Доступність посилання

ТОП новини

Децентралізація чи посилення влади «місцевих князьків» (огляд преси)


Сьогодні Конституційний Суд має оприлюднити висновок щодо змін до Основного Закону

Сьогодні Конституційний Суд має оприлюднити висновок щодо змін до Основного Закону. Як прогнозує газета «День», КСУ затвердить проголосовані Верховною Радою зміни до Основного Закону. А далі на черзі знову парламент. Тільки для позитивного рішення вже потрібно буде 300 голосів. Поки ж не припиняються дискусії навколо запропонованих змін. І питання не тільки в особливому статусі для окремих районів Донбасу, зазначають газетярі. Мова йде також про саму децентралізацію. Які тут небезпеки? Основних – чотири, стверджує видання. Перша – війна на Донбасі, яка ускладнює впровадження децентралізації. Друга небезпека – посилення повноважень президента, який матиме право призупиняти роботу місцевих рад і їхніх рішень, а також отримає контроль над місцевою владою через підконтрольних йому префектів. Також існують небезпеки незначних місцевих бюджетів і загроза легалізації «місцевих князьків».

Децентралізація чи посилення влади «місцевих князьків» (огляд преси)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Петро Порошенко хоче, щоб Україна працювала як корпорація, якою б він керував одноосібно, стверджує експерт «Газети по-українськи». Тому й вибудовує жорстку вертикаль влади, в будь-якому місці шукає її посилення. Навіть зміни до Конституції використовує в своїх інтересах. Під вивіскою децентралізації посилюється централізація. Але більше влади має означати і більше відповідальності. Якщо посилюємо президента, треба відразу спрощувати процедуру імпічменту, наголошує експерт.

У Міноборони заговорили про демілітаризацію окремих районів на Донбасі до початку вересня. Як нагадує газета «Сегодня», такі умови припинення вогню прописані в Мінських угодах. Це означає, що із затверджених владою населених пунктів військові відведуть важке озброєння, а саме: танки, гаубиці, БТРи і навіть міномети. Як розповіли журналістам в оборонному відомстві, поки у військових є наміри роззброїти тільки Широкине Донецької області, але не виключено, що в майбутньому це може торкнутися й інших населених пунктів на лінії зіткнення довжиною близько 400 кілометрів. Втім, у міністерстві уточнюють: роззброєння станеться, якщо його синхронно почнуть обидві сторони. Однак жителі побоюються, в разі часткового роззброєння української армії, бойовики відразу ж стануть агресивнішими.

Щороку у світі від вірусних гепатитів помирає близько півтора мільйона людей. Україна за рівнем поширення гепатиту – на чільному місці серед європейських країн, інформує газета «Україна молода». Медики б’ють на сполох: уже найближчим часом епідемія цієї недуги в країні може стати більш руйнівною, аніж проблема ВІЛ-інфекції. Адже в державі відсутня профілактика хвороби, а коштів на лікування хворих немає.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

XS
SM
MD
LG