Доступність посилання

ТОП новини

Митрополита Шептицького вшановують у Білорусі


Митрополит Андрей Шептицький
Митрополит Андрей Шептицький

«Постать Андрея Шептицького важлива не тільки для церковної, а й для культурної історії Білорусі» – священник Євген Усошин

ІК

Глава Української греко-католицької церкви Андрей Шептицький зробив важливий внесок у справу відродження греко-католицької церкви в Білорусі. Про це заявив в інтерв'ю Радіо Свобода декан Центрально-Західного деканату Білоруської греко-католицької церкви отець Євген Усошин. Сьогодні в Україні та світі вшановують 150-річчя з дня народження Андрея Шептицького (1865–1944).

Нещодавно папа Римський Франциск підписав декрет про героїчність чеснот владики Андрея Шептицького – це дуже важливий крок на шляху до його беатифікації

«Ми вшановуємо пам'ять владики Андрея Шептицького, але громадських заходів саме сьогодні не буде, – каже Усошин. – Щоразу ми молимося за нього як за велику постать в історії церкви не тільки в Україні, але й у всій Східній Європі. Цю постать належним чином також оцінила і світова церква. Наприклад, нещодавно папа Римський Франциск підписав декрет про героїчність чеснот владики Андрея Шептицького – це дуже важливий крок на шляху до його беатифікації. Тому ми, звичайно, молимося за уславлення і шануємо його пам'ять», – сказав представник Білоруської греко-католицької церкви.

Євген Усошин особливо відзначив важливий внесок Шептицького у справу відродження греко-католицької церкви в Білорусі у першій половині 20-го століття.

Це був важливий етап у відновленні структури греко-католицької церкви в Білорусі свого часу

«Саме він як той, хто мав особливі повноваження від папи Римського, призначив апостольським екзархом для білорусів-греко-католиків Антонія Неманцевича, який потім загинув у застінках СД (Неманцевич був призначений екзархом у 1940 році, загинув в 1942-му – ред.) Це був важливий етап у відновленні структури греко-католицької церкви в Білорусі свого часу», – говорить він.

Шептицький також відзначився у культурних справах. Наприклад, він співпрацював з Іваном Луцкевичем (діяч білоруського національного руху – ред.) щодо допомоги церковному музею у Вільнюсі.

«Тому його фігура важлива не тільки для церковної, а й для культурної історії Білорусі», – підкреслює Усошин.

«Принаймні, один раз він був у Білорусі. Він зустрічався з білоруськими діячами, як церковними, так і світськими. Був у Вільнюсі, зустрічався з Олександром Єльським (білоруський і польський історик – ред.), братами Луцкевичами, молодою генерацією білоруських священиків. Він навіть мав якісь конкретні проекти з відновлення парафіяльної мережі на території Білорусі», – зазначив декан Центрально-Західного деканату Білоруської греко-католицької церкви.

Оригінал матеріалу – на сайті Білоруської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG