Доступність посилання

ТОП новини

Чернігів пережив вибори. Що отримало місто і його мешканці?


Виборча дільниця у Чернігові
Виборча дільниця у Чернігові

Геннадій Корбан, який програв вибори, заявив, що він особисто ухвалював рішення про роздачу продуктових пайків

27 липня в Чернігові було затишшя. Місто відпочивало від виборчої лихоманки. Незважаючи на песимістичні прогнози політичних експертів про складну ніч підрахунків, все врешті-решт виявилося не настільки поганим. Ніч пройшла спокійно. У ДВК та ОВК на 205-му виборчому окрузі голоси рахували напружено, досить повільно, але все ж без силових протистоянь. На даний момент можна вже досить упевнено говорити про перемогу одного кандидата. Це представник партії «Блоку Петра Порошенка» «Солідарність» Сергій Березенко. За останніми даними офіційного сайту Центральної виборчої комісії, він отримав 35,75% голосів виборців. На другому місці – його головний конкурент у виборчих перегонах – Геннадій Корбан. Він має підтримку майже 15 відсотків виборців. Але ще залишаються неопрацьованими кілька відсотків бюлетенів.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:08:21 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

За даними Центральної виборчої комісії, явка виборців на проміжних виборах у 205-му виборчому окрузі склала 35,32%.

Виборча дільниця у Чернігові
Виборча дільниця у Чернігові

За кілька тижнів до дня голосування політичні експерти прогнозували явку у 45%.

Але Чернігів знову здивував не з найкращого боку – реальна явка виявилася нижчою навіть за найбільш песимістичні прогнози.

Порушення на виборах

Головний висновок міліції та політичних експертів щодо дня голосування у плані правопорушень – вони є, але не настільки критичні та значні, щоб можна було визнати процес голосування недійсним.

Принаймні поки що не надано таких доказів.

Порушення під час процесу голосування фіксували, як спостерігачі, так і правоохоронці та представники кандидатів у народні депутати.

У день виборів найбільш, так би мовити, «популярними» були такі порушення, як фотографування бюлетенів або спроби їх виносу з дільниці.

Але найбільш поширене – поява на дільницях сторонніх осіб, які мали при собі посвідчення журналістів. Під час перевірки часто з’ясовувалося, що документи у цих людей фальшиві або ж ЗМІ, чиїм працівником вони представилися, взагалі не існує.

Такі псевдожурналісти своєю появою на дільницях часто вносили дискомфорт у роботу членів комісії.

(Відео: Громадянська мережа «Опора»)

Блокування автівок – нова традиція виборів?

Затримувати автівки, в яких нібито сидять скупники голосів виборців, на проміжних виборах в Чернігові стало вже традицією.

Не встигли чернігівці забути про переполох із чорною «Тойотою» на одній із центральних вулиць міста півтора тижня тому, коли в машині знайшли 200 тисяч гривень та зброю, як відбулося нове блокування автівки.

У день виборів поблизу дільниці представники одного з кандидатів заблокували машину, в якій, за їхніми словами, була чимала сума грошей, яку невідомі особи роздавали виборцям.

На місце події одразу прибуло багато правоохоронців. Приїхали навіть рятувальники. Після тривалих суперечок автівку все ж таки відкрили. Всередині, як повідомив заступник начальника УМВС в Чернігівській області Роман Пицків, знайшли тільки ковбасу, хліб та домашні капці.

Конфлікти в день голосування в Чернігові
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:05 0:00

Десант із народних депутатів

У день виборів до Чернігова приїхало близько півтори сотні народних депутатів. Більшість збиралися підтримати того чи іншого кандидата, переважно – двох лідерів перегонів.

Але були й такі, що не представляли інтересів жодного з кандидатів і приїхали, за їхніми словами, лише, щоб прослідкувати за дотриманням порядку та Закону на виборах у Чернігові.

Реакція штабів на результати голосування

Першими 27 липня запросили журналістів представники штабу Сергія Березенка. Але самого кандидата на цій зустрічі зі ЗМІ чомусь не було. Причин журналістам не пояснили. Натомість із пресою спілкувалися народні депутати.

Головна теза їхніх промов – вони задоволені результатами. Але в той же час вони засуджують дії свого конкурента під час передвиборчої кампанії. Мається на увазі роздача продуктових наборів. Також лунала думка, що варто таки відмовитися від мажоритарної системи на виборах, аби така ситуація, яка склалася в Чернігові, більше не повторювалася.

Прес-конференція в штабі Геннадія Корбана теж відбулася. Цього разу з журналістами спілкувався сам кандидат. Корбан, який висувався на виборах по 205-му округу від політичної сили «Укроп», сказав, що не визнає своєї поразки. Хоча він розуміє, що з юридичної точки зору таки програв. Він повідомив, що подавати до суду не збирається.

Також Корбан прокоментував роздачу продуктових наборів. За його словами, все це було зроблено навмисно і продумано, аби, як він сказав – «зняти маски з президента, представників влади та провладного кандидата». Геннадій Корбан заявив, що він особисто ухвалював рішення про роздачу продпайків.

В день тиші «Укроп» роздає в Чернігові продуктові набори
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

Нагадаю, що ще за кілька тижнів до виборів Геннадій Корбан заявляв, що не має стосунку до роздачі продуктових наборів і що цим займається благодійна організація «Укроп».

Ситуація в місті після виборів та настрої у людей

Наступного дня після виборів у місті було відносно спокійно. Після бурхливих подій останніх кількох тижнів це навіть дещо незвично для містян.

По-перше, в Чернігові значно поменшало немісцевих громадян, які з’явилися в обласному центрі за кілька днів до виборів. Вулицями вже не прогулюються цілі натовпи молодиків спортивної статури.

Номери в готелях та санаторіях поряд з містом поступово звільняються.

Місцеві жителі з сумом жартують, що такого вдалого в плані заробітку туристичного сезону в обласному центрі ще не було. Незважаючи на те, що Чернігів – стародавнє місто, відоме архітектурними пам’ятками домонгольського періоду та визначними місцями – все ж туристична галузь тут не в найкращому стані.

А ось ближче до виборів громадяни з усієї України почали з’їжджатися до Чернігова. Вже напередодні в місті були заповнені всі готелі.

Були навіть такі випадки, коли людей не заселяли в уже заброньовані номери. Наприклад, вчителів з усієї України, які приїхали на тренінг, що був запланований за кілька місяців до цих подій. Педагоги приїхали, а заброньовані ними номери вже виявилися зайнятими.

Чесно кажучи, в останні дні перед виборами на вулицях Чернігова було більше приїжджих, ніж місцевих. І ось уже 27 липня такий контраст.

Але така зміна ситуації містян навіть тішить. Чернігівці вже надто втомилися від цих перегонів. Від постійних скандалів, конфліктів, а останнім часом і постійного страху за власні життя та життя своїх близьких. Мається на увазі той період, коли правоохоронці почали масово вилучати зброю і буквально за добу знайшли в місті просто неймовірно великий арсенал зброї.

Поступово з міста виїжджають і немісцеві міліціонери, які забезпечували порядок у Чернігові 26 липня та напередодні.

Що виграв Чернігів від цих виборів?

Те, що отримав Чернігів від цих проміжних виборів народного депутата, можна поділити на дві частини – негативну й позитивну.

По-перше, чернігівці стали фактично заручниками ситуації, точніше, вимушеними учасниками виборчих перегонів.

Вже на початку кампанії один з політичних експертів зазначив, що кандидати настільки підняли ставки, що мешканці Чернігова вже на певному етапі відчувають, що це не їхня боротьба. І це насправді було так.

По-друге, через короткі терміни передвиборної кампанії діяльність штабів кандидатів була занадто насиченою. Розмірене, спокійне життя обласного центру раптом набирало таких обертів, що люди просто не встигали стежити за подіями.

По-третє, засилля політичної реклами на вулицях міста. Її було забагато, вона дратувала. Але ще більше дратувало усвідомлення того, скільки коштів пішло на цю політичну агітацію. І це все відбувалося на тлі військових дій на Донбасі у прикордонному регіоні, який межує з Російською Федерацією. Власне, в місті час від часу ширилася інформація, що такі політичні події в регіоні можуть призвести до початку військових дій на кордоні.

Але до найбільш негативних моментів, які прославили Чернігів із найгіршого боку, стала роздача так званої «гречки», тобто продуктових наборів. І навіть не стільки сама роздача, як ажіотаж, створений навколо цього.

Також неприємний присмак залишила ситуація з підкупом виборців, так дотепер і не доведеним. Мається на увазі грошовим підкупом, в якому штаб Геннадія Корбана звинуватив свого основного конкурента – Сергія Березенка.

Але найбільшим негативом цих виборів, якщо говорити про політичну складову, можна назвати те, що це було не змагання ідей як покращити життя чернігівців, а змагання ресурсів.

Прикро, що люди піддалися на ці «змагання ресурсів» і вирішили обирати серед приїжджих кандидатів. Хоча місцеві кандидати у народні депутати заслуговували на куди більшу увагу. До речі, саме місцеві намагалися змагатися ідеями, а не ресурсами.

Що ж до плюсів, то їх не так і багато. А якщо дивитися на ситуацію крізь призму моралі та етики, їх взагалі немає, а панує цілковитий негатив. Якщо говорити з точки зору простого чернігівця, то плюсами можна назвати хіба що «подарунки», які кандидати в перебігу передвиборної програми робили місту.

Наприклад, багато встановлених по місту дитячих майданчиків. Кандидати поїдуть – майданчики залишаться для чернігівських дітей. Так само, як і той відпочинок, екскурсії, концерти, які мешканці мали за кошти кандидатів. Тобто ті матеріальні речі, які кандидати робили під час кампанії, залишаться і далі слугуватимуть чернігівцям.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG