Доступність посилання

ТОП новини

ГПУ просить суд арештувати Лавриновича


Олександр Лавринович
Олександр Лавринович

Генеральна прокуратура України просить Печерський райсуд Києва арештувати колишнього міністра юстиції України Олександра Лавриновича.

Як повідомив керівник другого слідчого відділу управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України Ігор Слободяник, Лавриновича підозрюють у вчиненні злочину, передбаченого частиною 5 статті 191 Кримінального кодексу України, а саме у здійсненні розтрати державних коштів в особливо великих розмірах.

За словами слідчого, Лавриновича підозрюють у тому, що після закінчення строку для надання доказів у справі Юлії Тимошенко, діючи в інтересах екс-президента Віктора Януковича, за державні кошти придбав послуги іноземної юридичної компанії на суму 8,5 мільйона гривень.

Вказані послуги жодним чином не могли бути використані в Європейському суді з прав людини, де розглядалася справа Тимошенко, додали в ГПУ. «На той час рішення ЄСПЛ вже було постановлено, і не було жодної юридичної можливості для використання висновку цієї компанії», – пояснив Ігор Слободяник.

Він додав, що екс-міністр перебуває в приміщенні Генпрокуратури і ознайомлюється з матеріалами справи.

У травні 2014 року Генеральна прокуратура України повідомила про кримінальне провадження проти Олександра Лавриновича і ще одного колишнього міністра юстиції Олени Лукаш. За даними ГПУ, їх підозрюють у зловживанні владою і розтраті майже 9 мільйонів гривень бюджетних коштів нібито за послуги іноземних юристів у справі проти колишнього прем’єра Юлії Тимошенко, яку розглядав Європейський суд з прав людини.

Олександр Лавринович тричі був міністром юстиції України, переважно в урядах прем’єрів Віктора Януковича і Миколи Азарова.

Перед тим, наприкінці 1980-х років, він був одним із провідних діячів Народного руху України, в 1990-х роках тривалий час був заступником голови Руху, був одним із авторів Конституції 1996 року.

XS
SM
MD
LG