Доступність посилання

ТОП новини

Міноборони Росії: військові ГРУ на Донбасі – не військові


Президент Росії Володимир Путін (праворуч) та міністр оборони Росії Сергій Шойгу. Москва, травень 2015 року
Президент Росії Володимир Путін (праворуч) та міністр оборони Росії Сергій Шойгу. Москва, травень 2015 року

Міністерство оборони Росії вже й письмово відмовилося від Александрова і Єрофєєва, затриманих на Донбасі

Міністерство оборони Росії вперше відповіло офіційним листом, в якому стверджує, що затримані на Донбасі військовослужбовці ГРУ Олександр Александров та Євген Єрофєєв були звільнені ще до приїзду в Україну. Йдеться про відповідь на запит члена ради з прав людини, що діє при президенті Росії, Сергія Кривенка. Схожу відповідь, тільки на запит до головної військової прокуратури, отримали в Союзі комітету солдатських матерів Росії.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Затримані у травні на Донеччині Олександр Александров та Євген Єрофєєв приїхали в Україну після звільнення зі Збройних сил Росії. Це випливає з першої офіційної відповіді російського Міністерства оборони члену президентської ради з прав людини Сергію Кривенкові.

У червні Кривенко, після спілкування з Александровим і Єрофєєвим у Києві, надіслав до оборонного відомства запит, уточнюючи статус російських військовослужбовців. Версія про звільнення викликала у російського правозахисника запитання.

Процедура звільнення не така проста. Вона супроводжується досить великою кількістю паперів
Сергій Кривенко

«Процедура звільнення, вона не така проста. Вона дійсно супроводжується досить великою кількістю паперів. Потрібен наказ вищого начальника про звільнення. Александров і Єрофєєв заявляли, що контракт у них тільки почався або продовжується, вони його не розривали. Тому, якщо Міноборони розриває контракт із військовослужбовцем, це теж не можна зробити просто так, для цього потрібні якісь причини», – зауважив Кривенко.

Затриманий на Донбасі військовослужбовець ГРУ Олександр Александров у Київському госпіталі. Травень 2015 року
Затриманий на Донбасі військовослужбовець ГРУ Олександр Александров у Київському госпіталі. Травень 2015 року

Ще одна відповідь

Наприкінці травня запит до Головної військової прокуратури Росії надіслав Союз комітету солдатських матерів, до яких звернувся Олександр Александров, із проханням підтвердити його статус військовослужбовця. Голова правозахисної організації Валентина Мельникова каже, що відповідь, яку отримали, не можна навіть назвати відпискою. Від правозахисників, за її словами, просто відмахнулися.

Не виключаю, що тепер, коли нам зателефонувала мати Александрова, можливо, навіть будемо і до суду подавати
Валентина Мельникова

«У нас таких відповідей із Головної військової прокуратури не було, мабуть, з радянських часів. Коротко переказано в першому абзаці, що ми зверталися з приводу Александрова, а в абзаці другому, змістовому, написано дослівно: «Встановлено, що Александров не є військовослужбовцем, і його дії за кордоном поза його службою. Ким встановлено, як встановлено, чи була перевірка? Я обов’язково звернуся, щоб повідомили, як це встановлено і що конкретно встановлено. І я не виключаю, що тепер, коли нам зателефонувала мати Александрова, можливо, навіть будемо і до суду подавати», – сказала Валентина Мельникова.

Терористи чи військовополонені?

Правозахисники в Росії наполягають, що з’ясування статусу Олександра Александрова та Євгена Єрофєєва важливо не тільки тому, що це може вплинути на кваліфікацію звинувачення. У разі визнання за ними звання військовослужбовця, Александрова і Єрофєєва можуть обміняти як військовополонених.

Затриманий на Донбасі військовослужбовець ГРУ Євген Єрофєєв у Київському госпіталі. Травень 2015 року
Затриманий на Донбасі військовослужбовець ГРУ Євген Єрофєєв у Київському госпіталі. Травень 2015 року

Сержант Олександр Александров і капітан Євген Єрофєєв були затримані 16 травня в Луганській області. У Росії офіційні особи заявляли, що військовослужбовці звільнилися ще до нового року. Тепер про це письмово стверджує Міноборони Росії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG