Доступність посилання

ТОП новини

НАТО висловлює солідарність з Туреччиною проти «Ісламської держави»


Турецький прапор поряд з іншими прапорами країн-членів НАТО під час Північноатлантичної ради в штаб-квартирі Альянсу в Брюсселі, Бельгія, 28 липня 2015 року
Турецький прапор поряд з іншими прапорами країн-членів НАТО під час Північноатлантичної ради в штаб-квартирі Альянсу в Брюсселі, Бельгія, 28 липня 2015 року

Активізувались зусилля щодо створення широкої міжнародної коаліції проти бойовиків «Ісламської держави»

У штаб-квартирі НАТО відбулося засідання на вимогу Туреччини, під час якого посли всіх 28 країн-членів Північноатлантичного альянсу обговорили кризу на кордоні Туреччини з Сирією. Туреччина днями завдала повітряних ударів проти угруповання «Ісламська держава» в Сирії та бомбардувала позиції курдських повстанців у північному Іраку.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Засідання у Брюсселі на рівні послів відбулося на вимогу Туреччини, згідно зі статтею четвертою Статуту НАТО, яка передбачає право на консультації, але не означає автоматичну військову дію з боку союзників у НАТО.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ висловив тверду солідарність альянсу з членом НАТО Туреччиною.

«НАТО дуже пильно стежить за розвитком подій. І ми твердо стоїмо на позиціях солідарності з нашим союзником Туреччиною», – сказав генсекретар НАТО.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ

Зустріч відбулася по тому, як США та Туреччина досягли угоди щодо рамкового плану з витіснення бойовиків угруповання «Ісламська держава» зі смуги території уздовж турецько-сирійського кордону. Як зазначила британська газета «Гардіан», це, вочевидь, більше втягне Туреччину у війну в Сирії, а Сполучені Штати, ймовірно, посилять повітряні удари проти позицій бойовиків «Ісламської держави».

Анкара дала добро Вашингтону на використання для цих цілей авіабази «Інджирлик» із наступного місяця.

Прем’єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу
Прем’єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу

«Знищення «Ісламської держави», звичайно, є стратегічною метою, але мають бути також і додаткові елементи. «Ісламська держава» є продуктом кризи, а не лише причиною цієї кризи», – сказав прем’єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу.

Зона, вільна від ісламістів

Західна преса припускає, що мова нині може йти про створення так званої «зони, вільної від «Ісламської держави», уздовж турецько-сирійського кордону, загальна протяжність якого становить 800 кілометрів.

США також хочуть створити зону завширшки приблизно в 100 кілометрів, яка б слугувала прихистком для сирійських біженців, яких тільки в Туреччині перебуває 1,8 мільйона осіб.

Відтак нині, як виглядає, створюється широка міжнародна коаліція протидії угрупованню «Ісламська держава».

Тероризм становить пряму загрозу безпеці країн НАТО, а також міжнародній стабільності та заможності
Єнс Столтенберґ

«Тероризм становить пряму загрозу безпеці країн НАТО, а також міжнародній стабільності та заможності. НАТО відіграє роль в подоланні цих викликів. Всі союзники роблять внесок у глобальну коаліцію проти «Ісламської держави», – сказав генсекретар НАТО Єнс Столтенберґ.

Західна преса цитує турецьких представників, які кажуть, що Туреччина не має наміру завдавати ударів по силах сирійських курдів, які, у свою чергу, воюють з бойовиками «Ісламської держави».

Натомість авіація Туреччини бомбардувала днями позиції бійців сепаратистського угруповання турецьких курдів «Робітнича партія Курдистану» на території північного Іраку, а також позиції «Ісламської держави» в Сирії у відповідь на напад самогубця раніше цього місяця в місті Суруч на півдні Туреччини.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG