Доступність посилання

ТОП новини

Через санкції економіка Росії за кілька років може втратити до 9% ВВП (світова преса)


Західні санкції тиснуть на Росію сильніше, ніж зараз здається – Business Insider

Кремль мав би замислитись про власну економіку – санкції можуть коштувати Путіну до 9% ВВП через кілька років, йдеться у публікації Business Insider. Тим часом, Financial Times пише, що, хоча російські медіа і зменшили антиукраїнську пропаганду в своїх новинах, утім, метафоричний «музей Новоросії» залишився у свідомості багатьох симпатиків Кремля. А російське англомовне видання The Moscow Times зазначає, що політичний вплив церкви в Росії посилюється – таким чином Володимир Путін прагне «приватизувати» минуле Київської Русі та виправдати анексію українського Криму.

Західні санкції тиснуть на Росію сильніше, ніж зараз здається, про це йдеться в матеріалі Reuters, який опублікував Business Insider. За даними МВФ, російська економіка упродовж наступних кількох років може втратити до 9% ВВП через обмеження з боку інших держав та власні кроки у відповідь. Послаблюють позиції Кремля також повільні реформи та інертний інвестиційний клімат, пише Reuters.

Все це разом у середньотерміновій перспективі призведе до того, що зростання російської економіки буде на рівні 1,5% на рік. Це суттєве падіння, йдеться у матеріалі, зважаючи на те, що навіть у «кризовий» 2008 рік Кремль мав зростання ВВП на рівні 7%.

На тлі західних санкцій, що тиснуть на російську економіку, більшість громадян цієї країни змирилася з тим, що східна Україна не стане частиною Російської імперії. Більшість, проте не всі, про це пише для Financial Times Кортні Вівер. У «музеї Новоросії», що відкрився в травні у Санкт-Петербурзі, вона зустріла чоловіка, який воював на Донбасі на боці проросійських сепаратистів та тимчасово повернувся до східної столиці Росії через поранення. Його справжнє ім’я Костянтин, а називає він себе «Карибський», і він обурюється, коли чує звинувачення в тероризмі на свою адресу.

Американській журналістці «Карибський» виклав своє бачення конфлікту на Донбасі. За його словами, США нав’язує світові споживацький підхід до життя. А американські урядовці, які пригощали печивом українських протестувальників у часи Майдану, нагадують йому героїв казки «Ганзель і Гретель», яких заманювали крихтами в небезпеку. Велику Британію поранений бойовик називає «майстерним маніпулятором», який десятиліттями використовує США як геополітичний «хірургічний інструмент».

Проводячи екскурсію музеєм, він демонструє Кортні Вівер підібраний у бою з українською армією пакет супу – частину гуманітарного пайка із англійськими підписами на ньому. Це, за словами Костянтина, є доказом того, що США надають Україні військову допомогу. Розглядаючи у «Карибського» на грудях медалі за бої на Донбасі, журналістка проводить паралель із метафоричним «музеєм Новоросії» в свідомості деяких росіян.

Росія намагається ідеологічно відділити минуле Київської Русі від історії України, пише Юрій Бармін у матеріалі для The Moscow Times. Це робиться для того, вважає автор, аби «монополізувати найважливіший шматок спільного минулого двох країн». Таким чином, наміри Кремля встановити 25-метровий пам’ятник князю Володимиру з нагоди 1000-річчя від його смерті – це спроба підвищити свою значимість щодо часів Київської Русі.

Редактор The Moscow Times Грейс Каддіхай: «Володимир знову спричинає труднощі між Росією та Україною»

Релігію загалом, йдеться у статті The Moscow Times, Володимир Путін використовує як інструмент впливу на росіян – церква суттєво «заполітизувалась». А виставляючи князя Володимира як «батька» «російського світу», він також прагне виправдати анексію українського півострова Крим, пише Бармін.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG