Доступність посилання

ТОП новини

Венеційська комісія позитивно оцінила проект змін до Конституції щодо правосуддя – президент


Європейська комісія за демократію через право Ради Європи, відома також як Венеційська комісія, загалом позитивно оцінила попередній текст змін до Конституції України в частині правосуддя, повідомили в адміністрації президента.

Як мовиться в повідомленні, в попередньому висновку Венеційської комісії, що був оприлюднений у п’ятницю, 24 липня, зазначається, що «запропоновані зміни є в цілому позитивними та заслуговують на підтримку».

«Положення законопроекту добре сформульовані. Їхнє прийняття буде важливим кроком уперед на шляху до створення справді незалежної судової системи в Україні», – цитує прес-служба голови держави текст висновку.

Серед іншого, Венеційська комісія підтримала включення до Конституції України норми, що передбачає можливість визнання Україною юрисдикції Міжнародного кримінального суду, як це передбачено в Римському статуті.

Комісія також висловила готовність і надалі надавати допомогу українській владі.

Тепер її рекомендації опрацює Робоча група з питань правосуддя та суміжних правових інститутів задля напрацювання остаточного тексту змін до Конституції, який і буде винесено на розгляд Конституційної комісії, повідомив заступник голови адміністрації президента, голова Робочої групи з питань правосуддя Олексій Філатов.

Нині в Україні готується широкосяжна конституційна реформа, що стосуватиметься, зокрема, децентралізації, регулювання прав, свобод і обов’язків людини та громадянина, а також удосконалення конституційних засад правосуддя.

Як заявляв раніше президент Петро Порошенко, конституційна реформа є «об’єктивною необхідністю, покликаною гарантувати подальший розвиток України, її повноцінну інтеграцію в європейське співтовариство, в коло успішних держав світу». «Головна ідея конституційних змін – побудова сильної держави через добробут і сталий розвиток громад», – вважає президент.

XS
SM
MD
LG