Доступність посилання

ТОП новини

Один суд дозволяє, а інший забороняє піднімати плату за проїзд у маршрутках


Жителі Дніпродзержинська, що на Дніпропетровщині, стали заручниками юридичної колізії

Дніпропетровськ – У Дніпродзержинську на Дніпропетровщині склалась унікальна ситуація з тарифами на проїзд у маршрутних таксі. Виконком міської ради ще наприкінці травня підняв вартість проїзду на одну-півтори гривні. Однак дніпродзержинські активісти подали позов до місцевого суду і на час оскарження рішення суд призупинив дію підвищених тарифів. Але інший районний суд, у Дніпропетровську, за позовом одного з перевізників визнав подорожчання законним. Тепер багатотисячне місто не знає – які тарифи вважати чинними? Пасажири наполягають на старих, перевізники вважають дійсними нові. Конфлікти між водіями та пасажирами доходять до бійок.

ЗАВАНТАЖИТИ

Довести своє право на дешевший проїзд пасажирам дніпродзержинських маршруток наразі коштує чималих нервів. У суперечках із водіями, які виникають практично на кожному маршруті щодня, пасажири посилаються на рішення Заводського районного суду міста – той ще в червні призупинив рішення виконкому міськради про подорожчання проїзду. Однак у водіїв свої аргументи за те, щоб брати більшу плату: Бабушкінський районний суд іншого міста, Дніпропетровська, на початку липня виніс ухвалу стосовно підвищення тарифів. По суті, є дві прямо протилежні судові ухвали, які призводять іноді до позаштатних ситуацій.

Так, пасажири одного з маршрутів, стоячи на зупинці, домовились усі заплатити за старими тарифами і спробували дати водієві по дві гривні замість трьох. Перевізник кинув гроші людям в обличчя й відмовився ставати до роботи. Зрештою довелося викликали міліцію.

Дніпродзержинські пасажири, які наважуються діяти таким чином, кажуть, що впевнені в своїй правоті.

«Дав водієві 2 гривні, він почав обурюватись. Я намагався пояснити, що є рішення суду, яке скасовує підняття тарифів. На це водій мені відповів, що у нього «є свої закони» і проїзд у його маршрутці коштує 3 гривні», – каже дніпродзержинець Євген.

Опублікували одне, ухвалили – інше?

Керівник громадської організації «Форум» Ганна Торішня, яка доводить у Заводському суді Дніпродзержинська незаконність підвищення тарифів на проїзд, зазначає: виконком міськради затвердив це рішення без дотримання необхідних процедур. Каже: мова наразі не йде навіть про економічну обґрунтованість нових тарифів, лише про недотримання законодавства на рівні підготовки документів. Рішення ухвалене з порушеннями і це дає право громадянам їздити за старими цінами, вважає позивачка.

Вийшов такий казус – в офіційній газеті міськради були опубліковані одні цифри тарифів, а ухвалені були й потім опубліковані як готове рішення зовсім інші цифри. І ці цифри виявились приблизно на третину вищими
Ганна Торішня

«На чому я обґрунтовувала свої позовні вимоги – на тому, що при ухвалені даного рішення виконавчого комітету була порушена процедура ухвалення регуляторного акту. Тобто проект рішення виконкому не був, як належить, опублікований в офіційному друкованому органі міськради. Вийшов такий казус – в офіційній газеті міськради були опубліковані одні цифри тарифів, а ухвалені були й потім опубліковані як готове рішення зовсім інші цифри. І ці цифри виявились приблизно на третину вищими, ніж опубліковані раніше. Наприклад, вартість проїзду з правого на лівий берег був 3,5 гривні, опубліковано в проекті було 4,5 гривні, а стало 5 гривень. І ці всі тарифи ми побачили постфактум, не було можливості навіть внести пропозиції до тарифів. Для мене важливо показати людям, що законів треба дотримуватись і це має робити виконком», – сказала у коментарі Радіо Свобода Ганна Торішня.

Перевізники наполягають на чинності подорожчання проїзду

Тим часом Дніпродзержинські перевізники запевняють: дії їхніх водіїв, які вимагають з пасажирів більшої плати й відмовляються везти за старими тарифами, цілком законні. Керівник одного з автотранспортних підприємств міста Юрій Горлач посилається на рішення Бабушкінського районного суду Дніпропетровська, який зобов’язав перевізників їздити за новими тарифами

«Це – український суд. За законом, будь-який суд може ухвалити рішення і ми його зобов’язані виконувати. Ми їздимо за такими цінами, згідно з ухвалою дніпропетровського суду», – зазначив автотранспортник.

Позиція влади: старі тарифи

За даними з офіційного сайту Дніпродзержинської міськради, попри суперечливі рішення судів перевізникам міста 7 липня рекомендували поки працювати за старими тарифами, тобто виконувати рішення дніпродзержинського, а не дніпропетровського суду.

«Згідно з дорученням Дніпродзержинського міського голови Станіслава Сафронова, перевізникам міста доведена рекомендація працювати за зниженими тарифами… Таким чином, за дорученням міського голови, перевізникам рекомендовано виконувати рішення Заводського районного суду міста Дніпродзержинська», – йдеться у повідомленні.

У міському управлінні міліції Дніпродзержинська поінформували, що через скарги пасажирів на дії перевізників розпочали провадження за статтею 382 Кримінального Кодексу України – невиконання судових рішень.

Судова тяганина навколо тарифів на проїзд у Дніпродзержинську триває вже півтора місяця. Сторони конфлікту сподіваються, що остаточну крапку в цій справі поставить Дніпропетровський апеляційний суд, однак припускають, що на це піде ще не один тиждень.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG