Доступність посилання

ТОП новини

Конгрес кримських татар закликав до відновлення територіальної цілісності України


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Всесвітній конгрес кримських татар закликав міжнародну спільноту вжити всіх заходів для припинення анексії Росією Криму й відновлення територіальної цілісності України. Про це йдеться в підсумковій заяві конгресу, що завершився в неділю в Анкарі.

Як інформує сайт проекту Радіо Свобода «Крим. Реалії», учасники конгресу наголосили, що право на самовизначення належить кримськотатарському народові як історичному, основному і корінному народові Кримського півострова.

«Терміново потрібно вжити усіх необхідних заходів щодо негайного припинення протиправної та протизаконної анексії Криму, здійсненої Російською Федерацією, а також з відновлення територіальної цілісності України. У новій Конституції України повинні бути прописані правила, згідно з якими кримські татари будуть наділені правами на самоврядування, національно-територіальну автономію і самовизначення», – йдеться у документі.

Крім того, в декларації наголошується, що Російська Федерація несе відповідальність за всі порушення у питаннях безпеки, економічного та соціального життя у Криму.

У рамках конгресу ухвалили рішення про створення міжнародної громадської організації «Всесвітній конгрес кримських татар», ключове завдання якої полягатиме у сприянні на міжнародній арені національним органам самоврядування кримськотатарського народу – Курултаю і Меджлісу кримських татар.

XS
SM
MD
LG