Доступність посилання

ТОП новини

На виборах у Чернігові лідирує Березенко, спостерігачі кажуть про десятки порушень


На 205-му виборчому окрузі голосування відбулось без суттєвих порушень, які могли б вплинути на результат – голова ЦВК Охендовський

Чернігів – За словами голови ЦВК Михайла Охендовського, на 205-му виборчому окрузі в Чернігові голосування відбулось без суттєвих порушень, які могли б вплинути на результат голосування. Явка виборців склала трохи більше 35%. ЦВК станом на 11 годину ранку вже обробила 95,18% протоколів. Наразі з суттєвим відривом лідирує провладний кандидат Сергій Березенко. Тим часом громадянська мережа «Опора» заявляє про 52 порушення виборчого законодавства під час довиборів у Чернігові, але спостерігачі погоджуються: вибори відбулися.

ЗАВАНТАЖИТИ

Перші протоколи з найменших дільниць, де була найменша кількість виборців, почали надходити до ОВК вже опівночі. І станом на 11 годину ранку ЦВК вже опрацювало майже 95,18% протоколів. За даними ЦВК, наразі лідирує провладний кандидат від партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Сергій Березенко – у нього 35,85%. На другому місці – його головний конкурент Геннадій Корбан від партії «Українське об'єднання патріотів «Укроп», який здобуває 14,89% голосів.

Якщо говорити про паралельний підрахунок, його зокрема проводила громадянська мережа «Опора», представники якої працювали на 82 із 83 виборчих дільницях, то в них дуже схожі результати: 33% – у Сергія Березенка і 13,8 – у Геннадія Корбана.

Приблизно такі ж дані опубліковала соціологічна група «Соціс», яка проводила екзит-пол на замовлення Комітету виборців України.

У свою чергу штаб Геннадія Корбана поширив результати двох інших екзит-полів, за результатами яких переміг саме він із результатом 33% до 23% відповідно.

Якщо ж говорити про ті протоколи, які вже підраховані Центрвиборчкомом, то згідно з ними поки що перемагає саме Березенко.

Напружений процес підрахунку голосів, подекуди навіть без світла

Якихось масових масштабних провокацій або порушень на даному етапі, як зазначають правоохоронці і спостерігачі, не було зафіксовано. Хоча звісно не все пройшло гладко і як було заплановано.

Зокрема, на частині дільниць голоси довелось рахувати без світла, використовуючи якусь настільну лампу. Десь про повідомлення через можливий штурм, про який повідомляли силовики, представники ДВК були змушені забарикадуватися у приміщеннях, де відбувався підрахунок голосів. Також на частині дільниць (знову ж таки через повідомлення міліції) просто зачиняли вікна, оскільки чекали можливих провокацій. Тому процес проходив напружено.

У місті – надзвичайно велика кількість силовиків. І якраз з моменту підрахунку голосів на дільницях і під час доправлення результатів підрахунку в ОВК – практично кожну групу з кожної дільниці супроводжував окремий автобус з силовиками. Тобто були вжиті безпрецедентні заходи безпеки.

Спостерігачі: попри десятки порушень вибори відбулись

Порушення, які були зафіксовані в день голосування, не можна вважати такими, що можуть по-справжньому вплинути на результат волевиявлення мешканців Чернігова, говорять спостерігачі.

Хоча, звісно, без порушень не обійшлось. Представниками «Опори» було зафіксовано 52 порушення, у міліції трішки менша статистика – 50 порушень взагалі за весь день голосування.

Євген Романенко
Євген Романенко

Як повідомив представник «Опори» Євген Романенко, понад третина цих порушень стосувалася присутності на дільницях сторонніх осіб (йдеться про народних депутатів, а також осіб, які видавали себе за представників ЗМІ, але насправді їхні посвідчення журналістів були підробленими, в частини взагалі посвідчення, які вони мали – це видання, яких в принципі не існує, зокрема були зафіксовані випадки якраз підробки посвідчень газети Комітету виборців України «Точка зору»). У кількох випадках спостерігачів «Опори» не допускали на дільниці, 14 випадків пов’язані зі спробами фотографування заповнених бюлетенів – так часто роблять для того, щоб підтвердити своє голосування за певного кандидата і отримати за це плату, додав Романенко. Також була зафіксована розсилка смс-повідомлень із пропозиціями винагороди за фотографування бюлетенів.

Організація також повідомила на своєму сайті, що присутність сторонніх осіб на етапі завершення голосування на засіданні виборчих комісій була виявлена на 29% дільниць 205-го округу в Чернігові, фотографування бюлетенів – майже на 10% дільниць, порушення таємниці голосування в останні години на 6 відсотках дільниць. Так само на 6% дільниць виявили випадки незаконного впливу на волевиявлення виборців, які мали ознаки непрямого підкупу виборців, і теж на 6% дільниць кореспонденти «Опори» були позбавлені можливості спостерігати за виборчими процедурами, в тому числі неправомірно видалені з виборчих дільниць, заявили в організації.

Як діяли штаби?

Впродовж дня було зафіксовано кілька досить масштабних конфліктів. В першу чергу, ідеться про блокування автомобілів членів-штабів головних конкурентів – Геннадія Корбана і Сергія Березенка. Впродовж дня кілька разів такі автівки зупинялися, оточувалися, викликалася міліція, вибухотехніки, оскільки були підозри, що всередині цих автомобілів можуть бути списки з людьми, яких начебто підкуповували або можуть бути кошти, якими розплачувалися за підкуп. Хоча одного разу біля однієї з дільниць все таки затримали людину за такими списками, але загалом ці випадки здебільшого закінчувалися нічим, оскільки це була радше пересторога, ніж реальні випадки, коли можна зафіксувати підкуп.

Також вже після завершення голосування біля дільниці на вулиці Шевченка був виявлений автомобіль також з списками начебто виборців. Крім того, в салоні представники міліції знайшли ніж, балаклави, кийок. Були також спроби проникнення на територію виборчих дільниць після їх закриття.

Однак представники правоохоронних органів працювали досить оперативно і такі спроби вдавалось зупиняти, йдеться зокрема і про народних депутатів, які хотіли зайти на дільниці.

На цю ж тему:

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG