Доступність посилання

ТОП новини

В СЦКК заявили про провокацію під Щастям, сепаратисти звинуватили українську сторону


Ілюстраційне фото ©Shutterstock
Ілюстраційне фото ©Shutterstock

Українська сторона Спільного центру контролю і координації розцінює як явну провокацію обстріл бойовиками незаконних збройних формувань міста Щастя Луганської області, повідомив прес-центр штабу антитерористичної операції.

Як заявив речник СЦКК Роман Юрчило, ця провокація спрямована на дискредитацію Збройних сил України.

За його словами, проти сил АТО, що дислоковані поблизу Щастя, противник застосував танки, станкові протитанкові гранатомети, стрілецьку зброю, в нападі брали участь декілька мотострілецьких підрозділів.

Обстріл вівся з населеного пункту Обозне; у відповідь військовослужбовці Збройних сил України відкрили вогонь зі зброї, що не заборонена мінськими угодами, повідомив речник.

Він додав, що цю подію зафіксували представники місії ОБСЄ з одного і з іншого боку, які на той час перебували неподалік Щастя, очікуючи представника ОБСЄ з гуманітарних питань Тоні Фріша.

Речник наголосив, що вогонь вдалося припинити майже через дві з половиною години «неабиякими зусиллями керівництва української сторони СЦКК».

Сепаратисти зі збройного угруповання «ЛНР», визнаного в Україні терористичним, зі свого боку, звинуватили в перестрілці українську сторону.

Вони стверджують із посиланням на анонімне «поінформоване джерело», що делегація координатора робочої підгрупи з гуманітарних питань від ОБСЄ Тристоронньої контактної групи Тоні Фріша, який перед тим побував у Луганську і повертався на неокуповану територію України, біля Щастя «потрапила під мінометний обстріл українських силовиків», унаслідок чого Фріш вирішив повернутися до Луганська.

У Спеціальній моніторинговій місії в Україні Організації з безпеки і співпраці в Європі підтвердили, що мінометний вогонь ударив біля двох автомобілів ОБСЄ з п’ятьма спостерігачами на південному (окупованому) боці мосту до Луганська біля Щастя. Місія заявила у твітері, що засуджує інцидент, бо потребує безпечного і необмеженого доступу, щоб виконувати свій мандат.

За мінськими домовленостями, на лінії контакту ще з 15 лютого має діяти режим припинення вогню, а важкі озброєння мали бути відведені поза досяг пострілу. Та перестрілки і обстріли, і з застосуванням «відведених» озброєнь, тривають постійно. Сторони звинувачують одна одну в порушеннях і провокаціях.

XS
SM
MD
LG