Доступність посилання

ТОП новини

Скільки туристів втратив Крим за другий сезон в окупації


Село Углове, Крим, липень 2015 року
Село Углове, Крим, липень 2015 року

Заповнена приблизно «половина від половини» пансіонатів, які працювали в «українські» роки. Про міні-готелі окупаційна влада взагалі мовчить

Липень традиційно вважається піком курортного сезону в Криму. У цей час завантаження готелів досягає свого максимуму, втім, як і ціни. Цього року основний тренд такий, що ціни вже нагорі, а от попит за ними не встиг.

Про кількість туристів у Криму в публічному просторі подані прямо протилежні точки зору. Прихильники «Кримнаша» розповідають про небувалу навалу відпочивальників цього літа, тоді як в Україні прийнято говорити про провал туристичного сезону на півострові. Ми звернемося до неупередженої інформації – статистики спеціалізованого сайту бронювання www.booking.com.

На екваторі сезону

Варто відзначити, що в нинішньому році в Криму спостерігається помітний розрив у заповнюваності курортних установ залежно від регіону. Мабуть, через те, що російські туристи, які становлять нині основну масу приїжджих, мало знають про півострів і вибирають для розташування лише ті міста, які у них на слуху. Так, у готелях Севастополя на останній тиждень липня були заброньовані аж 80% місць. У готелях і санаторіях Ялти на цей же період заброньовані 64% номерів, Євпаторії – 52%. У той же час, в інших курортних містах і селищах завантаженість у пік сезону не дотягує і до половини. Наприклад, судячи з інформації booking.com, в Алушті заброньовані 46% місць, у Феодосії – 35%, у Коктебелі – 31%, у Судаку – 28%. Таким чином, середня заповнюваність на півострові – 48%.

Приблизно такі ж цифри озвучили і в кримському «міністерстві курортів і туризму». Щоправда, у статистиці чиновників на початок липня показник завантаження був не трохи менше, а трохи більше половини – 52%. При цьому, за повідомленнями прес-служби «міністерства», в п'яти регіонах завантаження перевищило середній рівень. У Саках воно склало 68%, у Бахчисарайському районі – 69%, Алуштинському – 56%, Євпаторійському – 55%, Сімферопольському районі – 53%.

Нагадаємо, що в попередні, «українські», роки середній показник завантаження на липень стабільно перевищував 80%. Крім того, звертає на себе увагу і той факт, що кримське «міністерство» у своїй статистиці робить акцент на оздоровницях, які працюють. Тобто стосовно всіх об'єктів розміщення цифра буде нижчою.

«Міністерство» надає пресі цифру 52% щодо 472 об'єктів із 750. При цьому, робиться розрахунок на те, що слова «засоби розміщення, які працюють» будуть не помічені журналістами

«У 2013 році, перед планованою категоризацією об'єктів розміщення, санаторно-курортний комплекс Криму нараховував 750 юридичних осіб (санаторії, пансіонати, готелі, будинки відпочинку тощо), а також не менше 4,5 тисячі міні-готелів, – зазначає видання BSNews. – Таким чином, «міністерство» надає пресі цифру 52% щодо 472 об'єктів із 750 (63% від реальної кількості). При цьому, робиться розрахунок на те, що слова «засоби розміщення, які працюють» будуть не помічені журналістами. Що стосується 4,5 тисяч міні-готелів, то про них взагалі замовчується. При цьому, в останні роки санаторії та готелі приймали за рік близько 1,2 млн туристів, а міні-готелі – близько 4,8 млн».

Реальний Крим

Згадана вище диспропорційність розміщення туристів у різних населених пунктах (від 80% у Севастополі до 28% в Судаку і ще більш скромних цифр у маленьких курортних селищах, представлених в основному приватним сектором) частково пояснює феномен, як жителі одного і того ж Криму можуть одночасно говорити: «курортників немає» і «у нас все заповнено».

Пляж у Миколаївці, липень 2015 року
Пляж у Миколаївці, липень 2015 року

Питання в тому, в якому саме населеному пункті ці кримчани живуть. До того ж, ті, хто оптимістично оголошує про наплив відпочивальників, порівнюють ситуацію з повністю провальним 2014 роком. Тоді як справедливіше порівнювати її з доокупаційним 2013-м, коли кількість туристів була, так би мовити, природною. Так, зараз туристів у Криму більше, ніж торік. І так, туристів набагато менше, ніж в році позаминулому.

Що ж стосується конкретних цифр, то, за підрахунками колишнього міністра курортів і туризму Криму Олександра Лієва, реальна кількість туристів на півострові на сьогодні склала менше 600 тис. осіб. Тоді як кримські чиновники повідомляли то про двомільйонного пасажира 15 липня, то вже про три мільйони туристів у середині місяця.

«За нашими оцінками (на підставі відкритої інформації аеропорту «Сімферополь», відомостей про бронювання в готелях/санаторіях, спілкування з курортним бізнесом і ще кількох об'єктивних джерел), Крим сьогодні прийняв менше 600 тис. туристів», – написав екс-міністр у Facebook. При цьому, 95% прибулих, за його відомостями, склали жителі Росії.

У той же час, у 2013 році на 20 липня в Криму відпочили 3,1 мільйона осіб.

«Пляжі заповнені наполовину, в Євпаторії та Ялті щільність відпочивальників трохи вища, в інших курортних містах туристів до 20%, порівняно з подібним періодом мирних років. Машин з українськими та білоруськими номерами не видно», – констатує Лієв. За його словами, підприємці сфери обслуговування говорять про відсутність прибутків і при цьому збільшені витрати.

Плани на кінець літа

Після подолання липневого «піку» кримські курортні показники починають плавно знижуватися. Хоча в окремих випадках навіть спостерігається приріст. Найбільше пощастило «розкрученій» Ялті, де на першу декаду серпня показник бронювання номерів трохи вищий, ніж в останній декаді липня – 67%. А ось у Севастополі він падає відразу до 51%. В Алушті, за інформацією booking.com, заброньовані 50% номерів, в Євпаторії – 46%, в Коктебелі – 43%, у Феодосії – 37%, в Судаку – 34%. Загальний рівень заповненості у Криму – 47%.

Пляж у селищі Мирний, липень 2015 року
Пляж у селищі Мирний, липень 2015 року

​При цьому, є об'єкти, яким вдається працювати з максимальним завантаженням, тобто у них на запитані дати залишається лише по кілька вільних номерів. Це фешенебельні готелі. Оздоровницям «середньої руки» щастить менше. Пояснюється це тим, що багата публіка в будь-якому випадку залишається платоспроможною. А ось кримський «середній рівень» для середньостатистичного росіянина дуже дорогий.

Для порівняння: українські туристичні центри Львів і Карпати, які влітку ніколи не бувають максимально завантаженими, тому що розраховані на зимовий та осінньо-весняний відпочинок, до середини серпня теж заповнені на 50%. Чорноморські ж курорти, наприклад, в Одеській області, мають завантаження понад 50%. Це при тому, що в минулі роки Одеса ніколи і поруч не стояла з тією ж Ялтою. Але це якщо брати весь Одеський регіон. А ось найбільш популярні курорти Одещини, наприклад, Аркадія або Затока, зараз мають показник бронювання практично 90%. У всіх готелях там розпродають останні номери.

Цікаво, що завантаження кримських готелів у самий пік туристичного сезону можна порівняти зі стандартним завантаженням готелів у спекотних країнах в самий несезон, коли дуже душно і тропічні зливи накривають буквально кожного дня. Так, готелі Шрі-Ланки зараз завантажені на ті самі 40-50%. Дешеві тайські курорти зараз заповнюються на 30%. Але якщо туристи навмисно уникають цих напрямків влітку зі зрозумілих причин, то Крим не дочекався туристів зовсім через інші фактори.

Тоді як аналогічні Криму сезонні курорти, куди їдуть, в основному, в липні-серпні, браку уваги не відчувають. Наприклад, Хорватія, на яку Крим міг би рівнятися через схожість природних умов, демонструє показники завантаженості 90-100%.

Оригінал матеріалу – на сайті «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG