Доступність посилання

ТОП новини

Ми не втрачаємо своїх позицій у районі Широкина – генерал-майор ЗСУ Розмазнін


«Є абсолютна взаємодія між ЗСУ і добровольчими батальйонами» – генерал-майор Розмазнін
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:20:04 0:00

«Є абсолютна взаємодія між ЗСУ і добровольчими батальйонами» – генерал-майор Розмазнін

«Морпіхи прийшли у район Широкина ганебним чином, без тепловізорів і без води» – боєць «Донбасу

Гості передачі «Ваша Свобода»: Олександр Розмазнін, заступник начальника головного командного центру ЗСУ; Євген Шевченко, сержант добровольчого батальйону «Донбас».

Олександр Лащенко: Населений пункт Широкине біля Маріуполя тепер мають утримувати військові ЗСУ, а не добровольчі батальйони, зокрема це робитиме морська піхота ЗСУ. «Демілітаризація Широкина є здачею території», – стверджують водночас у добровольчих батальйонах. Мовляв, «Україна вже демілітаризувала Крим, Донецьк, Луганськ».

А тим часом у штабі АТО наполягають: українські вояки не залишатимуть Широкина. А президент Петро Порошенко наголосив: жодна можлива буферна зона Маріуполя не стосуватиметься. Кожен підрозділ залишається на своєму місці, відводять тільки артилерію, важке озброєння, а в разі можливої ескалації конфлікту їх відразу повернуть.

Перед тим, як ми почнемо нашу розмову, надам слово Андрію Кузнецову. Він розкаже передісторію цієї теми.

Буферна зона
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

– Пане Шевченко, справді, Ви скептично налаштовані до цього кроку, щодо відведення саме добровольчих батальйонів і залишення лише воїнів ЗСУ?

Досвід, здобутий за рік війни, навчив не довіряти мирним домовленостям, пропаганді з телевізора, і представникам Адміністрації президента, і Генштабу
Євген Шевченко

Євген Шевченко: Чому скептично? Тому що досвід, здобутий за рік війни, навчив не довіряти мирним домовленостям,перемир’ям і пропаганді, яка йде з телевізора, у тому числі і представників Адміністрації президента, і керівників Генштабу.

Якщо взяти деталі, то було озвучено, що нас відводять з двох мотивів. По-перше, з мотиву підсилення Широкина морською піхотою. Але якщо є підсилення, то чим ми заважаємо, якщо підсилюєте Широкине? По-друге, нас відводять для відновлення боєздатності. Це офіційна заява представників Генштабу. Що є повною маячнею, тому що ми не потребуємо відновлення боєздатності. Якщо запитати командира батальйону, командирів рот, сержантів, рядових, то запитайте у них, чи вони потребують чогось, відпочинку чи ротацій, то вони вам скажуть: ні, не потребуємо!

Тобто є абсолютно нелогічні кроки. І, звісно, ми, не розуміючи ситуації до кінця, не можемо це сприймати нормально.

– А сам процес відведення на якій стадії зараз, станом на день 29 липня – із цього району біля Широкина?

Відведення відбулося минулої ночі. Дуже ганебним чином, прийшли абсолютно нові хлопці на позиції. Хлопці прийшли без жодного тепловізора на позиції, без води. 3 серпня туди має зайти міліція, «сумісне патрулювання» – для мене звучить, як насмішка
Євген Шевченко

Євген Шевченко: Відведення відбулося минулої ночі. І відбулося дуже ганебним чином, тому що прийшли абсолютно нові хлопці на ці позиції, це позиції нові, вони там жодного разу не були. Я маю на увазі морську піхоту. Вночі пройшла зміна позицій. Здача, тобто передача позицій, і ми поїхали. Ми не мали можливостей ні розказати всі деталі, всі нюанси тієї чи іншої позиції, тобто звідки працюють снайпери, звідки ведеться мінометний обстріл.

Хлопці прийшли без жодного тепловізора на позиції. Жодного тепловізора сьогодні немає у них! Прийшли без води. Не буду вдаватися у деталі, щоб мене не звинуватили. Тобто люди прийшли зовсім не підготовлені.

Враховуючи те, що 3 серпня туди має зайти міліція, «сумісне патрулювання» – це для мене звучить, як насмішка. «Сумісні загони» міліції української і «міліції…»…

– Це окремий момент. Це виконання Мінських угод. Але зараз на цю годину жодного бійця-добровольця немає в районі Широкина?

Євген Шевченко: Немає. Всі відведені за Маріуполь.

– Пане Розмазнін, справді, непідготовлена морська піхота, без тепловізорів, не отримали від добровольчих батальйонів потрібну інформацію? Чи не так?

Олександр Розмазнін: Бригада морської піхоти, яка замінила підрозділ Нацгвардії, підготовлена до ведення бойових дій, так як вона прийшла фактично із загальновійськового полігону після проведення навчань, які оцінював безпосередньо Верховний головнокомандувач нашої держави. Вони показали свою спроможність по захисту певних територій. Це перше.

Друге. Треба враховувати, що певні недоліки є. І я повністю зі своїм колегою згоден.

– Справді, немає тепловізорів? Чи все ж таки забезпечені?

Олександр Розмазнін: Тепловізори є, але не у достатній кількості.

Я скажу більше, що виїхала комісія на чолі з авторитетними людьми, комісія, яка повністю вирішує проблему забезпечення всім. Вона вже там. Я Вам даю гарантію, що вона вже там, тому що я безпосередньо займався забезпеченням їхнього від’їзду.

– Це комісія Генштабу?

Олександр Розмазнін: Так, комісія Генштабу. Буквально за найближчі три дні будуть надані необхідні прилади для того, щоб працювати як удень, так і вночі.

По-друге, повністю вони будуть забезпечені всім необхідним, калібрами, у тому числі і забезпечення водою, про що було сказано.

– На цю хвилину вони забезпечені водою?

Олександр Розмазнін: Вони забезпечені, але є певні проблеми. Тому що, коли проходить ротація, заміна підрозділів на бойових позиціях, завжди є певні проблеми.

Я повинен сказати про те, що, виконуючи мирний план президента України, у нас інколи не всі розуміють, що таке відведення від Широкина і залишення Широкина, чи, припустімо, війська стануть на межі міста Маріуполя і так далі.

Я, як людина, яка працювала у спільному центрі з контролю і координації, чітко собі усвідомлюю і всім нашим телеглядачам кажу, що наші війська будуть відведені, їхні передові позиції, від реальної лінії зіткнення, а вона визначена на карті…

– Це Ви зараз про цю буферну зону говорите?

Олександр Розмазнін: Ні. Я зараз кажу чисто про Широкине. І практичне відведення підрозділів від лінії зіткнення виводить наших військовослужбовців на ті ж позиції, на яких вони перебувають. Тобто на тих же ж висотах.

– Тобто відступу ЗСУ в районі Широкина немає?

Не буде відступу ЗСУ в районі Широкина. Буде в сторону Талаківки. Практично свої позиції не втрачаємо
Олександр Розмазнін

Олександр Розмазнін: Немає. Практично не буде (відступу ЗСУ в районі Широкиного – ред.). Там буде в одному місці – вище у сторону Талаківки. Там буде певний загин. Але ми практично свої позиції не втрачаємо.

Друге. Ми з великою вдячністю ставимося до добровольчих підрозділів. Вони зробили свою справу. Але рішення керівництва держави полягає в тому, що Нацгвардія повинна займатися притаманними їй функціями. ЗСУ за цих 1,5 року війни повинні виконувати ті задачі, які на нас покладені.

Я дуже вдячний сержанту Шевченку, бо у мене є впевненість, що у випадку необхідності вони дійсно посилять нас.

– Тобто не виключається варіант повернення добровольчих батальйонів?

Олександр Розмазнін:Не виключається.

Але для того, щоб провести певні дії і відновити боєздатність… Я розумію, що вони бойові, вони знають місцевість, але відновлення боєздатності передбачає дуже багато речей. Перше – це переозброєння. Друге – це можливість дати відпочити. Практично рік люди воюють без заміни. Ну, і багато інших речей, про що взагалі не варто…

– Пан Шевченко посміхається. Напевне, буде його певна реакція. Ні?

Олександр Розмазнін: Ні. Я знаю, яка буде реакція. Ми були поряд – я все це бачив, все це знаю. І знаю, що і «Донбас» воював…

– І «Азов» в районі Маріуполя залишається?

Олександр Розмазнін: Я поки кажу за «Донбас». Він воював у багатьох містах, де я був, де ми разом виконували завдання: і Вуглегірськ, і Дебальцеве, і Широкине і в районі Азова.

– І взаємодія є між ЗСУ і добровольчими батальйонами?

Олександр Розмазнін: Є абсолютна взаємодія між ЗСУ і добровольчими батальйонами.

Євген Шевченко: Я не можу погодитися з тим, що нам потрібен відпочинок. Чому? Нарешті після року війни ми отримали нормальне місце дислокації. Це база відпочинку на березі моря. Це по-перше. Тобто там є всі умови для нормального відпочинку після ротації у Широкині. І душ, і гаряча вода, а не так, як, наприклад, в маріупольському аеропорту – нас було 300 чоловік на два туалети. Ми дислокувалися певний час у маріупольському аеропорту, де на 300 чоловік у нас було два туалети. На сьогоднішній день у нас чудові умови. Це по-перше.

А по-друге, чому ми не маємо відпочивати, немає такої потреби, тому що, наприклад, у Широкине заходить 200 чоловік на ротацію. У більшій кількості там немає потреби. Батальйон за штатом – 720 чоловік. Тобто, якщо людина за місяць побуває в Широкині, на 5 днів зайде, то це вже добре. А решту часу, 25 днів чи 20 днів з місяця, вона відпочиває, займається підготовкою.

– Тобто Ви кажете, що проблем з відпочинком немає саме для «Донбасу»?

Євген Шевченко: Так. Тобто саме у цьому я з паном Розмазніним не можу погодитися.

– А як, на Ваш погляд, краще можна було б організувати, щоб була взаємодія зі ЗСУ? Ви якісь компромісні рішення пропонуєте Генштабу? От пану Розмазніну можете запропонувати.

Олександр Розмазнін: У нас взаємодія є.

– Все ж таки є?

Євген Шевченко: У нас немає проблем.

– Пан Шевченко стверджував, що не було передачі інформації, наскільки я зрозумів.

Євген Шевченко: Це проблема по ротації.

Олександр Розмазнін: Це по ротації.

Але пан Євген підтвердить, що стояв наш 37-й батальйон там же ж, поряд. Тобто підрозділи ЗСУ і підрозділи Нацгвардії завжди поряд, де це не було б – і на лінії зіткнення в районі півдня, і на лінії зіткнення в районі півночі.

– Зафіксуємо цей момент. Ця вся ситуація з приходом морської піхоти, щоб вона взяла контроль навколо населеного пункту Широкине, не означає, що полк «Азов» і батальйон «Донбас» будуть десь відведені із району Маріуполя?

Олександр Розмазнін: Ми звели всю нашу дискусію до одного населеного пункту – Широкине.

– Маріупольський напрямок – це Широкине.

Плануємо дії на майбутнє, підрозділи, які в обороні, ніколи не йдуть у наступ
Олександр Розмазнін

Олександр Розмазнін: Маріупольський напрямок – це далеко не Широкине. Так, Широкине – це важливий населений пункт, важливий вузол оборони. Але якщо вести мову про Маріуполь, то, пан Євген підтвердить, це великий напрямок, який повинен бути захищеним. Тому було прийняте рішення про те, щоб підготувати певну кількість військових підрозділів, які поміняють Нацгвардію. Це один момент.

Другий момент. Я Вам скажу більше, що для того, щоб вести подальші дії (ми ж плануємо дії на майбутнє), у нас підрозділи, які постійно в обороні, ніколи не йдуть у наступ. Для того, щоб відновитися, підготуватися, відпрацювати. Це навіть за тактикою всіх бойових дій, підрозділ, який стоїть в окопах, не йде вперед. Через нього йдуть.

– Кілька ключових моментів. Момент №1. Сепаратисти заявляли, що вони, нібито, «демілітаризують» Широкине. Цей процес відбувається? Чи обстріли з боку сепаратистів саме Широкина відновилися зараз?

Олександр Розмазнін: Буквально крайні дні, то ні. Я сьогодні добу працював там на пульті управління в районі…

– Відбувається демілітаризація Широкина?

Олександр Розмазнін: Не було.

– Є зараз загроза удару з боку проросійських бойовиків і російських Збройних сил по Маріуполю – ключовий населений пункт на Донбасі?

Загроза удару існує по всій лінії зіткнення. Йде накопичення з того боку техніки і озброєння
Олександр Розмазнін

Олександр Розмазнін: Загроза (удару – ред.) взагалі існує по всій лінії зіткнення. Тому що йде накопичення з того боку техніки і озброєння.

– Відбувається?

На кордоні стоїть 52 тисячі, з них 10 тисяч на території нашої держави
Олександр Розмазнін

Олександр Розмазнін: Звісно. І ми це чітко відслідковуємо. Тому загроза може бути не тільки на маріупольському напрямку, вона може бути на будь-якому напрямку. Тому що на кордоні у нас стоїть 52 тисячі, з них, з цих 52 тисяч, практично більше 10 тисяч на території нашої держави.

– Проросійських бойовиків і, власне, російських Збройних сил?

Олександр Розмазнін: Російських Збройних сил.

Євген Шевченко: І тому батальйон «Донбас» виводять у Запорізьку область.

Олександр Розмазнін: Ні, не тому. я ще раз кажу… Ви зрозумієте потім мене. І ми з Вами обміняємося телефонами. Ви зрозумієте, чому вас відвели. Я ще раз кажу, ми не повинні постійно думати тільки про оборону. Ми повинні думати про речі, необхідніші для нашої держави.

– Пане Розмазнін, в Генштабу ЗСУ, як деякі критики стверджують (Ви зараз маєте змогу їхні твердження спростувати), є такий намір, що добровольчі батальйони (спасибі їм, рік тому, коли була така криза, армія була в такому стані, вони зробили героїчний свій внесок в оборону країни), а зараз їх треба залишити за дужками, все передати на Донбасі ЗСУ? Є такий намір?

Олександр Розмазнін: Я скажу, що це абсолютно хибна думка по одній простій причині, що добровольчі батальйони, зробивши свою справу і надавши таку велику допомогу ЗСУ, залишаються у своєму складі, вони будуть і в подальшому існувати, тому що більшість із них увійшла в Нацгвардію, а деякі увійшли в ЗСУ.

– До речі, з «Правим сектором» є взаємодія?

Олександр Розмазнін: Є (взаємодія – ред.) і з «Правим сектором», є і з ДУК. Це може підтверджувати і командир ДУКа, і командир та лідер «Правого сектору». Ми з ними спілкуємося. З «Правим сектором» більше безпосередньо керівник Генштабу, а я…

– Спілкування з Дмитром Ярошем навіть після цього віча, проведеного «Правим сектором», триває?

Олександр Розмазнін: Так, триває. Звісно.

– Ця ідея щодо буферної зони. Це вже ніби «прогрес» на мінських переговорах, у цьому мінському процесі. Це реально? Як Ви вважаєте? Ви ж працюєте, маєте спілкування з російськими офіцерами. Так? Це не може бути черговою хитрістю, щоб приспати увагу ЗСУ і завдати раптового удару на Донбасі на будь-якому напрямку? Є такий ризик?

Євген Шевченко: Міліція буде контролювати…

Олександр Розмазнін: У пана Євгена є певний сарказм. Але я скажу більше, що якби у нас була можливість військовим шляхом вирішити цю проблему, то ми її вирішили б. Це однозначно. А, враховуючи те, що, на превеликий жаль, у нас поки немає таких можливостей, я не можу навіть Вам сказати все, я скажу після ефіру деякі речі…

– Можете і зараз сказати.

Олександр Розмазнін: Ні, я не буду казати. Ми будемо робити все для того, щоб з урахуванням єдності нашої держави, зберегти наших людей. Тому що там наші українців теж перебувають.

– Можливо, от після 3 серпня, як заявлялося, створення буферної зони. Йдеться не про Широкине, а взагалі.

Олександр Розмазнін: Ні. Буферна зона передбачає на однакову відстань, щоб не було можливості силових якихось …

– 15 км – з боку сепаратистів проросійських і 15 км – з боку ЗСУ?

Олександр Розмазнін: Я Вам скажу більше, тому що незаконні збройні формування будуть відводити свої підрозділи від лінії Мінської угоди. Це значно далі, ніж ми від лінії…

– Коли може початися цей процес? Можна зараз сказати?

Олександр Розмазнін: Після 3 серпня буде зрозуміло, коли він почнеться. Якщо будуть підписані домовленості, то в установлений термін – через 10 днів.

– У Мінську мають бути підписані?

Олександр Розмазнін: Так.

– Пане Шевченко, Ви вірите у створення такої буферної зони, що вона з’явиться – реальна, діюча?

Дуже добре пам’ятаю 12 лютого – Мінськ-2, і що почалося 15 лютого. Немає жодних підстав вірити у домовленості, відбуваються незрозуміло з ким, незрозуміло хто надає повноваження людям, які представляють Україну Мінську
Євген Шевченко

Євген Шевченко: Я дуже добре пам’ятаю 12 лютого, коли був підписаний Мінськ-2, і що почалося 15 лютого. Тобто у мене немає підстав вірити у ці домовленості, тому що вони відбуваються незрозуміло з ким, незрозуміло хто надає повноваження цим людям, які представляють Україну в Мінську.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG