Доступність посилання

ТОП новини

Мін’юст заборонив комуністам брати участь у виборах


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Міністр юстиції Павло Петренко заявляє, що своїми наказами анулював статус і права партій Комуністичної партії України, Компартії (оновленої) та Комуністичної партії робітників і селян.

За словами Петренка, після ухвалення закону про декомунізацію була створена незалежна комісія, яка протягом місяця проводила перевірку на відповідність трьох комуністичних партій в Україні. «На основі висновків комісії я підписав три накази, які визначають, що компартії України, зокрема, в своїй діяльності, в найменуванні, у символіці, статуті та програмі не відповідають вимогам частини 2 статті 3 закону «Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режимів в Україні і заборону пропаганди їх символіки». Ця політична сила і дві інші комуністичні партії з сьогоднішнього дня не можуть бути суб’єктом виборчого процесу та не можуть брати участь у політичному житті країни», – заявив Петренко.

Міністр додав, що зараз ці партії залишаються юридичними особами, хоч і без статусу учасників політичного процесу, а їхня реєстрація в Державному реєстрі політичних партій може бути скасована тільки після відповідного рішення суду. Він наголосив, що Мін’юст доведе процес заборони всіх компартій до логічного завершення й ухвалення відповідного судового рішення.

Лідер КПУ Петро Симоненко розкритикував рішення Мін’юсту, але заявив, що воно не вплине на плани комуністів брати участь у виборах. «Комуністи братимуть участь у виборах», – заявив Симоненко.

Місцеві вибори в Україні заплановані на 25 жовтня 2015 року.

Справа з намаганням Мін’юсту України домогтися заборони Компартії через суд тягнеться з минулого, 2014 року. Позов про заборону діяльності в Україні Комуністичної партії подав у липні того року міністр юстиції Павло Петренко. У листопаді 2014-го Окружний адміністративний суд Києва зупинив розгляд позову Мін’юсту про заборону КПУ. Проте у грудні 2014 року Київський апеляційний адміністративний суд скасував ухвалу про зупинення провадження в цій справі і направив її до суду першої інстанції для подальшого розгляду. У лютому Окружний адміністративний суд Києва почав розгляд справи. Наприкінці березня комуністи заявили, що оскаржують підсудність судові цієї справи. Наприкінці травня Окружний адмінсуд Києва передав справу до Київського апеляційного адмінсуду.

XS
SM
MD
LG