Доступність посилання

ТОП новини

Поліція VS полиция. П'ять відмінностей нової української поліції від російської реформи


Українська поліція працює за законом і прагне дотримання прав людини

Інна Аннітова

Нова патрульна служба України викликала потужну хвилю обговорень. Нових поліцейських порівнюють з американськими копами і патрульними Грузії, але чим українська поліція істотно відрізняється від російської? На питання «Крим.Реалії» відповіли юристи, правозахисники, журналісти і самі поліцейські.

1. Української поліції ще не існує

«Нової української поліції ще немає, оскільки закон про національну поліцію ще не підписаний президентом і не набув чинності. Ось коли він набуде чинності, тоді помре старий закон про міліцію і набуде чинності новий український закон про національну поліцію», директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров.

2. Українська поліція прагне дотримання прав людини

«Коли ми говоримо про таку державу, в якій існує режим, який зараз працює в Росії то, по суті, поліція не є правоохоронним органом, а інструментом режиму і здійснює репресії, тиск, фабрикацію справ і так далі. І найбільш яскравим прикладом у цьому випадку є Крим», заступник керівника Кримської польовий місії Ольга Скрипник.

3. Українська поліція працює за законом

«Я бачив, як вони працюють, вони роблять це чітко за схемами і згідно з правилами. Це хлопці, не зіпсовані системою. Російська поліція, яка працює в Криму, там половина зрадників, там повно людей, які зрадили країну, зрадили присягу для того, щоб у них і далі була можливість кришувати бабок з насінням на базарі. Про яку якість правоохоронних органів там може йти мова?», журналіст, кримчанин Сергій Мокрушин.

4. Українська поліція багатофункціональна

«У нас багато завдань і ми знаємо про них, і ми їх виконуємо, на відміну від російської поліції. У них головне і єдине завдання пошук підозрілих особистостей. Ми виконуємо функції і ДАІ, і патрулювання міста, і допомагаємо вирішувати питання громадян», інспектор патрульної служби України, кримчанин Ревуцький (прізвище змінено).

5. Українська реформа грунтовна

«Усі органи міліції будуть ліквідовані, люди звільнені, а до органів національної поліції братимуть заново. Наскільки я знаю, в Росії нічого подібного не сталося, там усіх просто перепризначили», директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров.

«Для російської поліції пошили нову форму, поміняли перші дві букви, але від того вони більш ввічливими не стали», інспектор патрульної служби України, кримчанин Ревуцький (прізвище змінено).


На нову українську поліцію покладають великі надії. Президент Петро Порошенко через місяць роботи нової патрульної служби відзначив різке зростання довіри українців до новоспечених копів. Сьогодні експерти вважають, що поліція України це сервіс із забезпечення правопорядку, і він має виправдати надії українців.

Оригінал матеріалу – на сайті «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG