Доступність посилання

ТОП новини

LNG-термінал дає шанс Україні залишитись транзитером енергоносіїв – експерт


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

«Відновлюючи будівництво терміналу скрапленого газу в геополітичному масштабі Україна знову входить у конкурентну боротьбу»

Київ – Європейцям набридло платити чималі гроші російському монополісту «Газпрому» за постачання енергоносіїв – і країни ЄС розпочали диверсифікацію поставок. Наразі особливу увагу європейських споживачів енергоносіїв здобула система LNG-терміналів, яка дозволяє отримувати і розподіляти скраплений газ, видобутий на різних континентах. В Україні ж побудова LNG-терміналу наразі подібна до детективу, хоча, на думку експертів, незабаром можна очікувати на позитивний фінал.

ЗАВАНТАЖИТИ

Вперше ідею побудови LNG-терміналу в порту «Південний» поблизу Одеси було озвучено у 2010 році. Тоді уряд на чолі з прем’єр-міністром Миколою Азаровим анонсував «Національний проект LNG-термінал».

Для здійснення проекту було створено відповідне підприємство. Уже за два роки, у березні 2012 року, уряд Азарова підписав меморандум про взаєморозуміння з американською компанією Frontera, але якраз і взаємним розумінням і з співпрацею тоді не склалось.

Тим не менше, проект побудови терміналу скрапленого газу на Одещині не був закритий. І незабаром уряд повідомив, що в «Південному» українська сторона самотужки збудує плавучу платформу, яка буде під’єднана до наземної станції і газотранспортної системи України. За задумом – термінал мав приймати до десяти мільярдів кубів скрапленого газу на рік. У 2012 році Кабінет міністрів анонсував залучення до проекту іспанської компанії Gas Natural, яка мала очолити консорціум з будівництва терміналу.

«Сьогодні ми зробили … перший реальний великий крок із забезпечення енергетичної незалежності України», – заявив прем’єр-міністр Микола Азаров на відкритті майданчику з побудови LNG-терміналу у порту «Південний».

Але у грудні 2012 року незалежні експерти і громадські активісти з’ясували, що контракт з Україною від імені іспанської компанії підписала людина, яка не мала на це жодних повноважень. До того ж, як з’ясували ЗМІ, ця персона працювала... лижним інструктором.

І українська громадськість, і західні партнери України заговорили про корупцію в енергетиці і конкретно у проекті з побудови терміналу. Команда тодішнього президента України Віктора Януковича пообіцяла покарати винних, провести розслідування – але досі невідомо, чи справді хтось з урядовців і чиновників поніс відповідальність.

Через скандал українська сторона вирішила почекати з побудовою LNG-терміналу. А тодішній міністр енергетики (нині – фігурант кількох справ по фактах корупції у Міністерстві енергетики) Едуард Ставицький заявив, що питання побудови LNG-терміналу «неактуальне», оскільки, нібито, існують більш реальні і менш затратні способи диверсифікації постачання газу в Україну. До того ж, за словами Ставицького, український уряд домовився про співпрацю з провідними західними компаніями щодо постачання енергоносіїв.

«За цей рік було підписано три угоди з RP, а саме – угода про розподіл продукції у межах видобування ділянки «Юзівська». Відбулося підписання договору між компанією Shevron та урядом України. Підписання цих угод щонайменше у середньостроковій перспективі дасть можливість повністю забезпечити нашу державу таким важливим ресурсом, як природний газ», – інформував Ставицький журналістів наприкінці 2013 року.

Тим не менше, незалежні експерти вважали відмову команди тодішнього президента Віктора Януковича від побудови LNG-терміналу результатом тиску Росії, яка тримала Януковича «на гачку» і була ладна використати будь-які методи для захисту монополії «Газпрому». До того ж, корупція «з’їла» кошти, виділені на проект з побудови LNG-терміналу.

LNG-термінал і безпека України

Питання про побудову LNG-терміналу підняв цього року прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Керівники українського уряду під час поїздки до США домовилися з американською компанією Frontera щодо побудови LNG-терміналу в «Південному». Таку заяву зробив прем'єр Арсеній Яценюк, звітуючи перед українськими парламентарями.

Компанія Frontera – американська компанія – розпочне будівництво LNG-терміналу і розпочне постачання відповідно природного газу до України
Арсеній Яценюк

«Голова правління НАК «Нафтогаз України» підписав відповідний меморандум з компанією Frontera. Компанія Frontera – американська компанія – розпочне будівництво LNG-терміналу і розпочне постачання відповідно природного газу до України саме через LNG-термінал», – повідомив Яценюк з трибуни Верховної Ради України.

Відповідно до планів, американська сторона за два-три роки зможе постачати в Україну грузинський газ. Наразі ж США та Україна обговорюють технічні особливості майбутнього LNG-терміналу, який буде збудований у порту «Південний». І це, як вважають незалежні експерти, сприятиме розвиткові самого міста, а також зменшить вплив і місце Росії у системі постачання енергоносіїв в Європу.

Побудова терміналу скрапленого газу залишить за Україною статус держави – транзитера енергоносіїв і дозволить Києву конкурувати у цій сфері з іншими державами Чорноморського регіону.

Як вважає фахівець з питань енергетичної безпеки Олена Павленко, нині існує певна конкуренція між країнами Чорноморського регіону, яким чином заміщати постачання російського газу до Євросоюзу. Україна, каже вона, цілком здатна «втрутитись» у цю боротьбу.

Україна свого часу брала участь у цих конкурентних змаганнях. І тепер, відновлюючи будівництво терміналу скрапленого газу, у геополітичному, регіональному масштабі Україна знову входить у цю конкурентну боротьбу
Олена Павленко

«Є змагання так званого «південного коридору», тобто, країн, які будуть постачати газ з Азербайджану через Туреччину до Євросоюзу. Існують й інші проекти, наприклад, коли газ має постачатись через Азербайджан і Грузію далі в Румунію. Україна свого часу брала участь у цих конкурентних змаганнях. І тепер, відновлюючи будівництво терміналу скрапленого газу, у геополітичному, регіональному масштабі Україна знову входить у цю конкурентну боротьбу», – наголосила Павленко у розмові з Радіо Свобода.

За її словами, для України – це шанс залишитись країною-транзитером енергоносіїв і сильним гравцем у Чорноморському регіоні, а також стати «енергетичним містком» між тими, хто видобуває газ на Сході і тими, хто його споживає на Заході. Це тим більш важливо, бо стосунки між Туркменістаном, де видобувають газ, і Росією, яка цей газ постачає на Захід, загострюються. Тож, як відзначає Павленко, боротьба українців з російським агресором завдяки побудові LNG-терміналу дозволить Києву раніше чи пізніше перемогти. І у цьому, вважає експерт, немає нічого мілітарного або політичного – просто бізнес і безпека.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG