Доступність посилання

ТОП новини

Новому голові Луганщини можна поспівчувати – волонтер Касьянов


Петро Порошенко (ліворуч) і Георгій Тука
Петро Порошенко (ліворуч) і Георгій Тука

Луганську область очолив один із найвідоміших волонтерів України Георгій Тука, який ще до призначення обіцяв карати усіх корупціонерів без винятку

В Луганської області новий керівник – волонтер «Народного тилу» Георгій Тука. Президент доручив йому розібратися із корупцією в пропускній системі, а місцеві чекають від нього більш активного очищення влади від старих кадрів.

Новому голові Луганщини можна поспівчувати – волонтер Касьянов
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Президент України Петро Порошенко представив Туку як людину із бездоганною репутацією та Україною в серці.

«І перше завдання вам разом із СБУ, з іншими відомствами – почати свою діяльність з викорінення корупції при видачі перепусток. Ви знаєте, як це робити», – заявив президент.

Порошенко призначив волонтера Туку головою Луганщини
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

Ще до свого призначення близько двох тижнів тому волонтер Георгій Тука обіцяв карати усіх корупціонерів без винятку. Та писав у Facebook про мобільну групу, що знищила фуру із незаконним вантажем.

«Для нас не існує поняття «свій-чужий». Ми маємо інформацію, що у цій протиправній діяльності задіяні і військовослужбовці, і прикордонники, і співробітники МВС, і співробітники СБУ», – зазначав він.

Юрій Касьянов
Юрій Касьянов

Його колега по волонтерському руху Юрій Касьянов ставиться до призначення Георгія Туки скептично.

«Треба або привітати його, або поспівчувати. На відміну від Москаля, Жорі доведеться скрутно. Або прогнутися під систему, або… Але цього поки що ніхто не зміг», – написав він у своєму Facebook.

Головна проблема Луганщини – старі кадри

На думку керівника військово-цивільної адміністрації кількох селищ Новоайдарського району Григорія Пригеби, новому керівнику регіону треба почати з кадрового питання – в адміністраціях досі працює дуже багато корумпованих чиновників, які раніше активно підтримували сепаратистів. Він ще не познайомився із Георгієм Тукою, але говорить, що чув гарні рекомендації від «майданівців». Ще однією важливою проблемою Луганщини Пригеба вважає так звану контрабанду.

«Раніше платили по гривні за кілограм, потім ціна виросла до 3-5 гривень, зараз до 7 гривень, щоб провести на ту територію вантаж – як возили, так і возять. Людям треба ж щось їсти. Не можна ж забороняти возити якісь продукти харчування – помідори, огірки», – наголосив Пригеба. На думку держслужбовця, треба врегулювати цю сферу та возити вантаж через лінію припинення вогню за законом.

«Не можна ставити на блокпостах даїшників, яких відправили сюди у відрядження та вимагають гроші у водіїв», – каже Пригеба.

Москаль не залучив волонтерів та активістів до управління, чекаємо цього від Туки – журналіст

Вважає за необхідне заміну старих чиновників і журналіст та волонтер Костянтин Реуцький – луганчанин, якому довелося переїхати до Києва через військові дії. За словами Реуцького, саме корумповані кадри – це головна нині проблема Луганщини.

Проблема контрабанди – це наслідок того, що на посадах залишилися ті ж люди, ті ж корумповані чиновники з Партії регіонів. Ті ж люди чомусь працювали разом із Геннадієм Москалем
Костянтин Реуцький

«Проблема контрабанди – це наслідок того, що на посадах залишилися ті ж люди, ті ж корумповані чиновники з Партії регіонів. Ті ж люди чомусь працювали разом із Геннадієм Москалем, хоча ми дуже сподівалися на зміни із його приходом, але він чомусь не захотів залучати до співробітництва активістів та волонтерів. В Георгія Туку та його бажання щось змінити дуже хочеться вірити», – каже Реуцький.

Він наголошує, що чекає від нового голови регіону саме зміни команди. Також, на його думку, треба вирішувати проблему економічної блокади.

«На його місці я б відкрив хоча б один пункт переходу та дав людям можливість перетинати лінію розмежування
Костянтин Реуцький

«На його місці я б відкрив хоча б один пункт переходу та дав людям можливість перетинати лінію розмежування. Рвуться соціальні зв’язки із близькими людьми, що дуже боляче та не додає симпатій українській владі. Треба надати можливість перевозити вантажі та товари першої необхідності, зокрема медикаменти», – вважає Реуцький.

Як волонтер організації «Схід-SOS» він багато разів їздив в зону АТО із гуманітарними вантажами, знається на цій проблематиці та вважає, що на окупаційний режим блокада не впливає, але б’є по місцевих жителях.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG