Доступність посилання

ТОП новини

На кордоні з Польщею затримали майже 150 кілограмів бурштину – прикордонники


©Shutterstock
©Shutterstock

Державна прикордонна служба України повідомляє про вилучення її співробітниками минулої ночі на пункті пропуску Шегині на кордоні із Польщею майже 150 кілограмів бурштину. Про це йдеться у повідомленні на сайті ДПСУ.

«Близько півночі під час здійснення заходів контролю у пункті пропуску правоохоронці звернули увагу на два автомобілі іноземної реєстрації, що прямували на виїзд з України по смузі руху «зелений коридор». За кермом транспортних засобів перебували громадяни України, мешканці Львівської області. Під час візуального огляду було виявлено, що багажні відділи обох автівок завантажені поліетиленовими пакунками, ймовірно, із тим самим камінням. Тому з метою перевірки їх спрямували на додатковий огляд у спеціальний павільйон пункту пропуску. У результаті огляду спільною прикордонно-митною групою було зафіксовано факт незаконного вивезення з України майже 150 кілограмів необробленого каміння бурштину», – мовиться в повідомленні.

Як зазначили в Держприкордонслужбі, наразі тривають слідчі дії.

На Рівненщині, Волині, а також частково в Житомирській області нині триває так звана «бурштинова лихоманка». Чимало місцевих жителів і приїжджих почали збагачуватися за рахунок надр. Екологи кажуть, що природа Полісся від таких дій зазнає непоправного нищення.

Напередодні кілька осіб, в тому числі і міліціонерів, постраждали внаслідок сутичок із копачами бурштину на Рівненщині.

На початку квітня Верховна Рада ухвалила за основу законопроект про особливості видобутку бурштину-сирцю на родовищах і проявах, які не мають промислового значення. Також у квітні в СБУ заявили про викриття механізму незаконного видобування та реалізації бурштину на Рівненщині. За даними відомства, ця схема привласнення корисних копалин завдавала значних збитків державі та призводила до поглиблення банкрутства державного підприємства «Бурштин України».

XS
SM
MD
LG