Доступність посилання

ТОП новини

Чи посилюють США тиск на Росію?


«Насправді у повідомленнях у США цей крок називають поправками до вже запроваджених санкцій» – оглядач

Міністерство фінансів США повідомило про розширення кола осіб і компаній, що підлягають санкціям у відповідь на захоплення й анексію Росією Кримського півострова, а також у зв’язку з російською підтримкою війни на Донбасі.

Богдан Цюпин
Богдан Цюпин

Кореспондент «Голосу Америки» Богдан Цюпин коментував в ефірі програми «Свобода сьогодні» – на прямому зв’язку з Вашингтона – чи можна сказати, що США посилюють тиск на Росію?

– Фактично, ні. Хоча в оголошених адміністрацією у четвер подробицях йдеться про 26 нових юридичних та фізичних осіб, насправді у повідомленнях тут, у США, цей крок називають поправками до вже запроваджених санкцій.

Вісім нових названих об’єктів санкцій пов’язані з близьким до Путіна російським мільярдером Тимченком

Якщо конкретніше, то йдеться про осіб та компанії і, зокрема, банки, які допомагали «обходити» санкції. Наприклад, вісім нових названих об’єктів санкцій пов’язані з близьким до президента Володимира Путіна російським мільярдером Геннадієм Тимченком – щодо якого санкції були оголошені раніше.

До списку імен під санкціями також додані чотири українські посадовці з часів президентства Віктора Януковича. Також додані компанії, що оперують портами в анексованому Росією Криму тощо.

Тобто про якесь розширення економічного тиску на Росію – країну, яку Вашингтон звинувачує в агресивних діях, зараз не йдеться.

Можна почути думки, що це розширення списку осіб є відповіддю США на вето Росії під час голосування у Раді безпеки ООН 2 дні тому – на проект резолюції про створення міжнародного трибуналу у справі про збиття пасажирського «Боїнга-777» на Донбасі

– Навряд чи, бо санкції готуються заздалегідь і саме тому, що так швидко за часом ці дві події відбулися, то навряд чи.

– У зв’язку з тим, що Росія співпрацювала із Заходом на переговорах з Іраном, після досягнення нещодавньої угоди лунали припущення, що Вашингтон, можливо, йде на компроміс з Москвою щодо України. Це нове оголошення про санкції розвіює ці припущення?

Посадовець міністерства фінансів сказав: «Ми будемо далі діяти, щоб наші санкції були ефективними, допоки мінські угоди не будуть виконані у повному обсязі»
Обама досі вважає, що санкції – це найоптимальніший для США спосіб дій у цій ситуації

– Можливо цей крок справді можна розглядати, як ще одне підтвердження позиції Сполучених Штатів. Америка не відступається від вимог до Росії – припинити розпалювати війну в Україні. Чільний посадовець міністерства фінансів Джон Сміт сказав, що дії американського уряду «підкреслюють рішучі наміри далі чинити тиск на Росію, за порушення міжнародних законів».

І ще одна цитата: «Наше послання чітке: ми будемо далі діяти, щоб наші санкції були ефективними, допоки мінські угоди не будуть виконані у повному обсязі».

Отже ми бачимо продовження політики адміністрації президента Обами, який постійно наголошує на тому, що підтримує Україну, засуджує російську агресію, надавати українській армії зброю наразі не буде, а натомість зосереджується на економічному й політичному тиску. Обама досі вважає, що санкції – це найоптимальніший для США спосіб дій у цій ситуації.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG