Доступність посилання

ТОП новини

Половина поляків не хоче переходити на євро


©Shutterstock
©Shutterstock

Польські праві у разі приходу до влади збираються відкласти запровадження євро на невизначений час

Варшава – 54 відсотки поляків негативно оцінюють ідею запровадження у Польщі європейської валюти євро. Ще більше – аж 68 відсотків опитаних польських громадян – переконані, що євро погіршило б економічну ситуацію їхніх сімей. Такі дані представлені у дослідженні агентства TNS Polska. Польські політики кажуть, що скепсис їхніх співгромадян щодо євро посилила економічна ситуація в Греції. Опозиційна партія «Право і справедливість» обіцяє, що, коли вона прийде до влади, то питання приєднання Польщі до єврозони відкладуть на невизначений час.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:31 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Про несвоєчасність введення у Польщі валюти євро під час своєї виборчої кампанії говорив новообраний президент країни Анджей Дуда. Він – виходець із опозиційної правлячої партії «Право і справедливість», яка має дедалі більшу підтримку серед поляків. Дуда переконаний, що перехід на євро спричинив би у Польщі стрибок цін, зубожіня громадян, а також став би сильним ударом по польських підприємцях.

Доволі скептична щодо запровадження євро й Беата Шидло – кандидат польської опозиції на посаду прем’єр-міністра. В кінці жовтня у Польщі відбуватимуться парламентські вибори. Шидло сподівається, що її партія «Право і справедливість» переможе на цих виборах і сформує новий уряд. Кандидатка опозиції на посаду прем’єра звернулася до нинішнього польського уряду. Вона закликала польський кабмін відмовитися від ідеї впровадження у Польщі євро у близькому майбутньому.

Відмовтеся від цієї ідеї, якщо не хочете, щоб у Польщі була друга Греція
Беата Шидло

«Сьогодні я закликаю: відмовтеся від цієї ідеї, якщо не хочете, щоб у Польщі була друга Греція. Я обіцяю, що восени, якщо переможцем парламентських виборів стане «Право і справедливість», і я відповідатиму за створення уряду, то одним із перших моїх рішень буде скасування посади повноважного представника уряду з питань введення у Польщі євро», – заявила Шидло.

Питання про введення євро винесуть на референдум?

У свою чергу, Вітольд Ващиковський, колишній міністр фінансів Польщі, а тепер один із чільних діячів «Права і справедливості», не виключає, що в майбутньому питання введення євро доведеться виносити на загальнонаціональний референдум.

За його словами, з тих пір, як Польща приєдналася до ЄС, у цій спільноті відбулися великі зміни, й невідомо, що чекає Євросоюз та єврозону в наступні роки. На думку Ващиковського, питання про ймовірність введення в країні євро може опинитися на порядку денному не раніше, ніж через 5 років. А тоді, каже він, можливо, доведеться організувати референдум.

Це рішення ухвалюватиметься за багато років у новій геополітичній ситуації, тож, можливо, потрібно буде запитати про це поляків
Вітольд Ващиковський

«Це рішення ухвалюватиметься за багато років у новій геополітичній ситуації, тож, можливо, потрібно буде запитати про це поляків», – сказав Ващиковський.

Дехто з польських експертів каже, що раніше Варшава планувала не запроваджувати євро в найближчі п’ять років. Грецька криза, можливо, відтермінувала такий крок на 10 років, припускають оглядачі.

Поміркованішими стали й ті заяви щодо євро в Польщі, які лунають з боку діючої польської влади. Броніслав Коморовський твердить, що він ніколи не говорив про необхідість негайного приєднання країни до єврозони. Однак, Ґжеґож Схетина, міністр закордонних справ, каже, що економічна криза в Греції не повинна закривати у Польщі дискусію про євро. Навпаки, вважає він, грецька ситуація стимулюватиме цю дискусію, а її активними учасниками стануть молоді поляки, які відчули переваги членства Польщі в ЄС.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG