Доступність посилання

ТОП новини

У справі Сенцова-Кольченка почали допит свідків. І Савченко – уже в Ростовській області


30 липня будуть допитувати основних свідків обвинувачення у справі Сенцова-Кольченка і цього ж дня заплановані попередні слухання у справі Савченко – журналіст

27 липня у Північно-Кавказькому окружному військовому суді в російському місті Ростові-на-Дону почалося чергове засідання у справі українського режисера Олега Сенцова та активіста Олександра Кольченка, яких звинувачують у тероризмі. Впродовж найближчого тижня допитуватимуть свідків звинувачення, повідомляє кореспондент Російської редакції Радіо Свобода Антон Наумлюк. Також він розповів, що туди ж, в Ростовську область, уже доправили і українську льотчицю Надію Савченко, яку звинувачують у вбивстві російських журналістів на Донбасі та незаконному перетині російського кордону. І Савченко, і Сенцов, і Кольченко називають свої справи сфабрикованими.

ЗАВАНТАЖИТИ

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода із зали суду, засідання почалося з допиту свідків з Криму по відеозв’язку. Зокрема, допитують охоронця «Російської общини Криму», в підпалі офісу якою звинувачують активістів. «Ми бачили тільки тіні людей», – сказав охоронець. Прокурор уточнив, чи загрожував підпал будівлі офісу «Російської громади» людям, що живуть поблизу.

На перших судових слуханнях у даній справі 21 липня прокуратура представила обвинувальний висновок. За даними російських слідчих, минулої весни Сенцов створив у Криму організацію, що планувала вчинення диверсійно-терористичних актів у низці кримських міст, а в подальшому знищення низки об’єктів життєдіяльності, залізничних мостів і ліній електропередач.

Впродовж цього тижня Північно-Кавказький окружний військовий суд у справі Сенцова-Кольченка планує (під час майже щоденної роботи суду) допитати усіх свідків обвинувачення, які фігурують у справі, розповідає кореспондент Російської редакції Радіо Свобода Антон Наумлюк.

«Найважливіші два свідка, які будуть етаповані із СІЗО з Підмосков’я, де вони відбувають покарання – це Геннадій Афанасьєв і Олексій Чирній, які були раніше засуджені закритим судом, уклали угоду зі слідством і саме на їхніх показах будується все звинувачення проти Сенцова і Кольценка. Інших доказів їхньої вини в справі немає. І ці два основні свідки повинні будуть розповісти, які вони дали свідчення проти Сенцова і Кольченка. Їх будуть допитувати 30 липня», – каже журналіст.

Свідчення Олега Сенцова та активіста Олександра Кольченка суддя Сергій Михайлюк заслухав 21 липня. Обидва обвинувачені, тепер уже в суді, ще раз заявили про свою невинуватість і про те, що всупереч твердженням слідства вважають себе громадянами України.

Сенцов і Кольченко в залі суду в Ростові-на-Дону
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00

За обвинувальним висновком російських прокурорів Сенцова, зокрема, звинувачують у підпалі офісу «Єдиної Росії», та «Російської общини Криму», намірах підірвати пам'ятник Леніну в Сімферополі, приналежності до «Правого сектору» та впливу на органи влади з метою «виходу Криму зі складу Росії». Кольченка – в «участі у терористичному співтоваристві і здійсненні теракту». Обоє ці звинувачення заперечують. Термін покарання за звинуваченнями для Сенцова може сягати 20 років ув’язнення, а для Кольченка – 10.

Деякі російські та світові діячі мистецтва і правозахисники неодноразово закликали звільнити Олега Сенцова, називаючи звинувачення проти нього політично мотивованими. Олександра Кольченка також підтримували акціями громадськості по всьому світу.

Консулів не допускають

Українських консульських посадових осіб до Сенцова і Кольченка не пускають, як і в до багатьох інших українців, справи яких починають розглядати в судах. Про це говорить і МЗС України і підверджує журналіст Антон Наумлюк.

«Суддя в справі Сенцов-Кольченко вирішив дозволити це, але зробити це лише після вироку. Єдиний із українців, до кого консулам вдалося прорйти і з ким вдалося поспілкуватися, був Литвинов, він зараз теж перебуває в Ростові-на-Дону. А до усіх інших українців, яких зараз будуть судити в Росії – це Карпюк, Клих, Сенцов, Кольченко – консула не допускають», – наглосив він.

Савченко – точно в Ростовській області

Ймовірно, в серпні паралельно з процесом Сенцова і Кольченка в тій же Ростовській області, але тільки у прикордонному російському місті Донецьку проходитиме ще один гучний процес – над Надією Савченко.

Віра Савченко, сестра Надії повідомляла, що її сестру доправили в СІЗО в місті Новочеркаську в Ростовській області, неподалік від міста де судять Сенцова і Кольченека, і Надію щодня по дві години возитимуть в російське місто Донецьк.

Антон Наумлюк говорить, що зараз дуже складно сказати, де саме перебуває Надія Савченко, бо свідчення про її місце перебування дуже суперечливі.

«Є дані, що її утримують в СІЗО №4 в Ростові-на-Дону. Є дані, що її утримують в Новочеркаську і в місті Шахти. Поки що точно відомо, що її уже доставили в Ростовську область, в одне із СІЗО. І згідно з повідомленнями журналістів, кого допускають знімати такі моменти, вона зараз утримується в СІЗО в Новочеркаську», – сказав він.

Напередодні стало відомо, що попередні слухання у цій справі призначені на 30 липня.

За останнім повідомленням Слідчого комітету Росії, Савченко звинувачують у «вбивстві двох і більше осіб, замаху на вбивство двох і більше осіб загальнонебезпечним способом, з мотивів ненависті до соціальної групи, скоєний групою осіб за попередньою змовою, незаконний перетин кордону Російської Федерації».

У Росії Надію Савченко раніше звинувачували у причетності до загибелі російських журналістів у Луганській області в червні минулого року і незаконному перетині кордону. Савченко провину не визнає і заявляє, що з території України її вивезли насильно. За час свого ув’язнення на знак протесту вона двічі оголошувала голодування. По всьому світу відбуваються акції і кампанії з вимогою звільнити Надію Савченко.

  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG