Доступність посилання

ТОП новини

Якщо ми добре зробимо свою роботу, цей суд поважати не будуть – адвокат Савченко


Ми готові до суду так, як ніби він був би чесний, ми готові вести його з повною віддачею – Новіков

Адвокати української льотчиці Надії Савченко продовжують збирати докази її невинуватості. Як повідомив один з її захисників Ілля Новиков, експерти виявили порушення у відеофайлах, наданих свідком звинувачення. Тепер, як вважає адвокат, «алібі Савченко підкріплюється відеозаписом, причому не українським, а з боку сепаратистів». Савченко зараз перебуває в СІЗО Новочеркаська. Процес над нею розпочнеться 30 липня.

Весь останній тиждень Ілля Новіков провів у Києві, де спілкувався з представниками стільникових операторів «МТС-Україна» і «Лайф». Наступного тижня у нього будуть чергові докази того, що Надія Савченко не могла перебувати на місці загибелі журналістів ВДТРК, адже вже перебувала в полоні. Процес у справі Савченко розпочнеться 30 липня в міському суді Донецька Ростовської області, і, за словами захисника, швидше за все, «буде блискавичним».

Суд відбудеться в закритому режимі. У Росії Савченко звинувачують у вбивстві двох російських журналістів на Донбасі влітку минулого року. Раніше українську військовослужбовця звинувачували тільки у причетності до цієї справи, однак на початку липня Слідчий комітет перекваліфікував статтю на більш тяжку. Савченко звинувачення відкидає, заявляючи, що до Росії її переправили сепаратисти, а на момент загибелі журналістів вона перебувала в полоні.

Про майбутній судовий процес і чергові докази невинуватості Надії Савченко Радіо Свобода розповів її адвокат Ілля Новіков.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:10:53 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Відомо, що суд над Надією Савченко відбудеться в Донецькому суді Ростовської області. Чому влада вирішила провести його саме тут і в закритому режимі?

Це далеко від Москви, це прикордонна зона, звідки ФСБ може видворити будь-якого іноземця. Поруч Ізварине – там зовсім неподалік свистять снаряди. Це найбільш незручне місце у всій Росії для проведення такого суду. Тому його і вибрали

– Офіційна причина – оскільки Савченко нібито саме в Донецьку (м. Донецьк Ростовської області – ред.) перетнула російський кордон. Але я вважаю, що це зроблено для того, щоб максимально ускладнити доступ на суд преси та іноземних дипломатів. Це далеко від Москви, це прикордонна зона, звідки ФСБ може видворити будь-якого іноземця. Це, окрім іншого, близька до бойових дій зона, поруч Ізварине – це вже українська територія, там зовсім неподалік свистять снаряди, там дуже багато людей, які їдуть воювати до України і повертаються з війни. Це найбільш незручне місце у всій Росії для проведення такого суду. Тому його і вибрали.

Ілля Новіков
Ілля Новіков

– Що Вам підказує адвокатська інтуїція – чи довгим буде цей процес, чи, навпаки, швидким?

– Я гадаю, що його постараються зробити блискавичним. Усі наші клопотання щодо проведення додаткових експертиз за тими даними, які ми зараз веземо з Києва, будуть відхилені. Суд скаже, що йому все зрозуміло. Оскільки нас цікавить не стільки рішення, яке озвучить суд, скільки бажання показати його упередженість, то нас влаштує навіть це. Ми готові до суду так, як ніби він був би чесний, ми готові вести його з повною віддачею. Передбачаємо, що він таким не буде, і у нас є запасні варіанти для будь-якого варіанту його проведення.

– Коли Ви бачили Надію востаннє, який в неї був настрій перед судом?

– Настрій у неї був цілком бойовим. Вона рада, що нарешті щось змінилося, щось почало відбуватися. Їй було так болісно сидіти півроку на одному місці. Не те що вона чекає від цього суду якогось дива – вона чудово розуміє, з чим вона стикнулася. Але її тішить перспектива поспілкуватися з людьми, пообговорювати ситуацію, побачити рідних, які приїдуть на суд. Сестра приїде точно, не знаю щодо мами – чи буде їй це під силу, з урахуванням віку, але думаю, що вона теж приїде.

– Логіку російської влади зрозуміти важко, але чому б їй зараз, наприклад, не обміняти Савченко на тих же Александрова і Єрофеєва, що вона зараз намагається довести цим судом?

– Тільки те, що вони з самого початку були праві, і що вони ніколи не помиляються.

– Як у Вас просуваються справи з доказами, пов'язаними з даними телефонного біллінгу, які раніше Слідчий комітет не хотів брати до уваги? У чому цінність цієї інформації у справі Савченко, як вона може бути використана для захисту Надії?

Якщо телефон о такій ось годині вже був у центральній частині Луганська, то все, це перемога. Інша справа, як це оцінить суд

– Ми спочатку концентруємося у своїй роботі на основному. Але є моменти, на які ми теж звертаємо увагу. Наприклад, Слідчий комітет дуже багато часу і уваги експертів витратив на те, щоб довести, що Савченко з кваліфікацією штурмана вертольота Мі-24 потенційно могла би працювати корегувальницею артилерійського вогню. Ми в це навіть не вдавалися, бо наша головна теза, що її там не було в принципі, оскільки в той час вона вже була в полоні. І тут на перший план виступає питання, де були її телефони, тому що, якщо її телефон був у Луганську, то вона в цей час вже була в полоні. Тому що іншим способом він там опинитися не міг. Навіть за версією слідства, її взяли в полон на декілька кілометрів північніше. Якщо телефон о такій ось годині вже був у центральній частині Луганська, то все, це перемога. Інша справа, як це оцінить суд, але всім неупередженим людям зрозуміло, що, якщо ця інформація достовірна, якщо її можна перевірити, то версія слідства повністю провалюється.

– Слідство вже знайомилося з даними біллінгу?

В момент дзвінка або смс можна дізнатися з точністю до 120 градусів, з якого боку перебував абонент

– Дані з'явилися в грудні, і російські слідчі отримали їх двічі – спочатку від нас, ми просили їх долучити до матеріалів справи, а потім ті ж самі дані надійшли офіційними каналами. Цю інформацію у відповідь на запит російської сторони надала українська Генеральна прокуратура. Дані біллінгу – це велика таблиця, де щодо кожного підключення телефону до стільникової бази – був це дзвінок чи смс – вказується його час, вказується, до якої саме станції було підключення, і вказується напрямок, в якому перебував телефон стосовно цієї станції. Оскільки станція – це вишка, щогла, на якій висить кілька антен, які охоплюють певний сектор, то в кожному випадку пишеться, який з цих ретрансляторів працював, і в момент дзвінка або смс можна дізнатися з точністю до 120 градусів, з якого боку перебував абонент. І якщо дзвінків або смс-повідомлень було кілька протягом короткого часу, і особливо якщо були підключення з різних антен, то район, де був абонент, визначається досить точно.

Оскільки у Надії з собою було два телефони різних операторів – «МТС-Україна» і «Лайф» – у нас є дві серії критично важливих для нас телефонних з'єднань

Оскільки у Надії з собою було два телефони різних операторів – «МТС-Україна» і «Лайф» – у нас є дві серії критично важливих для нас телефонних з'єднань. Одна серія була в районі 10:44-10:46, і з неї видно, що її в цей час везли центром Луганська, тобто вона в цей час вже була в полоні. Інша серія з’єднань – це з’єднання оператора «Лайф». З нього видно, що об 11-ій з хвилинами вона була в тій частині Луганська, де база бойовиків батальйону «Зоря», тобто колишній обласний військкомат.

– І чому слідчі не взяли цю інформацію як алібі Савченко ще тоді?

– З точки зору Слідчого комітету, Надія Савченко у цей час, близько 10-ї-11-ї години, перебувала біля села Стукалова Балка – це приблизно те місце, де потім вона потрапила в полон. А за версією слідчих, вона при цьому перебувала на ще одній вишці телефонного зв'язку, і там, з цієї вишки, корегувала вогонь української артилерії. Вони це хочуть представити саме так. Слідство пише: «Оскільки одна з найближчих антен стільникового зв'язку в районі Стукалової Балки не працювала на той момент, то існує технічна можливість, особливо враховуючи, що Савченко була на висоті, і там краще ловиться сигнал, що сигнал її телефону був спійманий антеною в Луганська». Тому для них цей біллінг не доводить її алібі. Це позиція російського слідства з урахуванням тих експертів, яких вони залучили.

– І як можна змінити ситуацію?

– Весь останній тиждень я провів у Києві. Я витратив цей час на те, щоб дуже ретельно поспілкуватися з українськими фахівцями зі зв'язку. Власне, з представниками компаній, телефонами яких користувалася Надія. Ми перевірили ще всю інформацію. Вони зовсім виразно сказали, що трактування, яке запропонували російські фахівці, не може бути правильним. По-перше, просто через напрямки, оскільки, якби телефон перебував північніше Луганська, то в обох випадках ретранслятор, який прийняв сигнал цього телефону, був би спрямований на північ. А в нашому випадку це не так. Це неможливо.

Окрім того, телефон влаштований так, що він завжди вибирає найближчу за ступенем сигналу антену. І між Стукаловою Балкою і Луганськом в однієї компанії кілька, у іншої – декілька десятків антен. Кінцеві висновки фахівців, які вони мені поки повідомили усно, а наступного тижня оформлять письмово для передачі до суду, – що таке трактування біллінгу, яке дає російська сторона, просто нікчемне з технічної точки зору. Притому, що самі дані біллінгу не заперечують. Тобто наразі у нас є цілком вичерпні висновки фахівців, які влаштовують нас, про те, що алібі Савченко підтверджується її телефонами. Ми всі ці дані викладемо в інтернет, і всі, хто захоче їх перевірити ще – і фахівці, і любителі – всі матимуть можливість це зробити ще до початку суду.

– Але чи візьме суд до уваги ці докази, ось в чому питання?

Ми в нашій роботі не орієнтуємося на вирок в принципі, тому що виходимо з того, що він буде написаний до суду

– Це вже абсолютно неважливо. Ми в нашій роботі не орієнтуємося на вирок в принципі, тому що виходимо з того, що він буде написаний до суду. І вплинути на нього ми можемо мінімально. Ми навіть не вважаємо цікавим, як нам це пропонують усілякі доброзичливці, намагатися зменшити покарання. Є люди, які думають, що це справа така ж, як всі інші. І якщо Савченко отримає 15 років, це буде краще, ніж якщо вона отримає 20. А якщо 10, то це краще, ніж 15. Ми з цим не згодні, і це наша солідарна позиція з Савченко. Ми не збираємося домагатися якогось зменшення терміну, ми збираємося готувати підґрунтя для того, щоб вже після того, як суд призначить якесь покарання, яке вважатиме правильним для себе (буде це 20 або 25 років), щоб після цього Савченко була звільнена під тиском громадськості або через дипломатичні канали.

Щойно суд закінчиться, і всі побачать, що докази – ось вони, а суд чомусь дивився на них крізь пальці, ось тут, якщо ми добре зробимо нашу роботу, посилання на те, що потрібно поважати рішення суду, працювати не буде
У відповідь на фразу «поважайте рішення суду» буде відповідь «ми бачили цей суд, і ми його не поважаємо»

Ми зараз домагаємося чіткого розуміння ситуації у цій справі, у тому числі і для того, щоб цей тиск і підтримка, яку вона отримує і від політиків, і від простих людей, не слабшала. Тому що позиція російської влади на сьогоднішній день – не тисніть на суд, суд розбереться. І ця позиція викликає інстинктивне прийняття у західних політиків. Вони вважають: так, дійсно, суд – це серйозно, треба почекати. Та щойно суд закінчиться, і як тільки всі побачать, що докази – ось вони, а суд чомусь дивився на них крізь пальці, ось тут, якщо ми добре зробимо нашу роботу, посилання на те, що потрібно поважати рішення суду, працювати не буде. У відповідь на фразу «поважайте рішення суду» буде відповідь «ми бачили цей суд, і ми його не поважаємо».

– Ви на цього тижня також писали про можливу фальсифікацію відеофайлів, які використовує слідство для звинувачення Савченко, що також може стати її алібі. Що це за відео, хто його редагував, як це може вплинути на результат справи в суді?

– Ми насправді не знаємо, хто редагував ці файли, і ми не звинувачуємо в цьому слідчих. У справі є фальсифікації, ми про них ще поговоримо, але в цьому випадку немає підстав говорити, що це зробило слідство. Це могла зробити і сама людина, яка записувала ці відеофайли. Я можу сказати тільки одне – експерт, який вивчав ці відеофайли, сказав мені наступне: в метаданих відеофайлів, тобто в тій технічній інформації, яку записує камера під час зйомки, під час зіставлення з даними властивостей файлу (ви їх можете бачити, якщо клацнете правою кнопкою на файлі, і подивитися, коли він створений), так от, видно, що була редактура. Цей час посунули, і зрозуміло, що зробили це спеціально, це не було помилкою.

З одного боку, це показує, що людина, яка хотіла надати ці файли в такому вигляді, розуміла, що вона робить. З іншого боку, завдяки вмісту файлів (я оголошу про це трохи пізніше, коли у мене на руках буде детальний технічний висновок), ми можемо досить точно встановити час, коли в кадрі з'являється Надія Савченко. Цей запис був залучений до справи, але слідчі сказали, що він також не спростовує їхню версією, оскільки встановити достовірно, коли були записані файли, неможливо, зважаючи на те, що на камері неправильно встановлено час. З даних файлу ми можемо судити про те, що час змінювався, а за змістом, з того, що видно в кадрі, ми можемо досить точно сказати, коли все це було. І це друге, незалежно від біллінгу, підкріплення нашої позиції, що у Надії є алібі. Значить, все інше – стрілянина, журналісти – вже не має до неї жодного стосунку.

Оригінал матеріалу на сайті Російської служби Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG