Доступність посилання

ТОП новини

Росія використовує постать князя Володимира у своїх інтересах


Довоєнне фото. Київ, 27 липня 2013 рік
Довоєнне фото. Київ, 27 липня 2013 рік

Нинішня реконструкція історії розрахована «на приватизацію спадщини та на протиставлення себе Україні» – російський історик

Патріарх Російської православної церкви Кирило провів 28 липня у Москві божественну літургію з нагоди 1000-річчя смерті Київського князя Володимира Великого. Після цього в Кремлі відбувся прийом, на якому виступив російський президент Володимир Путін. Експерти відзначають, що важливу історичну подію і постать князя Володимира Кремль використовує у своїх інтересах у контексті воєнного конфлікту Росії з Україною.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Зображення князя Київського Володимира Великого із тризубом на золотій монеті власного карбування. Правління 978–1015 роки
Зображення князя Київського Володимира Великого із тризубом на золотій монеті власного карбування. Правління 978–1015 роки

У Росії тисячоліття смерті Київського князя Володимира Великого відзначили і на церковному, і на державному рівні. Вищі ієрархи РПЦ і керівники Росії беруть у цьому участь. Однак на тлі російсько-українського воєнного конфлікту не обійшлося і без суперечок про те, чиєю – більшою мірою – є спадщина князя Володимира.

Історик Андрій Зубов звертає увагу на риторику Московського патріарха Кирила, який заявив, що історична постать святого рівноапостольного князя Володимира може примирити близькі народи.

«Це дуже добре, що ця подія відзначається і в Москві, і в Києві, і в Мінську. Але ось у чому біда: коли починають говорити, що це наш князь Володимир, а не ваш князь Володимир – це дуже погано. Але характерно, що патріарх Кирило ще раз наголосив, що оскільки князь Володимир – це князь всієї давньої Русі, то нехай пам’ять про князя Володимира послужить відновленню миру між нашими народами, які вийшли з однієї колиски, з однієї купелі», – зазначив Андрій Зубов.

Пам'ятник князю Володимиру в Києві
Пам'ятник князю Володимиру в Києві

Де встановити памятник?

Тисячоліття від смерті князя Володимира Великого знову загострило дискусію про місце встановлення йому пам’ятника в Москві. Тобто проект монументу був задуманий без прив’язки до місця, архітектурного та ландшафтного тла. У зв’язку з цим у суспільстві розгорілася дискусія. Баталії навколо пам’ятника – це частина загальної російської політики, яка нічого не має спільного з культурою та історією, вважає кандидат історичних наук Ірина Карацуба.

Це розраховане на приватизацію спадщини та на протиставлення себе Україні. Це війни історичних пам’ятей
Ірина Карацуба

Проект пам’ятника князю Володимиру, який хочуть встановити у Москві
Проект пам’ятника князю Володимиру, який хочуть встановити у Москві

«Якщо ми беремо всю ту історичну реконструкцію, яка відбувається на наших очах з російського боку, то це, звичайно, розраховане не на примирення, а на приватизацію спадщини та на протиставлення себе Україні. Фактично ми намагаємося поставити другий пам’ятник Володимиру, але тільки не на Дніпровській гірці в Києві, а в Москві. І буде ще один Володимир, якщо я правильно розумію, під Смоленськом, біля витоків Дніпра. Це війни історичних пам’ятей», – сказала російський історик Ірина Карацуба

Заходи з нагоди 1000-річчя смерті святого рівноапостольного Київського князя Володимира Великого пройшли у вівторок у багатьох містах Росії.


На цю ж тему:

27.07.2015
РПЦ хоче подати війну в Україні як внутрішній конфлікт – УГКЦ

Московський патріарх Кирило назвав українців «нещасними, затьмареними націоналізмом людьми» далі

11.07.2015
Князь-безпритульник: навіщо Росії Володимир?

Як і багато інших українців, князь Володимир може бути у Москві тільки безпритульником далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG