Доступність посилання

ТОП новини

Судилище над Савченко нагадує сталінські процеси у стилі Кафки (світова преса)


«Будівлю суду в невеличкому містечку Донецьк охороняють, як американську військову базу «Форт Нокс»

Судовий процес над Надією Савченко у провінційній Росії – це спосіб приховати сам факт ґротескного судилища над українкою у стилі Франца Кафки, пише американський тижневик Newsweek. Тим часом, британське видання International Business Times пише, що бойовики так званої «ДНР» будують «брудну бомбу» за допомогою російських фахівців-ядерників. Польська Gazeta Wyborcza порівнює фінансовий стан України із ситуацією в Греції. А у Лондоні, як повідомляє Daily Telegraph, колишні жінки російського олігарха Бориса Березовського «б’ються» за його спадщину.

Американський тижневик Newsweek у статті «Таємний суд-спектакль над українською льотчицею наближається» пише про найвідомішу жінку-офіцера Збройних сил України Надію Савченко, яка понад рік перебувала у московській в’язниці, відколи підтримувані Москвою сепаратисти захопили її на сході України, і потайки переправили її через кордон до Росії, закуту в кайдани, з мішком на голові. І зараз ті, хто захопив Надію, пише Newsweek, знов таємно перевозять її в південно-східну Росію, у Новочеркаськ, де розташована чи не найгірша в’язниця у всій Росії, за 20 кілометрів від утримуваної бойовиками української території.

Видання пише, що Надія Савченко постала на судових слуханнях у російському місті Донецьк (не плутати з українським Донецьком), порівнюючи те, що відбувається з українкою із зловісними судилищами сталінської доби у стилі Франца Кафки.

Newsweek, змальовуючи все, що відбувається з Надією у Росії, наводить слова адвоката українки Марка Фейґіна із його сторінки у Twitter, який каже, що будівлю суду в невеличкому містечку Донецьк охороняють як американську військову базу «Форт Нокс», де кілька разів відбувалась стрілянина з жертвами. Марк Фейґін вважає, що проведення судових слухань у глухій провінції Росії – це намагання замовчати те, що відбувається і обмежити доступ до процесу представників засобів масової інформації.

Британське видання International Business Times надрукувало матеріал з назвою «Промосковські бойовики в Україні будують «брудну бомбу» з допомогою російських науковців». У статті є посилання на досьє, в якому мовиться, що російські науковці-ядерники видобули радіоактивні відходи зі сховища на Донецькому хімзаводі і перевезли їх на базу бойовиків.

Згідно з інформацією International Business Times, російські фахівці працюють над поєднанням високотоксичних матеріалів з вибухівкою, щоб виробити так звану «брудну бомбу». Деталі цього, за повідомленням видання, було викрито шляхом перехоплення листування електронної пошти та радіоперехоплень між бойовиками та їхніми аґентами. Зокрема, йдеться про спілкування ватажка так званої «ДНР» Олександра Захарченка та командирами підрозділів бойовиків.

«ДНР» невдовзі матиме ядерну зброю» – заявляє ватажок бойовиків в одному з тих перехоплень. В іншому – Захарченко попереджає бойовика, відповідального за хімзавод, що невдовзі йому варто очікувати фахівців з Російської Федерації.

Видання також наводить слова очільника Служби безпеки України Василя Грицака, який каже, що «цілком можливим є створення «брудної бомби» бойовиками у Донецьку, оскільки Донецький хімзавод має обладнання іонізаційної радіації, а сам завод перебуває під контролем терористів «ДНР».

International Business Times підсумовує, що російська державна атомна аґенція «Росатом» спростувала повідомлення, що її фахівці відвідували Донецьк. Втім речник аґенції підтвердив наявність у Росії приватних компаній та окремих осіб, які здатні скористатися радіоактивними речовинами з донецького бункера.

Польське періодичне видання Gazeta Wyborcza написала статтю, що зветься «Український вузол – борги, війна, реформи».

«Ми – не Греція. Нікого не шантажуємо. Робимо, як треба», – часопис наводить слова українського прем’єра Арсенія Яценюка.

Часопис зазначає, що за всіх відмінностей України і Греції, подібністю обох країн є те, що без закордонної допомоги їх очікувало б банкрутство. Київ вже впродовж чотирьох місяців намагається домовитись з МВФ щодо потужного пакету допомоги, але, як зазначає Gazeta Wyborcza, що так дратує Яценюка, у цьому напрямку результату так і не досягнуто.

Видання додає, що велика частина фахівців сподівалась, що Київ оголосить частковий дефолт через відсутність угоди з позичальниками. Проте представники МВФ зазначають, що навіть коли Україна припинить виплачувати борги приватним позичальникам, це не зупинить надання допомоги Україні. Подібна тактика, на думку польського видання, має притиснути позичальників, аби вони стали більш поступливими щодо Києва.

Британський часопис Daily Telegraph у матеріалі «Коханки Бориса Березовського б’ються за його загублені мільйони» написав, що колишня дружина російського олігарха Бориса Березовського (якого знайшли повішеним у його маєтку під Лондоном 2 роки тому) та його колишня подруга зчепилися у правничому двобої спадщину Березовського.

Олена Горбунова, яка була подругою Березовського перед його смертю у березні 2013 року, та його друга дружина Галина Бешарова наполягають, що вони претендують на значну частку спадщини олігарха, яка становить 1,9 мільярда фунтів стерлінгів.

Водночас Daily Telegraph додає, що на час смерті Березовський мав більш як 300 мільйонів фунтів стерлінгів боргів, включно з 46 мільйонами заборгованості британській податковій службі Її Величності. Відтак, на думку часопису, борги російського олігарха перевищували його статки, що, у свою чергу, робило Бориса Березовського формальним банкрутом.

Отож, як підсумовує часопис, невідомо, скільки грошей можуть відсудити у кредиторів, колишні жінки Бориса Березовського.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG