Доступність посилання

ТОП новини

Чиновнику виписали штраф, бо задорого оформлює закордонні паспорти


©Shutterstock
©Shutterstock

Суд постановив накласти на посадову особу штраф у розмірі десяти мінімальних заробітних плат – це 12180 гривень

У Харкові начальника обласного головного управління Державної міграційної служби можуть оштрафувати за те, що відомство відмовляється оформлювати і видавати закордонний паспорт за 170 гривень. Санкція у вигляді штрафу в десять мінімальних зарплат днями була накладена за рішенням Харківського окружного адміністративного суду. Таким чином суд зобов’язує Міграційну службу виконати вимогу харків’янина: видати паспорт за 170 гривень. У самій службі вважають, що не мають на це права, і пропонують клієнтові сплатити за оформлення документа майже 400 гривень.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:40 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Харківський медик-науковець Ігор Капустянський другий рік послідовно в судах різних інстанцій вимагає від обласного головного управління Державної міграційної служби видачі закордонного паспорта за законною ціною – 170 гривень.

Всі послуги, крім 170 гривень, добровільні – Капустянський

Почав судитися після того, як переглянув нормативну документацію
Ігор Капустянський

«Я почав судитися після того, як переглянув нормативну документацію. Виходить, що насправді всі інші, додаткові, послуги, окрім 170 гривень, є добровільними, хочеш платити, хочеш не платити. Тим більше, після того, як було рішення Верховного суду України, яке остаточно підтвердило, що ціна закордонного паспорта саме 170 гривень», – розповів Радіо Свобода Ігор Капустянський.

У Харкові можуть оштрафувати чиновника за відмову видавати паспорт за 170 гривень
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00

Натомість, в офісі Міграційної служби мають інше бачення ціноутворення документа. В секторі юридичного забезпечення відомства певні, що вартість паспорта – це не лише держмито. Позицію викладає завідувач юридичного сектора Микола Кезля.

Окрім державного мита в розмірі 170 гривень, треба ще сплатити вартість бланку паспорта та вартість послуг, які надає Державна міграційна служба
Микола Кезля

«Станом на сьогоднішній день, є чинними постанови Кабінету міністрів, якими передбачено, що, окрім державного мита в розмірі 170 гривень, треба ще сплатити вартість бланку паспорта та вартість послуг, які надає Державна міграційна служба», – каже Микола Кезля.

Все разом виходить 391 гривня 47 копійок
Микола Кезля

Цікавлюся у спеціаліста Міграційної служби повною вартістю виготовлення звичайного закордонного паспорта без електронного безконтактного носія: «Все разом виходить 391 гривня 47 копійок – це в 20-денний термін виготовлення».

Штраф чиновникові у десять мінімальних зарплат

За два роки Ігореві Капустянському вдалося відстояти ціну у 170 гривень у судах різних інстанцій. Але активістові громадської ініціативи «Закордонний паспорт за 170 гривень» в Міграційній службі Харківщини відмовлялися видавати паспорт за такою ціною.

Від останнього рішення Феміди сплинуло чотири місяці, таким чином вичерпався час на виконання судової постанови. Тож Ігор Капустянський знов звернувся до окружного адміністративного суду і виграв. Суд стягнув штраф з начальника обласного головного управління Державної міграційної служби В’ячеслава Гузя. З цією постановою Радіо Свобода знайомить однодумець Капустянського по громадській ініціативі Оксана Підопригора, бо сам Ігор наразі воює проти проросійських бойовиків на Луганщині.

Якщо Міграційна служба впродовж місяця не виконує рішення, тоді Ігор знову може позиватися, і штраф буде накладено в максимальному розмірі
Оксана Підопригора

«Суд постановив накласти на винну посадову особу штраф у розмірі десяти мінімальних заробітних плат, це 12180 гривень. І якщо Міграційна служба впродовж місяця не виконує рішення, тоді Ігор знову може позиватися, і штраф буде накладено в максимальному розмірі, 30 мінімальних зарплат, до речі, сплата штрафу не звільняє від виконання рішення», – показала судову постанову Оксана Підопригора.

Оксана теж судилася за закордонний паспорт за 170 гривень, і їй в Міграційній службі таки видали документ у квітні 2014 року. Як каже громадська активістка, вона була першою в східних областях і третьою в Україні, кому видали паспорт за судовим рішенням.

Юристові обласного головного управління Міграційної служби Миколі Кезлі журналісти пригадали історію з Оксаною Підопригорою. Правник знітився.

«Так, був виданий паспорт, але тоді, я вам скажу, що, можливо, позиція Державної міграційної служби… (пауза) на той момент… (пауза) ну, тут складно сказати», – нервує Микола Кезля.

Сам В’ячеслав Гузь, якого оштрафували на понад 12 тисяч, відмовився від спілкування з журналістами. Не на мікрофон начальник харківської Міграційної служби заявив Радіо Свобода: штраф не виплачуватиме, а судове рішення, пов’язане з фінансовим покаранням, оскаржуватиме.

Наразі за право отримати паспорт за 170 гривень у судах Харківщини боряться четверо людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG