Доступність посилання

ТОП новини

Вояків ГРУ Росії не обмінювали на військових України


Новина на сайті російського видання «Газета.ру»
Новина на сайті російського видання «Газета.ру»

А у звіті ОБСЄ не повідомляли, хто обстріляв представника місії

Сайт російського видання «Газета.ру» у вівторок поширив дезінформацію про нібито обмін бійців ГРУ Росії Олександра Александрова та Євгена Єрофєєва на українських полонених бійців. Тим часом телеканал Міноборони Росії звинуватив Збройні сили України в обстрілі представника СММ ОБСЄ у Широкині.

Телеканал «Звезда» і зміст звіту ОБСЄ

У вівторок російські та українські ЗМІ повідомили про поранення представника СММ (спеціальної моніторингової місії) ОБСЄ в Україні. Інцидент стався у Широкині.

«СММ бачила трьох чоловіків позаду будівлі за 50 метрів на північ від місця перебування СММ. Звідти було чути постріли з гвинтівки. Через кілька секунд стався вибух за п’ять метрів від керівника патруля СММ, якого збило з ніг бетонне сміття. Його шолом виявився пробитим», – повідомили у звіті ОБСЄ від 27 липня.

Канал Міністерства оборони Росії «Звезда» цитує частину звіту з порталу моніторингової місії, однак додав й іншу інформацію.

«Це вже не перший обстріл силовиками місії ОБСЄ. У травні боєць ЗСУ випустив близько п’яти черг із АКМ у бік представників місії з відстані в 200 метрів. Інцидент стався біля села Кримське в Луганській області», – йдеться в сюжеті «Звезди».

Насправді, у звіті ОБСЄ не повідомляють про те, хто здійснював обстріли, а лише зазначають, що їх здійснювали з північного сходу, північного заходу і з півдня. Тобто, журналісти телеканалу «Звезда» зробили власний висновок.

Бійців ГРУ не обмінювали на українських вояків

У вівторок на сайті російського видання «Газета.ру» з’явилась новина про те, що затриманих на Донбасі військовослужбовців ГРУ Росії Александрова і Єрофєєва буцімто обміняли на українських військових. Дезінформацію швидко підхопили й інші російські ЗМІ: «Московский комсомолец», телеканал LifeNews, riafan.ru та інші.

«Газете.Ru» на умовах анонімності повідомило про це джерело в російських силових структурах. Також цю інформацію їм підтвердило «чільне джерело в одному з силових відомств України».

У Службі безпеки України спростували інформацію про обмін. Речниця СБУ Олена Гітлянська назвала це фейком.

​Пізніше Служба безпеки України виклала у Twitter фотографії затриманих бійців Головного розвідувального управління Російської Федерації Олександра Александрова та Євгена Єрофєєва.

​Адвокат Євгена Єрофєєва Оксана Соколовська також повідомила, що ця «інформація» не відповідає дійсності.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG