Доступність посилання

ТОП новини

ГПУ підозрює 7 росіян у скоєнні злочинів проти Савченко


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Генеральна прокуратура України звернеться до своїх російських колег із проханням про правову допомогу для повідомлення про підозру сімом громадянам Росії у скоєнні злочину щодо української громадянки Надії Савченко.

Як заявив заступник генпрокурора Юрій Столярчук, таке звернення направляють у відповідності з міжнародними договорами у зв’язку з розслідуваним в Україні кримінальним провадженням.

«Перш за все – це співробітники слідчого підрозділу СКР, які незаконно, на наш погляд (і цьому є підтвердження) затримали і утримували під вартою. Це співробітники суду РФ (їх троє), які кожен раз, по черзі, без підстав – тобто незаконно – обирали щодо Савченко запобіжний захід у вигляді утримання під вартою», – сказав заступник генпрокурора.

Він додав, що також серед підозрюваних – високопоставлений чиновник МЗС Росії.

За його словами, російського дипломата підозрюють у тому, що він «також сприяв навмисно тому, що Савченко свій час не була звільнена з-під варти».

Заступник генпрокурора зазначив, що, окрім перерахованих осіб, також українська Генпрокуратура підозрює ще одного громадянина Росії, який сприяв незаконному переміщенню Савченко з території України за кордон.

У Росії попереднє слухання у кримінальній справі щодо українки призначили на 30 липня, і воно має відбутися за зачиненими дверима. У Росії Савченко звинувачують у вбивстві російських журналістів на Донбасі та незаконному перетині кордону. Вона всі звинувачення відкидає.

За даними захисту Савченко, наприкінці червня минулого року сепаратисти захопили її в полон, а потім насильно перевезли через кордон і передали російським силовикам. За доказами, які надав захист, Савченко не могла бути причетною до загибелі журналістів, бо потрапила в полон іще до їхньої смерті.

XS
SM
MD
LG