Доступність посилання

ТОП новини

Міліція затримала рекордну партію бурштину – Аваков


Наслідки варварського видобування бурштину на Рівненщині, кадр програми «Схеми»
Наслідки варварського видобування бурштину на Рівненщині, кадр програми «Схеми»

Уночі 4 серпня спеціальна група міліції у Рівненській області затримала понад 2,5 тонн незаконно добутого бурштину, готового для постачання за кордон. Про це повідомляє міністр внутрішніх справ Арсен Аваков у Facebook.

«Рекордна за обсягом партія затриманого бурштину коштує, за попередньою оцінкою, близько трьох мільйонів доларів! Точніше вагу й склад каменів по фракціях партії, які готували до контрабанди, і його (бурштину) вартість визначать експерти в Києві, куди вантаж прямує зараз при озброєній охороні», – зазначив міністр.

Операцію з викриття й припинення дій злочинної групи провели МВС і Державна фіскальна служба.

За словами Авакова, вилучений бурштин «буде покладено у казну держави».

Минулого тижня Державна прикордонна служба України повідомила про вилучення її співробітниками на пункті пропуску Шегині на кордоні із Польщею майже 150 кілограмів бурштину.

На Рівненщині, Волині, а також частково в Житомирській області нині триває так звана «бурштинова лихоманка». Чимало місцевих жителів і приїжджих почали збагачуватися за рахунок надр. Екологи кажуть, що природа Полісся від таких дій зазнає непоправного нищення.

Напередодні кілька осіб, в тому числі і міліціонерів, постраждали внаслідок сутичок із копачами бурштину на Рівненщині.

На початку квітня Верховна Рада ухвалила за основу законопроект про особливості видобутку бурштину-сирцю на родовищах і проявах, які не мають промислового значення. Також у квітні в СБУ заявили про викриття механізму незаконного видобування та реалізації бурштину на Рівненщині. За даними відомства, ця схема привласнення корисних копалин завдавала значних збитків державі та призводила до поглиблення банкрутства державного підприємства «Бурштин України».

XS
SM
MD
LG