Доступність посилання

ТОП новини

«ЛНР» і «ДНР» просять про російські паспорти. Кремль мовчить


Видача паспортів може «заморозити» конфлікт і перетворити окупований Донбас на «другу Абхазію»

На окупованих територіях Донбасу знову заговорили про російські паспорти. Зокрема, голова угруповання «ЛНР», визнаного українською владою терористичним, Ігор Плотницький заявляє, що про це ідуть переговори з Кремлем. Найближче оточення президента Росії Володимира Путіна це питання не коментує. Думки експертів розділились: чи повторять захоплені бойовиками території долю Абхазії та Південної Осетії, де російські документи на роки «заморозили» конфлікт?

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:33 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Про те, що лідери бойових угруповань ведуть переговори з Кремлем про російські паспорти для мешканців окупованих територій, заявив голова бойового угруповання «ЛНР» Ігор Плотницький.

«Зараз розглядається питання, у тому числі, про те, щоби на території «ЛНР» і «ДНР» всі, хто забажають (отримали документи – ред.). Можливо Росія надасть їм право отримувати паспорти», – заявив він, не деталізуючи, коли це буде.

Аби дізнатись більше, Радіо Свобода зв’язалось із представником прес-служби «ЛНР» Оксаною Чигриною. Вона відповіла, що відомство не має жодної додаткової інформації окрім тієї, яку вже озвучив Плотницький. Чигрина пообіцяла знайти, хто з чиновників так званої республіки уповноважений коментувати тему паспортів і може щось про це знати. Утім надалі на дзвінки Радіо Свобода вона не відповідала.

Лідери бойовиків вже не раз озвучували, що чекають від Росії різнобічної підтримки, у тому числі, і у вигляді громадянства для жителів підконтрольних територій. Натомість, Кремль офіційно не коментує останню заяву Ігоря Плотницького про переговори.

Російські комуністи готові видавати паспорти для «ДНР» і «ЛНР»

Утім про це заговорили в російському парламенті. Вадим Соловйов, депутат Держдуми від Комуністичної партії, написав законопроект про видачу російських паспортів жителях окупованих Росією територій. За його словами, це слід зробити, аби захистити людей від української влади, яка «нападає» на них, пише KM.RU. Соловйов також додав, що деталі документа зараз напрацьовуються юристами Комуністичної партії, утім мова йтиме про «автоматичне» отримання паспортів та набуття громадянства.

«Люди перебувають під вогнем, природньо, що вони збідніли, заощаджень не залишилось, а заробляти вони не можуть. Навіть, якщо абстрагуватись від гуманності і говорити цинічно, то в наших інтересах зробити так, щоби людям, які повстали за свою людську гідність, жилось хоч трохи легше. І в цьому випадку надання російського громадянства дуже допомогло би в низці випадків», – говорить російський депутат.

На окупованих територіях діють і українські і місцеві документи

Загалом ситуація з паспортами на окупованих територіях достатньо хаотична. Тут досі діють українські документи і якщо людина їх втрачає – може отримати про це відповідну довідку. Утім природньо, що українські документи на неконтрольованих територіях не видаються. Будь-які довідки, документи чи паспорти із грифами «ДНР» та «ЛНР» є недійсними поза зайнятими бойовиками територіями.

Батьки новонароджених, аби мати офіційний документ, інколи вдаються до хитрощів. Наприклад, видання Deutsche Welle пише про мешканку Донецька, яка через неофіційних посередників робила дочці український паспорт, не виїжджаючи з так званої «ДНР»:

«Український паспорт для моєї 16-річної дочки мені обійшовся у дві з половиною тисячі гривень, тобто близько 100 євро. Я не могла з дочкою виїхати, щоб отримати документ, – у нас не було перепусток. Довелося шукати «знайомих», – розповідає жінка німецькому медіа.

Разом із тим, у травні в «ЛНР» видали перші місцеві паспорти. Всі сторінки там заповнені російською, містяться дані про ім’я, прописку, сімейне становище, групу крові, відношення до військової повинності і наявність повнолітніх дітей. Ще в грудні 2014 року лідер так званої «ЛНР» вважав недоцільним друкувати такі паспорти, адже за його словами, «витрачати гроші з бюджету на тимчасову картонку» не варто.

Не поспішають друкувати свої документи в невизнаній «ДНР». За словами її лідера Олександра Захарченка «паспорти потрібно не просто видати, їх мають визнати». Він додає, що їх друкуватимуть тоді, коли будуть упевнені, що так звану «республіку» визнають, адже «витрачати бездумно народні гроші не можна».

Якщо мені дадуть паспорт Росії – візьму – бізнесмен із «ЛНР»

Переговори можуть проводитись, утім видавати паспорти окупованим територіям – це не в інтересах Росії, вважає бізнесмен Андрій Недовєс, що живе на території «ЛНР». За його словами, через це може «хлинути натовп із півторамільйонної «республіки» в не дуже процвітаючу Росію» та разом із собою посилити трафік зброї.

Водночас додає, що якщо лідери бойовиків домовляться з Кремлем – він використає нагоду і набуде додаткового громадянства:

«Якщо мені дадуть паспорт Росії – візьму, Білорусі – візьму, Німеччини – візьму, США – візьму. Я не бачу тут проблеми. Тільки Україна – одна з небагатьох країн, які змушують відмовлятись від подвійного громадянства. Це свобода пересування та зручності суто людські», – каже він.

Можна розглядати ситуацію з тієї точки зору, що Росія – це агресор, а можна взяти до уваги прагматичний бік, каже Недовєс. Чоловік додає, що оскільки мешканці так званих «ЛНР» та «ДНР» знаходяться «в блокаді з боку власної країни» – такий паспорт не завадить для спрощеного перетину кордону з Росією.

Чоловік також додає, що не лише не знає нікого, хто би отримав російський паспорт від моменту псевдореферендуму. Також не чув, щоби комусь таке навіть пропонували на окупованій території.

«Якщо Росія почне видавати паспорти – це не матиме юридичної сили» – юрист

Якщо Кремль почне видавати російськи паспорти на території окупованих частин Донбасу – з точки зору українського законодавства вони не матимуть жодної сили, говорить юрист Анна Власенко.

«Якщо Росія почне видавати паспорти – це не матиме юридичної сили, оскільки (вона – ред.) не є уповноваженою країною видавати паспорти для суб’єктів невизнаних територій «ДНР» та «ЛНР», – пояснює експерт.

До Росії за цими паспортами мешканці окупованих територій Донбасу в’їхати зможуть, говорить юрист, утім для «решта цивілізованого світу» не вважатиме це справжніми документами.

Росія має «план А» і «план Б» для України – російські медіа

Російські медіа, на відміну від Кремля, вже відреагували на заяву Плотницького про російські документи для «ЛНР» і «ДНР». Зокрема, Лента ру пише про те, що якщо Росія почне надавати громадянство жителям окупованих територій – це стане «планом Б», – заморозить конфлікт і перетворить Донбас на «велике Придністров’я». При цьому Кремль офіційно відмовиться від «плану А»: риторики в рамках мінських угод і, відповідно, реінтеграції ослабленого Донбасу назад до України.

Так звані «ЛНР» і «ДНР» тим самим отримають соціальні переваги російського громадянства, життя в обхід економічної блокади України і офіційних захист Кремлем своїх «громадян». Натомість Росія отримає додаткові проблеми у вигляді переселенців, на яких слід витрачати бюджетні гроші. Як наслідок, якщо паспорти все ж видаватимуть, пише російське видання, – «з кожним наступним роком реінтеграція (так званих «ДНР» і «ЛНР» – ред.) до складу України ставатиме все проблематичнішою» – за прикладом Абхазії і Південної Осетії».

А російське видання «Военное обозрение» прогнозує альтернативний сценарій: якщо Росія оголосить про таку видачу паспортів – це перетворить невизнані республіки на «другу Білорусь»: «Східну Україну не слід включати до складу Росії, а зробити її автократичною і повністю залежною від Москви державою, другою Білоруссю».

Вони видають бажане за дійсне – російський політолог

Говорячи про російські паспорти для невизнаних республік, їхні лідери «видають бажане за дійсне», вважає російський політолог Андрій Окара. За його словами, найчастіше заяви про це з’являються тоді, коли позиції бойовиків слабшають. Кремль таким чином отримує додаткові інструменти, аби тиснути на Київ, а Україна тим часом «нервово реагує» на подібні заяви. Окара вважає, що Росія не піде на такий крок, адже для неї це «надто великий ризик не зрозуміло заради чого». За словами політолога, це перетворить в осах світу Росію із країни-агресора в країну-окупанта.

Коментуючи те, що Росія свого часу пішла на такий крок і надавала громадянство невизнаним Абхазії та Південній Осетії, Окара відповідає: Донбас – це вже інша ситуація. Про це свідчить те, що Кремль, особливо останнім часом, активно підкреслює, що Донбас є територією України, каже експерт. «Нічого подібного не було ні в Придністров’ї, ні в Абхазії та Осетії», – каже Окара.

Події останніх півтора року, що відбуваються на Доньбасі, підвели людство до загрози «глобальної війни, навіть із застосуванням тактичної ядерної зброї», вважає експерт. А для Росії – «хід ва-банк», до якого вона поки не готова, каже Окара: Кремль використовує решту важелів впливу.

«Російське керівництво не сприймає ситуацію як катастрофічну для себе, і не готове так грати ва-банк. Якщо щось зміниться як крок, що тільки зробить ситуацію серйознішою, можуть і видати паспорти», – додає експерт.

Київ не повинен реагувати зараз на заяви про паспорти – Мельник

Україні зараз варто витримати паузу, не реагувати на заяви бойовиків, аби з’ясувати, як ставляться у Кремлі до ідеї російських паспортів окупованому Донбасу. Так вважає співдиректор програм із міжнародної безпеки українського Центру Разумкова Олексій Мельник. Експерт притримується думки, що Росія далі діятиме за «планом А», щоби інтегрувати Донбас назад до складу України.

«Щоби отримати не лише потужний інструмент вплину на внутрішню і зовнішню політику України, проте і продовжити шантажувати весь західний світ. І для цього не потрібна роздача паспорті. Використовують мінські переговори, щоби змусити офіційний Київ розмовляти із самопроголошеними «ЛНР» і «ДНР» як із партнерами», – каже він.

Далі, каже він, Кремль хоче легітимізувати самопроголошені республіки шляхом місцевих виборів. І в результаті лідери бойовиків можуть опинитись у Верховній Раді та впливати на державу, продовжує експерт. За цим планом видача паспортів є непродуктивною, резюмує експерт.

Це технологія пліток і чуток – політолог

На думку політолога Олесі Яхно, проблема не в тому, дадуть чи не дадуть російські паспорти на Донбасі, а саме в розмитості українсько-російського кордону. На її думку, навіть якщо Кремль піде на такий крок – це мало вплине на хід конфлікту на Донбасі.

«Я вважаю, це більше технологія пліток і чуток. Такі заяви орієнтовані на мешканців окупованих територій, які не довіряють Києву, проте і поступово починають розчаровуватися в діях самої Росії і лідерів самопроголошений «ЛНР» та «ДНР». Це щоб продемонструвати, що Росії начебто не начхати на цих людей», – каже Яхно.

Паралелі між Донбасом і Придністров’ям

На низці невизнаних територій Кремль все ж зважився на видачу російських паспортів та права на громадянство. Зокрема, це стосується українського півострова Крим, Абхазії, Південної Осетії. Розмови про це на рівні офіційних заяв точаться і у Придністров’ї. На цих територіях за підтримки Росії утворились невизнані території, які Росія «захищає», пояснюючи, у тому числі, присутністю там російських громадян.

Росія заводить мову про видачу своїх паспортів скрізь під одним і тим же «інформаційним соусом», говорить керівник Асоціації політологів Молдови Оазу Нантой. Кремль спекулює на умовному терміні «співвітчизник» і прагне впливати на тих, хто або народився у Радянському Союзі, або говорить російською.

«Що стосується конфлікту у східному регіоні Молдови, Росія протягом багатьох років проводила політику «паспортизації» населення регіону. Аби досягти того рівня, щоби сказати: там живуть громадяни Росії, а Молдова має розлучитись із цією територією», – каже він.
Нантой схиляється до того, що Росія і на Донбасі видаватиме свої паспорти.

Тож для України важливо не припиняти реформи, отримати безвізовий режим із ЄС і таким чином, за зразком Молдови, стати привабливою для власних громадян із окупованих територій, додає експерт.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG