Доступність посилання

ТОП новини

Для «аватарів» із АТО на Харківщині відкрили найбільшу в Україні гауптвахту


На Харківщині облаштовують гауптвахту для військових
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

Облаштуванням приміщень переймалася місцева влада та волонтери, у Міноборони грошей забракло

На Харківщині відкрили після ремонту першу чергу найбільшої в Україні гауптвахти. Спецзаклад облаштували в Чугуєві на базі регіонального відділення Військової служби правопорядку Збройних сил України. Тепер сюди відправлятимуть за пияцтво, бійки, інші конфлікти вояків Нацгвардії, Міноборони, а також військових залізничників. Одночасно на гауптвахті зможуть відбувати покарання до п'ятдесяти осіб. Згодом спецзаклад розширять до ста двадцяти місць. У мерії Чугуєва сподіваються, що в місті поменшає нетверезих людей в погонах та вдасться припинити конфлікти між жителями та військовими.

Нині засувами дверей до камер грюкають журналісти, а за день-другий гауптвахту візьмуть під пильну цілодобову охорону і завезуть перших штрафників.

«Ми ж усе-таки не царська армія, щоб використовувати різки, виправлення буде ось тут – на цій гауптвахті», – обіцяє полковник Олександр Леонченко, начальник Харківського зонального відділу військової служби правопорядку.

На гауптвахту звозитимуть любителів оковитої, як тут кажуть, для виправлення дисципліни, із військових частин та полігону, розташованого неподалік. Також тут перебуватимуть військові, затримані за підозрою у вчиненні злочину, засуджені або направлені для відбування покарання строком від одного до шести місяців. Полковник Олександр Леонченко планує: після завершення ремонтних робіт у будівлі щодня зможе перебувати 15-20 порушників військової дисципліни, хоча сам об'єкт буде розрахований загалом на 120 місць.

«У мене відбувають покарання військовослужбовці Чугуївського гарнізону, Харківського, також із Сумської області та військовослужбовці, що засуджені судами в зоні проведення антитерористичної операції», – повідомив полковник.

Для вояків, підозрюваних у серйозних злочинах, передбачені камери. А для тих, кого карають за дрібні порушення дисципліни, на кшталт п'янства та невиконання наказів командира, є кімнати тимчасового перебування.

Головна вимога – тримати окремо офіцерів і солдат із сержантами
Олександр Ченикаєв

«Це у нас камера для утримання офіцерського складу. Вона нічим не краща за камери для рядових. Головна вимога – тримати окремо офіцерів і солдат із сержантами», – показує камеру начальник штаба, перший заступник начальника Харківської зонального відділу ВСП полковник Олександр Ченикаєв.

Санвузла та рукомийника в камері немає

У кімнаті для чотирьох затриманих офіцерів є два двоповерхових ліжка, стіл зі стільцями. Санвузла та рукомийника в камері немає. Керівництво гауптвахти пояснює відсутність туалетів у камерах браком коштів, тому всім затриманим доведеться задовольнятися «місцями загального користування». На кахлі для душової теж не вистачило грошей.

З облаштуванням усіх спеціальних приміщень допомагала Чугуївська місцева влада, волонтери, у самого Міноборони на зведення гауптвахти фінансів немає.

У кімнаті тимчасового перебування для нетверезих затриманих армійців тільки лави, на стінах – агітаційні антиалкогольні плакати. На один з них звертає увагу полковник Олександр Ченикаєв.

«Намальована дитяча пляшка зі соскою, на якій написано «горілка», – усміхається офіцер.

За словами полковника, вдень «аватари» (так прозвали в армії п'яниць), по вісім годин будуть проводити на стройовому плацу, вчитимуть армійський устав, а вночі відпочиватимуть. Керівництво гауптвахти під запис переконувало, що спати штрафники будуть не на лавках.

П'яних армійців на вулицях не меншає – заступник мера Чугуєва

На дисциплінарно-виправну силу гауптвахти покладають сподівання не лише військові, а й міська влада Чугуєва. За словами заступника міського голови Костянтина Барміна, їм набридли п'яні мобілізовані, почастішали погрози зброєю продавцям у магазинах через пляшку пива або горілки. Супермаркетам, магазинам та кав'ярням віднедавна заборонили продаж алкоголю військовослужбовцям.

«У зв'язку з даною ситуацією у нас почастішали, так би мовити, продажі «з-під поли». У нас створена робоча комісія, до складу якої входять правоохоронні органи, податківці, члени виконкому та міські депутати, а також представники служби ВСП і ми сподіваємося, що зможемо утримати стабільність та порядок в нашому місті. Нетверезих військових поки що не меншає», – зауважує Костянтин Бармін.

Чугуїв ще від царських часів є містом військових. Наразі тут перебуває одночасно по кілька тисяч мобілізованих.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG