Доступність посилання

ТОП новини

Небесні діви чи земні дружини, кого оберуть бойовики «Ісламської держави»?


Ілюстрація із групи в мережі «ВКонтакте» під назвою «Та, що тужить за раєм». Світлина бойовика, який, скоріш за все, йдучи у бій, обережно цілує чоло дружини, чиє обличчя та голову ховає чорна хустка
Ілюстрація із групи в мережі «ВКонтакте» під назвою «Та, що тужить за раєм». Світлина бойовика, який, скоріш за все, йдучи у бій, обережно цілує чоло дружини, чиє обличчя та голову ховає чорна хустка

Це не початок анекдоту, але серйозне питання для жінок, які хочуть приєднатися до «Ісламської держави» або вийти заміж за її бойовика

Joanna Paraszczuk

«Ісламська держава» вербує нових членів, зокрема, й обіцянками про 72 небесних дів, які зустрінуть їх у раю після смерті на полі бою. Що ж очікує на їхніх «земних» дружин? У російській соціальній мережі «ВКонтакте» існують навіть групи, спеціально створені для того, щоб підтримувати наречених і дружин бойовиків угруповання з цього та інших питань. Доля дружини бойовика зазвичай романтизується, однак реальність є іншою.

Якщо бойовик із угруповання «Ісламська держава» загине у битві і його нагородять 72 гуріями (небесними дівами, яких, згідно з ідеологією угруповання, бойовики отримають, якщо загинуть у бою), чи забуде він про свою земну дружину?

Це не початок анекдоту, але серйозне питання для жінок, які хочуть приєднатися до «Ісламської держави» або вийти заміж за її бойовика.

Як і схожі екстремістські угруповання, «Ісламська держава» заманює нових членів, обіцяючи їм, серед іншого, 72 вічно молодих і красивих дів у раю після смерті на полі бою.

Це потужна пропаганда для вербування чоловіків до угруповання.

Однак, це не допомагає заманювати більше жінок, яким кажуть, що вони приєднаються до своїх чоловіків у раю, але після того, як ті вже отримали своїх гурій.

Публікація в мережі «ВКонтакте»
Публікація в мережі «ВКонтакте»

«Я заздрю гуріям»

Група підтримки жінок і вдів членів угруповання «Ісламська держава» у російській соціальній мережі «ВКонтакте» підіймає це питання у вірші.

Авторка твору, підписана як Каріма Умм Саад, звертається до свого чоловіка і визнає, що заздрить небесним гуріями, які, вважає вона, змусять його забути про земне життя, як тільки він помре.

Умм Саад пише, що мріє знову зустрітися зі своїм чоловіком у раю, хоча й не пояснює, що буде робити з його гуріями.

Деякі наречені бойовиків «Ісламської держави» знайшли для себе пояснення.

У повідомленні, поширеному у «ВКонтакте» 20 липня жінкою на ім’я Убейда Шишан, мовиться, що їхні мертві чоловіки не віддадуть перевагу небесним гуріям, адже їхні земні жінки є красивішими та цікавішими для джихадистів.

«Гурії ніколи не проходили через ті труднощі і випробування, які випадали на долю сестер у цьому світі. Вони навіть ніколи не боролися на Шляху Аллаха», – написано у повідомленні.

Романтика й ідеальна дружина

Окрім таких специфічних питань, як проблема з небесними гуріями, група підтримки жінок бійців «Ісламської держави» у «ВКонтакте» й інші схожі сторінки, займаються більш масштабними проблемами. Наприклад, як емоційно впоратися з тим, що чоловіки залишають їх і йдуть на смерть.

Для цього групи постійно створюють і відтворюють романтичне оповідання, у якому бойовики, що воюють на боці «Ісламської держави», зображені хоробрими воїнами, які втілюють у життя бажання Аллаха. Їх підтримують віддані дружини, чия роль полягає у допомозі чоловікам у досягненні того, що екстремістська група вважає благородною метою – смерті у бою.

Абсолютно скромним та незмінно вірним своїм чоловікам, ідеальним дружинам «Ісламської держави» говорять, що вони виконують заповіді Аллаха, і що вони знову зустрінуться зі своїми чоловіками у раю.

У групі під назвою «Та, що тужить за раєм» це проілюстровано світлиною бойовика, який, скоріш за все, йдучи у бій, обережно цілує чоло дружини, чиє обличчя та голову ховає чорна хустка.

«Ми зустрінемось, іншалла (якщо Бог забажає), але вже там, де закінчаться страждання, муки, де вічність і вдоволення Аллаха. Це кінець і межа мрій кожного з нас», – підписана фотографія.

Неромантична реальність

«Ісламська держава» за допомогою пропаганди намагається прикрасити життя жінки під владою угруповання, зробити шлюб із бойовиком, раннє вдівство та повторний шлюб романтичною казкою. Однак, є ознаки того, що не всі члени угруповання вірять цій пропаганді.

Повідомлення, яке критикує майбутніх «наречених джихаду», що романтизують життя на окупованій угрупованням території у Сирії й Іраку, нещодавно поширювали у «ВКонтакте». Там мовиться про те, що жінки не розуміють реальності і тягот, із якими вони зіштовхнуться у Сирії чи Іраку.

Зокрема, «Ісламська держава» не дозволяла жінкам, чиї чоловіки загинули у Сирії, повернутися додому, хіба що вони погоджувалися залишити бойовикам своїх дітей. Таджицькій жінці, 25-річній Гулру Олімовій сказали у травні, що троє її маленьких дітей є «власністю «Ісламської держави», і вона не могла забрати їх із собою.

XS
SM
MD
LG