Доступність посилання

ТОП новини

Група Азарова конкурує за російські гроші із оточенням Януковича – експерти


Віктор Янукович та Микола Азаров (фото архівне)
Віктор Янукович та Микола Азаров (фото архівне)

«Рятувальники» не пропонують нових підходів до розв’язання українсько-російського конфлікту

Створений у Москві «комітет порятунку України» не матиме істотного впливу на розвиток подій в Україні. На думку українських політичних експертів, поява такої структури на чолі з екс-прем’єром Миколою Азаровим свідчить не так про нові підступні плани Кремля, як про бажання українських втікачів отримати російське фінансування.

ЗАВАНТАЖИТИ

Головним завданням «комітету порятунку України», який створили представники попередньої влади, що втекли до Москви, є відволікати українське суспільство від вирішення актуальних проблем.

Фактично, це симулякр, який створюється для того, аби нашу з вами увагу відволікти на їхню роботу
Олег Березюк

«Основана їх задача – відволікати нас від насущних проблем: працювати над розбудовою своїх інституцій, а не дбати про чужі. Фактично, це симулякр, який створюється для того, аби нашу з вами увагу відволікти на їхню роботу», – вважає голова фракції «самопоміч» Олег Березюк.

Чи порозуміються «рятувальники» із опозицією?

Політичні оглядачі вважають показовим, що новостворена структура дистанціювалася від Віктора Януковича та його близького оточення – так званої сім’ї. Не менш промовистою є також заява про те, що екс-президент має опинитися на лаві підсудних.

«Те, що ані Янукович, ані його найближче оточення, зокрема, сім’я Пшонки, не опинилисяв ініційованому Азаровим «комітеті» – це дуже показово. Еміграційне середовище українське виявилося розколотим… Знаю, що деякі з них там зверталися до Януковича по допомогу, опинившися в скрутній ситуації – і той їм відмовив», – розповідає політолог Кость Бондаренко.

За словами експерта, йдеться не так про нову спробу Кремля впливати на ситуацію в Україні, а радше про спробу втікачів нагадати про себе та свою значущість та отримати фінансування.

У Москві зараз рахують кожну копійку. Тому, скоріш за все, сказали: ви покажіть, що ви можете, а потім будемо розмовляти
Кость Бондаренко

«У Москві зараз рахують кожну копійку. Тому, скоріш за все, сказали: ви покажіть, що ви можете, а потім будемо розмовляти», – припускає Кость Бондаренко.

Він упевнений, що члени ініційованого Азаровим «комітету» – попри заяви про представництво в Україні – втратили дієвий зв'язок із теперішньої парламентською опозицією, зокрема, із «Опозиційним блоком».

«Маючи певні спорадичні контакти і з одним середовищем, і з іншим, можу зі стовідсотковою упевненістю говорити про те, що координації дій чи якихось зусиль між ними немає. Більше того, є навіть до деякої міри антагонізм між ними», – стверджує Кость Бондаренко.

«Старі пісні» у новому виконанні

Експерти зазначають, що члени новоствореного комітету повторюють ті самі тези, які раніше озвучував Янукович і не запропонували принципово нових шляхів розв’язання ані українсько-російських, ані суто українських проблем. Крім того, несвоєчасною виглядає пропозиція висунути в президенти колишнього депутата та речника регіоналів Володимира Олійника.

Оформлення налаштованої проти Януковича групи колишніх українських можновладців свідчить не лише про бажання дистанціюватися від дискредитованого екс-президента, а й про загострення боротьби за російські ресурси між різними групами українських втікачів.

Бюджет так би мовити один, а претендентів на нього вже декілька. Тому будемо бачити хворобу української еміграції – конкуренцію між подібними політиками
Євген Магда

«Бюджет так би мовити один, а претендентів на нього вже декілька. Тому будемо бачити хворобу української еміграції – конкуренцію між подібними політиками», – каже політичний експерт Євген Магда.

3 серпня в Москві екс-прем’єр Микола Азаров та декілька колишніх українських народних депутатів оголосили про створення «комітету порятунку України». Між тим, Україна оголосила очільників створеного в Москві «комітету» в розшук. Миколі Азарову інкримінують перевищення влади, привласнення та розтрату майна. Екс-прем’єр звинувачення на свою адресу відкидає. Володимиру Олійнику закидають зловживання владою під час ухвалення «диктаторських законів» 16 січня 2014 року, коли він очолював парламентську лічильну комісію.

На цю ж тему:

03.08.2015
Влада Порошенка від заяв Азарова не захитається – російський політолог

Колишній прем’єр-міністр України заявив про створення «комітету порятунку України» і запропонував провести дострокові президентські вибори далі
03.08.2015
«Кремльфільм» представляє новий серіал «Живі політичні мерці» – експерт про заяву Азарова

Колишній прем`єр-міністр оголосив про створення «комітету порятунку України» та запропонував лаву підсудних для Януковича далі
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG