Доступність посилання

ТОП новини

Луганські «Стінгери», скоріш за все, є муляжем із помилкою в написі


Оглядач відеоігор Антон Логвінов припускає, що зовнішній вигляд луганських «Стінгерів» був запозичений із гри Battlefield 3, де на корпусі ракетного комплексу також допустились помилки у написі «Tracking Trainer»
Оглядач відеоігор Антон Логвінов припускає, що зовнішній вигляд луганських «Стінгерів» був запозичений із гри Battlefield 3, де на корпусі ракетного комплексу також допустились помилки у написі «Tracking Trainer»

Думати, що це хтось привозив зі США і віз в аеропорт оці «Стінгери» – ну це дурня – військовий експерт

Російські та проросійські видання повідомили у четвер про те, що на території аеропорту Луганська знайшли склад нібито із «американською» зброєю та боєприпасами. Зокрема звернули увагу на буцімто систему ПЗРК «Стінгер». Пізніше блогери і військові експерти засумнівалися в автентичності зброї на відео. Військовий експерт у коментарі для Радіо Свобода припускає, що це муляж.

Повідомлення про знайдені «американські боєприпаси» на території аеропорту Луганська опублікували на сайті видання «РИА-Новости», «Комсомольская правда», «Правда.ру», Russia Today, а також на сайтах російських телеканалів: «Перший канал» та «Звезда». Про це повідомила і низка сепаратистських сайтів.

«Влітку минулого року цю територію контролювали українські силовики, а потім доступ до схрону був фізично неможливий через значні руйнування будівлі. Можливість дістатися до входу в арсенал і вилучити його вміст з’явилася тільки зараз. За словами представника «прокуратури ЛНР», серед знайденої зброї є переносні зенітно-ракетні комплекси. Всі вони мають маркування приналежності до департаменту оборони США», – розповіли на російському «Першому» телеканалі.

Вищезазначені ЗМІ використали ролик інформаційного агентства «ЛНР сьогодні». На відео чоловіки у військовій формі демонструють знайдені боєприпаси. Серед них і так званий начальник слідчого відділу «генпрокуратури» угруповання «ЛНР» Леонід Ткаченко.

«В арсеналі також присутні зразки іноземного виробництва, в тому числі і важке озброєння, на даний момент вже розпізнані американські ПЗРК, за попередніми даними, це система «Стінгер» – йдеться в описі до відео.

Проте виявлені «ЛНР» «зенітно-ракетні комплекси» викликали багато питань у блогерів, які подивились відеозапис. Одним із перших у мережі прокоментував так звані «Стінгери» популярний оглядач відеоігор Антон Логвінов.

Що таке «Rainer» знають тільки виробники підробки – на оригінальному «Стінгер» написано «Tracking Trainer
Антон Логвінов

«Крім зварювального шва, відсутності верхньої частини та електроніки, підробку видає ще напис «Tracking rainer». Що таке «Rainer», знають тільки виробники підробки – на оригінальному «Стінгер» написано «Tracking Trainer», – стверджує блогер.

Він припускає, що зовнішній вигляд луганських «Стінгерів» був запозичений із гри Battlefield 3, де на корпусі ракетного комплексу також допустились помилки у написі «Tracking Trainer».

Звернув увагу на неправильний напис і засновник Bellingcat Елліот Хіґґінс.


Окрім того, допущені й інші помилки: напис «date louded». Ймовірно мали на увазі «date loaded» – дата завантаження англійською.

Автентичність так званого «Стінгера», який продемонстрували на відео, прокоментував для Радіо Свобода військовий експерт інституту Євроатлантичного співробітництва Ігор Козій. Він припускає, що це може бути муляж,

«Може це муляж. Думати, що це хтось привозив зі США і віз в аеропорт оці «Стінгери» – ну це дурня, – каже він. – Безліч пустих касетних труб, в Афганістані їх можна було цілими купити. Тут нового нічого немає. Свого часу ця система досліджувалась, намагались «Стінгери» знайти, щоб їх дослідити, для того, щоб технології свої покращити».

«Стінгер спроектований ще в 1967 році, фактично почав він офіційно випускатись десь у 1978 році. За ці роки це як автомат Калашникова. Корпус – тому що там одноразова ракета – вистрілив-викинув, механізм тільки забирається, ракета – залишається. По Афганістану цих касет пустих із-під «Стінгера», можна знайти де завгодно. Якщо ми знайдемо автомат «Калашникова» в Антарктиді, то там були росіяни? Звичайно, що ні. Це торгівля зброєю – вона є скрізь. Те що росіяни поставили цей «Стінгер» – в мене сумніву немає», – зазначає Ігор Козій.

(Луганський аеропорт. Рік по тому)


Окрім того, він наголосив на тому, що система «Стінгер» за час існування модернізувалась щонайменше 10 разів, а також окрім США є й інші країни які випускали цей «ПЗРК», зокрема Туреччина та Німеччина.


На тему дезінформації:

20.07.2015
Жоден вертоліт не обстрілював бійців «Правого сектору»

У ЗМІ запустили фейк про нібито вертолітний обстріл вояків «Правого сектору» на Закарпатті далі
15.07.2015
ЗМІ Росії поширили вигадку про смерть журналістки в Києві

А у соціальних мережах набрав популярності ролик «бойових бурятів Путіна» далі
10.07.2015
Телеканал LifeNews вніс «Голос Америки» у список «заборонених ЗМІ» в Україні

У цьому ж вигаданому «чорному списку» також «Бі-Бі-Сі», «Новая Газета» та інші далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG