Доступність посилання

ТОП новини

Для українців збільшилася загроза стати жертвами торгівлі людьми


30 липня світова спільнота відзначає Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми

Ярослава Трегубова

Ризик стати жертвами торгівлі людьми для українців зростає, повідомляє Стівен Роджерс, заступник голови Представництва Міжнародної організації з міграції в Україні, та додає, що причиною цього є війна на Сході та економічна криза. Соціологічне опитування свідчить, що українці все частіше замислюються над тим, аби поїхати на заробітки за кордон, не гребуючи при цьому нелегальним працевлаштуванням та перетином кордону, що робить їх потенційно вразливими до загроз торгівлі людьми.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Війна на Донбасі та економічна криза роблять українців вразливішими до загроз торгівлі людьми. Таку думку висловив Стівен Роджерс, заступник голови Представництва Міжнародної організації з міграції в Україні. За його словами, саме скрутне становище змушує людей приймати ризиковані пропозиції еміграції чи працевлаштування за кордоном, на які вони не погодилися б за інших обставин. І додає: в зоні особливого ризику опинилися переселенці.

Випадки торгівлі людьми з метою експлуатації праці становлять близько 90%. Більша частина жертв – від 18 до 35 років
Стівен Роджерс

«Частка України в цьому році відносно мала, всього 3%. Разом з тим зафіксовані окремі випадки торгівлі людьми і спроби торгівлі людьми серед внутрішньо переміщених осіб. Як і в минулі роки, випадки торгівлі людьми з метою експлуатації праці становлять близько 90%. Більша частина жертв – від 18 до 35 років. Ці групи населення найбільш чуттєві до соціальних й економічним потрясінь, – говорить Стівен Роджерс – Враховуючи теперішні тенденції, ми очікуємо, що кількість їх в Україні, на жаль, в найближчий рік може різко зрости».

За даними соціологічного опитування, проведеного компанією GfK Ukraine з нагоди Всесвітнього дня боротьби з торгівлею людьми, у 2012-2014 роках близько 40 тисяч українців потерпіли від торгівлі людьми, в той час як у 2009-2011 роках аналогічний показник становив близько 17 тисяч.

Зона ризику

При цьому Наталія Федорович, директор Департаменту сімейної, ґендерної політики та протидії торгівлі людьми Міністерства соціальної політики України, звертає увагу на те, що не всі жертви звертаються за допомогою і повідомляють про випадки експлуатації.

Проблеми пов’язані з тим, що, як правило, громадяни України, які стали жертвами торгівлі людьми, не охоче погоджуються оголошувати таку інформацію
Наталія Федорович

«Проблеми пов’язані з тим, що, як правило, громадяни України, які стали жертвами торгівлі людьми, не охоче погоджуються оголошувати таку інформацію, крім того, особливо в тих областях України, де достатньо високий рівень міграції за кордон з метою працевлаштування. Мешканці одну з причин свого небажання звертатися за встановленням статусу називають те, що в них є боязнь, що при наступному перетині кордону з метою працевлаштування в них будуть труднощі, оскільки їхній статус буде зголошений у будь-якому органі влади», – зазначає Наталія Федорович.

Найбільш уразливими до торгівлі людьми є ті емігранти, які погоджуються на неофіційне працевлаштування, працюють під замком чи віддають свій паспорт роботодавцю, говорять експерти. І зазначають, що наразі спостерігається негативна тенденція: якщо в 2011 році 14% населення готові були прийняти ризиковану пропозицію щодо працевлаштування, то в 2015 році таких уже стало 21%. Уже сьогодні кількість мігрантів-нелегалів зросла з 28% (дані за 2011 рік) до 41%, – додають експерти.

Експерти звертають увагу на те, що відсоток українців, які постраждали від торгівлі людьми в країнах ЄС, зріс із 15 до 18%. При цьому 86% із цих випадків зафіксовані в Польщі. У Російській Федерації ця цифра навпаки знизилася з 77% до 66%. Водночас, експерти, посилаючись на опитування, відзначають, що у 2015 році країни Європи є найбільш привабливими для потенційних трудових мігрантів. Так, лідерами стали Німеччина та Польща. В той час як цікавість до Росії серед українців упала від 18 до 12%.

Більше можливостей – менше жертв

Натомість керівник відділу соціальних та політичних досліджень компанії GfK Ukraine Інна Волосевич зазначає: чим більше можливостей легального працевлаштування, тим меншою є кількість жертв торгівлі людьми.

«Цю тенденцію підтверджує опитування, що було проведене в Молдові, тобто за 4 хвилі опитування вперше в цьому році після отримання Молдовою безвізового режиму з країнами ЄС – вперше кількість неофіційно працевлаштованих мігрантів знизилась у Молдові. І вперше ми бачимо позитивні результати», – говорить Інна Волосевич.

Через економічну ситуацію в найближчі роки кількість трудових мігрантів лише зростатиме, прогнозують експерти. Кількість українців, які планують поїхати на заробітки за кордон, у порівнянні з 2011 роком зросла на 2% і становить 8%. А це значуща цифра, зауважують вони.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG