Доступність посилання

ТОП новини

Понад 40% економіки України «ховається» в тіні – Макеєва


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

«Без вирішення проблеми використання офшорних схем детінізація української економіки неможлива» – економіст

В Україні рівень тіньової економіки сягнув рекордної позначки, повідомляють у Міністерстві фінансів. І це значно знижує надходження до бюджету. Для детінізації українського бізнесу експерти радять знизити податки, позбавити можливості від них ухилятися, а також ліквідувати офшорні схеми.

Понад 40% економіки України «ховається» в тіні – Макеєва
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Одною з основних проблем економіки, що зменшують надходження до бюджету у Міністерстві фінансів вважають високий рівень тіньової економіки. Наразі він перевищує офіційні дані Мінекономіки, згідно з якими становить 42 відсотки, констатує заступник міністра фінансів Олена Макеєва.

Дуже високий рівень тіньової економіки. Приміром, у рітейлі тіньова економіка становить 60 відсотків. 40 відсотків становить тіньова економіка фармацевтичної галузі, 67 відсотків – у легкій промисловості
Олена Макеєва

«Дуже високий рівень тіньової економіки. Якщо ми говоримо про офіційні дані, то, за оцінками Мінекономіки, тіньова економіка становить 42 відсотки. Але індустрії, за своїми оцінками, говорили про те, що ці показники значно вищі. Приміром, у рітейлі тіньова економіка становить 60 відсотків. 40 відсотків становить тіньова економіка фармацевтичної галузі, 67 відсотків – у легкій промисловості», – говорить Макеєва.

За словами Макеєвої, міністерство знає, як вирішити цю проблему. Потрібно створити податкові стимули для поступового виведення бізнесу з тіні, що включатимуть рівномірний і справедливий розподіл податкового навантаження, вдосконалення системи спрощеного оподаткування та поліпшення адміністрування податків.

«Треба знизити податки і позбавити можливості від них ухилятися»

Олександр Жолудь
Олександр Жолудь

З одного боку податки з точки зору підприємців є неадекватно високими, а з іншого – є можливість від них ухилятися, зауважує економіст Олександр Жолудь. За словами експерта, навіть якщо податки були б низькими, але ухиляння від них залишалося б простим, то більшість підприємств і надалі податки б не сплачували. Значною проблемою в Україні економіст вважає високий рівень корупції, в тому числі і в податковій службі, тож підприємцям значно легше домовитися з тією ж податковою службою, або службою, до якої податкова подаватиме протести щодо нелегальної діяльності, аніж сплачувати повний податок.

Для боротьби з тіньовою економікою треба йти двома шляхами: перший це зниження ставок податків, а також створення умов, аби важче було ухилятися від сплати податків
Олександр Жолудь

«Відповідно в Україні для боротьби з тіньовою економікою треба йти двома шляхами: перший це зниження ставок податків (для того, аби підприємство не вважало що воно платить забагато), а також створення умов, аби важче було ухилятися від сплати податків у тому числі тим, що зменшувати різноманітні варіанти, де можлива корупція», – наголошує Жолудь.

«Основна проблема тіньової економіки – офшорні схеми»

Андрій Новак
Андрій Новак

Інший економіст Андрій Новак вважає що основою тіньової економіки є використання офшорних схем, а ухиляння від податків не грає такої великої ролі, адже зараз офшорні схеми користуються великою популярністю серед бізнесменів. Будують ці схеми на основі зовнішньоторговельних контрактів, трастових, комісійних, лізингових, а також інших договірно-правових форм реалізації проектів.

Без вирішення проблеми використання офшорних схем детінізація української економіки неможлива
Андрій Новак

«Рівень тіньової економіки в Україні – це в основному використання офшорних схем. І в тих сферах, у яких ці схеми застосовуються активніше, там рівень «тіні» вищий. Там, де вони менше застосовуються, у тих галузях нижчий рівень. Тому без вирішення проблеми використання офшорних схем детінізація української економіки неможлива», – наголосив Новак.

Наразі заходи для детінізації економіки вже проводяться. Зокрема, раніше Міністерство фінансів домовилося з Республікою Кіпр про підвищення ставок оподаткування окремих видів пасивних доходів. Ця домовленість набере чинності не раніше 2019 року у випадку підписання між країнами нової конвенції та її ратифікації.

Водночас експерти вказують на проблему українського суспільства, яке не звикло довіряти владним інституціям і не має культури сплати податків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG