Доступність посилання

ТОП новини

Французький «десант» у Криму


Делегація французьких парламентарів вирушила у приватну поїздку до анексованого півострова всупереч позиції МЗС Франції та України

Міністерство закордонних справ Франції засудило візит представників Національних зборів і Сенату країни до Криму, назвавши його порушенням міжнародного права. Делегація у складі 10 парламентарів має у четвер, 23 липня, прибути до анексованого півострова з дводенним візитом. Париж називає цю поїздку приватною, на чому наголошують і самі члени делегації.

Французький «десант» у Криму
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Перед тим, як вирушити до Криму, французькі парламентарі зустрінуться зі спікером Державної думи Росії Сергієм Наришкіним, який був одним з ініціаторів поїздки, надіславши відповідне запрошення.

Тьєррі Маріані
Тьєррі Маріані

Очолює делегацію член комітету Національних зборів Франції з міжнародних питань Тьєррі Маріані, який також є співголовою асоціації «Франко-російський діалог». З російського боку співголовою є наближений до президента Путіна керівник ВАТ «Російські залізниці» Володимир Якунін.

«Франко-російський діалог» у дії

Сам депутат Маріані не приховує своїх проросійських позицій, у тому числі в питанні Криму, хоча і визнає, що такий підхід не збігається з офіційною зовнішньополітичною лінією Парижа. Він твердить, що санкції проти Москви і антиросійська риторика в цілому не відповідають інтересам Франції та Європи і часто інспірована Сполученими Штатами.

Росія досі дружня для нас країна, вона вражена санкціями, вона покарана НАТО
Тьєррі Маріані

«Росія досі дружня для нас країна, вона вражена санкціями, вона покарана НАТО. Я наведу вам конкретний приклад, що широко обговорюється – ми не продаємо Росії «Містралі», тобто вертольотоносці, а в той же час американці відкрили філію своєї компанії, що виробляє гелікоптери в Єкатеринбурзі – це компанія Bell. Таким чином Європа і Америка знову стають конкурентами», – твердить Тьєррі Маріані.

Вісім із десяти членів делегації є представниками опозиційної правоцентристської партії колишнього президента Франції Ніколя Саркозі «Республіканці».

Останнім часом найактивніші контакти з російськими посадовцями підтримували представники «Національного Фронту» Марін Ле Пен. Хоча той самий Тьєррі Маріані відвідував Москву у складі делегації французьких парламентарів ще у вересні 2014 року. Тоді він казав, що далеко не всі у Франції підтримують запровадження суворіших санкцій проти Росії і критикував можливе невиконання контрактів на продаж Москві десантних кораблів «Містраль».

«Паралельна дипломатія»?

У самій Франції візит парламентарів до Криму не набув надто широкого розголосу, хоча й привернув увагу низки видань.

Впливова газета «Le Monde» пише, що поїздку жодним чином не можна вважати проявом так званої «паралельної дипломатії», а радше даниною політичній традиції, коли парламентарі підкреслено демонструють свою незалежність від Єлисейського палацу.

Як приклад газета згадує візит групи депутатів цього літа до Сирії для зустрічі з президентом Башаром Асадом, якого офіційний Париж аж ніяк не підтримує. Тому журналісти підсумовують, що діяльність депутатів оцінюють не за їхніми приватними поїздками, а за тим, як вони голосують у парламенті.

МЗС Франції уже назвало візит групи французьких парламентаріїв до Криму порушенням міжнародного права і неповагою до українського суверенітету.

Українське МЗС у свою чергу закликало «іноземних громадян чітко дотримуватися законодавства України та порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї» і заявило, що «до порушників будуть застосовані визначені законодавством України обмеження, зокрема шляхом заборони на в’їзд на територію України».

  • Зображення 16x9

    Євгенія Руденко

    Розповідаю про Францію – політичну, економічну, фестивальну і просто смачну. Народилася у Києві, закінчила Інститут журналістики КНУ імені Тараса Шевченка та стипендіальну програму в Ягеллонському університеті у Кракові. Багато мандрувала і, врешті, останні роки живу у Франції та працюю на Радіо Свобода.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG