Доступність посилання

ТОП новини

Наш план – знайти кожну родину загиблого воїна – засновник «Небесної гвардії»


З плакату Юрія Неросліка
З плакату Юрія Неросліка

«Мрію, щоб кожен українець хоча б раз на місяць заходив на цей сайт, вибирав родину і переказував певну суму, яку він зможе»

Уляна Корицька

Кількість жертв конфлікту на Донбасі щодня стає все більшою. За статистикою Міноборони, станом на 28 липня в АТО загинули 2 300 військовослужбовців Збройних сил України. Родини воїнів потребують підтримки –​ і матеріальної, і моральної –​ і цю підтримку вони знаходять у волонтерських проектах, створених силами добровольців. Анастасія Береза, журналістка і співзасновник проекту «Небесна гвардія», розповіла про новий інформаційний ресурс, де кожний українець зможе допомогти родині солдата, який не повернувся з війни.

– Сайт, який задумався ще рік тому, має дві основні мети: перше – це максимально зручно і гарно для читача розмістити і зберегти імена учасників АТО на сході України; друге – це допомогти їхнім родинам.

Анастасія Береза
Анастасія Береза

– Чи не важко вам опрацьовувати таку велику кількість даних, адже число загиблих сягнуло більше двох тисяч?

– Сайт створився зовсім недавно, але ми вже маємо достатньо інформації. Звичайно, будемо просити волонтерів, які, можливо, знають якісь родини, щоб вони їх відвідували, тому що трапляються різні потреби як зі здоров’ям, так і з житлом.

Ми старатимемось тримати з ними контакт, спілкуватися, допомагати, дамо їм відчути, що вони не самі

Сподіваюсь, що кожна родина буде під нашою опікою, але окрім тих, які внаслідок якоїсь причини відмовляться від допомоги. Ми старатимемось тримати з ними контакт, спілкуватися, допомагати, дамо їм відчути, що вони не самі. Сайт робився дуже довго, але найбільша робота ще попереду.

– Яким чином ви збираєте основну базу даних?

– Ми складаємо базу даних з офіційних джерел – Міноборони, МВС, Держприкордонслужби, Нацгвадії. Також по можливості, звертаємось до самих військових, які знають про родини загиблих. Ми просимо про це волонтерів, своїх друзів, які знають бодай якусь інформацію про таких родичів. Всіма можливими шляхами ми намагаємося з ними зконтактувати. Звичайно, це не так просто, адже великий відсоток українців не користується інтернетом, – є родини, які живуть у сільській місцевості, де мережі немає. На сайті на сьогоднішній день працює лише одна людина, тому об’єм роботи достатньо великий.

Фрагмент бази даних «Небесної гвардії»
Фрагмент бази даних «Небесної гвардії»

– Хто працює у вашій команді, і які в кого обов’язки?

– Команда складається з мене, з людини, яка про цей сайт мріяла і хотіла його створити. В мене є подруга Олена Березовська, яка підтримала цю ідею, знайшла фірму, яка зробила наш сайт, який зобов’язався його 10 років безкоштовно обслуговувати. Є Роман і Ліля Мацури, які щодня роблять цей сайт кращим. Є анонімний благодійник, який дав можливість найняти співробітника, і власне співробітник Юлія Малєтіна, яка щодня цей сайт наповнює.

– Чи є вже якісь результати вашої праці? Чи відгукувались родини загиблих?

Ми не збираємо грошей та нічого не отримуємо в руки. Ми є лише інформаційним посередником

– Сайт існує буквально декілька днів, є відкритим, тому рано говорити про якийсь результат. Ми будемо зв’язуватись з родинами, вони будуть давати номер своєї картки. Ми не є благодійним фондом. Ми єдине просимо в родини: дати номер їхньої картки, якщо вони згодні, і зашифровуємо цей номер на сторінці родини загиблого. Ми тільки гарантуємо, що гроші на номер цієї картки йдуть на родину. Ми не збираємо грошей та нічого не отримуємо в руки. Ми є лише інформаційним посередником.

Я мрію лише про те, щоб кожен українець хоча б раз на місяць заходив на цей сайт, вибирав родину якогось загиблого і переказував певну суму

Я мрію лише про те, щоб кожен українець хоча б раз на місяць заходив на цей сайт, вибирав родину якогось загиблого і переказував певну суму коштів, яку він зможе.

Окрім того, справа не тільки в грошах. На сайті також передбачена клавіша «Написати родині». Якщо такі листи будуть приходити на сайт, адміністратор перевірятиме, чи там немає образливої риторики, і тоді ми будемо відправляти ці листи або поштою, або на e-mail. Тоді буде своєрідний зв’язок.

– Нам відомо про дещо схожий проект – «Книга пам’яті загиблих» Максима Попова. Чи співпрацюєте ви, або ж як саме відбувається ваша комунікація?

– Ми зв’язалися з авторами «Книги пам’яті загиблих», брали в них базу фотографій. Вони з’явилися, коли в нас лише зароджувалсь ідея про створення власного сайту. Вона просто «літала в повітрі» і не була новою. До нас цей задум прекрасно реалізувала команда саме цього сайту, «Книги пам’яті», за що ми їм дуже дякуємо.

– Які у вас плани надалі? Що ви хочете отримати від цього проекту?

Закликаємо до співпраці усіх волонтерів, які зможуть доповнити цей сайт

– Мій основний план – це зконтактувати з кожною родиною загиблого учасника війни, дізнатись, чи їм потрібна якась допомога, адже кожен із них потребує якщо не фінансової підтримки, то лише просто уваги і розуміння. Ми дякуємо і закликаємо до співпраці усіх волонтерів, які зможуть доповнити цей сайт та допомогти кожній родині, яка цього справді потребує.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG