Доступність посилання

ТОП новини

Нинішня пропускна система неефективна та незаконна – «Комітет патріотичних сил Донбасу»


«Економічна блокада» Луганська
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:52 0:00

«Ми пропонуємо лібералізацію пропускного контролю для населення, але повну економічну ізоляцію»

Чи допоможе так звана «блокада» товарів до тимчасово окупованого сходу звільненню Донецька від проросійських сепаратистів? Чи будуть українці на вільній території у більшій безпеці за цих умов? Чи не призведе так звана «блокада» до посилення корупційних схем? На ці питання шукаємо відповіді у програмі «Донбас. Реалії» із Сергієм Гармашем, координатором «Комітет патріотичних сил Донбасу», редактором сайту «Острів».

– Наскільки термін «блокада» відповідає дійсності?

Сергій Гармаш
Сергій Гармаш

– «Блокада» нереальна. Оскільки ми не контролюємо частину кордону з Росією. Ми можемо говорити лише про економічний карантин або про економічну ізоляцію з боку України. Адже ми не замикаємо усю область в «блокаді» Утім асоціації зі словом «блокада» міцно закріпилися у свідомості людей (наприклад, блокада Ленінграда), вони досі викликають певні емоції, які в даному випадку Україні невигідні. Я думаю, що цей термін вигадали таки російські політтехнологи й ввели його у наш політикум, з якого він пішов і в журналістику.

– Ваша організація нещодавно виступила із пропозицією змін пропускної системи. У чому її суть та чи почула Вас влада?

Введена ще взимку пропускна система неефективна і навіть незаконна. Наша пропозиція була скасувати її та зробити не дозвільною, а повідомною
Сергій Гармаш

– Введена ще взимку пропускна система неефективна і навіть незаконна. Наша пропозиція була скасувати її та зробити не дозвільною, а повідомною. Людина приходить з паспортом на контролько-пропускний пункт, фіксують, що він перетнув кордон, ставлять штамп, звіряють дані документів по комп’ютерній базі терористів та сепаратистів. Якщо він не має до них стосунку – відпускають, якщо має – з ним працюють правоохоронні органи. Була створена робоча група СБУ, яка нібито займалася покращенням запропонованої системи за нашої участі. На жаль, усе звелося до того, що нас просто використали: якісь зміни незначні справді внесли, але система попередня тільки посилилася. Зате влада відзвітувала, що за участі громадських організацій вони покращили пропускну систему.

– Але ж остання заява Вашої організації як раз стосувалася жорсткіших заходів щодо так званої «економічної блокади».

Вирішення цього конфлікту можливе двома способами: військовим, який несе за собою руйнування та значні людські втрати та економічною ізоляцією, щоб не дати працювати тамтешнім підприємствам
Сергій Гармаш

– Згідно зі стратегією, яку ми розробили ще взимку, організація пропонує лібералізацію пропускного контролю для населення, але повну економічну ізоляцію. Тобто повне припинення економічних відносин з тими територіями, з підприємствами, які там працюють. Людям справді потрібно приїжджати до України, купувати українські продукти за нижчими цінами, бачити, що у нас відбувається. Вирішення цього конфлікту можливе двома способами: військовим, який несе за собою руйнування та значні людські втрати та економічною ізоляцією, щоб не дати працювати тамтешнім підприємствам, не дати поповнювати бюджет сепаратистів та не дати їм купувати зброю з цього бюджету. В основі усього стоять гроші. Якщо ті люди захоплювали владу, то не для того, щоб розвивати ідеї «русского мира». Ми знаємо, що Захарченко там уже володіє мережею супермаркетів. Тобто доки там є гроші, там буде війна за них.

Жителям Станиці Луганської нікому збувати продукти
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:30 0:00

– Але ж від цього страждатимуть звичайні люди!?

Якщо буде створена ліберальна пропускна система, люди зможуть виїжджати, купувати товари або працювати там
Сергій Гармаш

– Під час війни не буває такого, щоб ніхто не постраждав. У всіх людей є вибір: виїхати з цієї території, також є зона відповідальності їхніх родичів, які виїхали і можуть допомагати. Якщо буде створена ліберальна пропускна система, люди зможуть виїжджати, купувати товари або працювати там. Є система благодійних міжнародних організацій, а туди мусить їздити благодійна допомога України.

Георгій Тука про створення логістичних центрів
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:43 0:00

– Це ж одна з пропагандистських технологій, щоб не допустити Україну на окуповані території. Нібито з Росії йдуть цілі ешелони, а з Україні – жодного.

Ми не будемо відправляти туди допомогу, доки не знатимемо, як її використовують
Сергій Гармаш

– По-перше, вона не може туди просто проїхати під прапором України. По-друге, ми не будемо відправляти туди допомогу, доки не знатимемо, як її використовують.

– Чи спроможна влада забезпечити закриті кордони?

Однією рукою ми воюємо, а іншою – торгуємо. Якщо ми не даємо можливості людям завезти продукти, то ходять десятки тисяч ешелонів із сировиною для заводів того ж Ахметова
Сергій Гармаш

– Думаю, ні. І мета така не стоїть, оскільки у нас так: однією рукою ми воюємо, а іншою – торгуємо. Якщо ми не даємо можливості людям завезти продукти, то ходять десятки тисяч ешелонів із сировиною для заводів того ж Ахметова. Стала відома інформація, що дозволили вивозити вугілля звідти фірмам, які пов’язані з Януковичем, Іванющенком. Чому так – не розуміємо. Це – війна чи ні? Якщо війна, то чому ми ведемо бізнес? Ми маємо чітко знати, чого хочемо – звільнити цю територію або законсервувати її.

– Можливо, у влади підприємницько-ринковий підхід у цій ситуації?

– Нещодавно подумав про те, що був президент-злодій, то він пограбував усю країну. Прийшов президент-торговець, тепер у нас незрозуміла торгівля. А люди не розуміють нічого: чому йде мобілізація, за кого вони воюють і що взагалі відбувається? На тій території так само, вони не розуміють своїх перспектив.

  • Зображення 16x9

    Олексій Мацука

    Олексій Мацука – український журналіст. У квітні 2014 року увійшов до списку «100 героїв інформації», вперше опублікованого організацією «Репортери без кордонів». У жовтні 2014 року Олексію Мацуці присуджено міжнародну премію International Press Freedom Award організацією «Канадські журналісти за свободу висловлювань» (англійською: Canadian Journalists for Free Expression).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG