Доступність посилання

ТОП новини

За кольори українського прапора в Росії можна стати політв’язнем


Починається суд над п’ятьма руферами, яких звинувачують у фарбуванні зірки в Москві в кольори українського прапора.

Москва – Таганський суд Москви призначив на 17 серпня початок процесу в так званій «справі руферів» (молодих людей, які займаються екстремальним спортом на високих точках), яких звинувачують у «хуліганстві» і «вандалізмі». Майже рік тому, 20 серпня вранці 2014 року, в центрі російської столиці розфарбовали в кольори українського прапора зірку на шпилі висотки на Котельницькій набережній, а на найвищу точку будівлі встановили український прапор. Російські правозахисники називають справу політичною.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Четверо бейсджамперів (так називають тих, хто з парашутом скаче з дахів будинків) – 34-річний Олександр Погребов, 26-річна Ганна Лепешкіна, 27-річні Олексій Широкожухов та Євгенія Короткова – провели під домашнім арештом вже майже рік. П’ятий фігурант справи – 23-річний руфер Володимир Подрєзов практично стільки ж часу провів у слідчому ізоляторі. Всім п'ятьом висунули обвинувачення за статтями – «хуліганство» і «вандалізм».

Спочатку слідство вважало, що зірку на висотці перефарбували в синьо-жовтий колір і поставили на шпиль український прапор четверо бейсджамперів. Але після того, як в соцмережі з'явилося звернення київського руфера, відомого на ім’я Григорій Мустанг, який взяв на себе відповідальність за ці дії, версія слідства змінилася. Подрєзов стверджував, що незважаючи на знайомство з Григорієм Мустангом, він не знав про плани київського руфера. Пізніше він змінив свої свідчення, як і Кирило Ішутін, що проходить у цій справі свідком. Власне, на цьому і ґрунтується версія слідства, каже адвокат Олександра Погребова Ольга Лукманова.

«Mustang Wanted» на розфарбованій зірці висотки в Москві, фото з його фейсбуку
«Mustang Wanted» на розфарбованій зірці висотки в Москві, фото з його фейсбуку

«Основна доказова база тримається на свідченнях Ішутіна і Подрєзова, які в останній момент змінили свої свідчення і сказали, що хлопці були в курсі, були там присутні, знали про злочин, який готувався та здійснили стрибок, привертаючи увагу до зірки».

За словами Лукманової, слідство і суд зацікавлені в тому, щоб якомога швидше завершити розгляд цієї справи, оскільки одна з обвинувачених – Ганна Лепешкіна – в жовтні стане мамою. І якщо вона народить до винесення вироку, то зможе просити про його відтермінування покарання до досягнення дитиною 14-річного віку.

Нові політв’язні

Є ймовірність того, що руферам вдасться уникнути реальних термінів, сказав в інтерв'ю Радіо Свобода член Ради російського правозахисного центру «Меморіал» Сергій Давідіс.

«На жаль, наша система побудована так, що зворотного ходу вона не дає, тобто слідство і суд у більшості випадків неспроможні сказати, що помилилися і визнати когось невинуватим. Саме звинувачення абсурдне: стрибком з даху о 6 годині ранку вони хотіли привернути увагу до фарбування зірки. Яку увагу таким чином можна привернути? Не кажучи вже про те, що людина, яка пофарбувала зірку і вивісила прапор, прямо заявила, що робила це сама! Ніяких інших доказів немає. Є чиста фальсифікація та залучення невинуватих людей», – сказав Давідіс.

Давідіс звертає увагу на те, що прапор України не заборонений у Російській Федерації і тому ця справа є суто політичною. У квітні цього року правозахисний центр «Меморіал» визнав п'ятьох фігурантів цієї справи політичними в'язнями.


На цю ж тему:

20.08.2014
Український прапор біля Кремля викликав чималий ажіотаж

Щонайменше три години прапор України майорів над Москвою далі
21.08.2014
Прапор України над Москвою. Заарештували випадкових людей?

Затримані після акції на шпилі висотки четверо молодих бейсджамперів запевняють, що не фарбували зірку і не вивішували прапор далі
06.10.2014
Сім років за розфарбовану українцем зірку в Москві

Російська влада в цій ситуації виглядає абсолютно по-дурному – адвокат далі
10.06.2014
Найхоробріший киянин про Майдан, сепаратистів і Росію

«Я потрапив в момент, коли розстріляли Небесну Сотню, я був з людьми при цій атаці» далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG