Доступність посилання

ТОП новини

У рамках декомунізації в Запоріжжі перейменують понад сотню вулиць


Вид з площі Леніна на проспект Леніна у Запоріжжі
Вид з площі Леніна на проспект Леніна у Запоріжжі

Подекуди неможливо реально встановити походження назв вулиць у місті, визнають історики

116 вулиць, майданів, скверів та провулків, за попередніми підрахунками міської влади та істориків, отримають нові назви у Запоріжжі. Однак, на сьогодні перелік об’єктів, що підпадають під дію законів про декомунізацію, не остаточний.

Відсутність паспортів топонімічних об’єктів – одна з головних проблем, з якою стикнулися члени робочої групи з виконання закону «Про засудження комуністичного й нацистського тоталітарних режимів» при Запорізькій міськраді. Подекуди неможливо реально встановити походження назв вулиць у місті, визнають історики.

Ми – історичний факультет Запорізького національного університету – взяли на себе ініціативу скласти таку базу даних, де були б: а) назви цих вулиць, сьогоднішня назва; б) коли ця назва призначена; в) що означає ця назва
Федір Турченко

«Інколи не зрозуміло, хто, що стоїть за цією назвою, тобто немає того, що називається паспортом – назви вулиці та її історії. На мій погляд, це десь має лежати у кожному районі, міській раді, мабуть, в обласній раді і десь в архіві. Цього всього немає, – пояснює член робочої групи при Запорізькій міськраді, доктор історичних наук Федір Турченко. – Ми – історичний факультет Запорізького національного університету – взяли на себе ініціативу скласти таку базу даних, де були б: а) назви цих вулиць, сьогоднішня назва; б) коли ця назва призначена; в) що означає ця назва. Якщо вулиця Коцюбинського, то якого Коцюбинського. Коцюбинських багато було. Якщо це письменника Коцюбинського, то це одна ситуація. Якщо його сина Юрія Коцюбинського, який радянську владу кривавими методами встановлював, то це зовсім інше питання. І таких прикладів десятки».

Оприлюднений міською владою Запоріжжя список топонімічних об’єктів, що підлягають перейменуванню, буде опрацьовуватися і, в разі потреби, доповнюватися. Через це, зазначають представники місцевої влади, неможливо сказати, скільки процедура декомунізації коштуватиме міському бюджету.

Коли ми остаточно визначимося, тоді й будемо підраховувати, скільки це може коштувати
Сергій Гладченко

«Зараз ми лише підраховуємо кількість вулиць та інших об’єктів, які нам доведеться перейменовувати, знімати, демонтувати і переносити. Що стосується вулиць, то у переліку близько 120 об’єктів. Щодо інших значно менша кількість, тому, коли ми остаточно визначимося, тоді й будемо підраховувати, скільки це може коштувати, бо на кожній вулиці розташована певна кількість будинків, об’єктів. Там зареєстровані фізичні, юридичні особи, через що буде зрозуміло, скільки коштуватиме перейменування», – розповів заступник міського голови Запоріжжя Сергій Гладченко.

Та навіть, якщо вдасться визначити повний перелік вулиць і досягти суспільної згоди щодо їхніх нових назв, остаточне рішення щодо перейменування залишається за депутатами Запорізької міської ради. Окремі члени робочої групи з декомунізації мають сумніви, що воно буде ухвалене. Як приклад, наводять ситуацію довкола демонтажу пам’ятника Леніну в Запоріжжі.

Міністерство культури ухвалило вже рішення: ніякої цінності він не має. Але шукають – а там бронза, а куди ми подінемо бронзу, а хто буде відповідати. Тому непрогнозована наша сучасна міська рада, як і обласна
Олександр Білоусенко

«У нас територія дуже особлива, у нас особливий актив депутатський. Якщо говорити про пам’ятники Леніну, що збереглися в обласних центрах, мабуть, ви знаєте, що вони є в Донецьку, Луганську і в Запоріжжі, – пояснює причини свого занепокоєння процесом декомунізації в Запоріжжі член робочої групи при міськраді, депутат Верховної ради 1-го скликання Олександр Білоусенко. – Більше немає в інших обласних центрах – ні в Дніпропетровську, ні в Харкові, ні в інших, уже демонтували. А у нас залишають, посилаючись на різні причини, в тому числі, те, що цей пам’ятник цінність має. Міністерство культури ухвалило вже рішення: ніякої цінності він не має. Але шукають – а там бронза, а куди ми подінемо бронзу, а хто буде відповідати. Тому непрогнозована наша сучасна міська рада, як і обласна».

Площа Леніна
Площа Леніна

​Сьогодні на сайті Запорізької міської ради стартувало опитування щодо перейменування головного проспекту міста, який зараз носить ім’я Леніна. Городянам пропонують чотири нові назви. З нею та іншими новими найменуваннями вулиць депутати Запорізької міськради мають визначитися до листопада.

У квітні 2015 року Верховна Рада ухвалила закон «Про засудження комуністичного й нацистського тоталітарних режимів», у травні його підписав президент Петро Порошенко. За законом, зокрема, перейменуванню підлягають обласні центри Кіровоград та Дніпропетровськ.

Закони про декомунізацію мають бути втіленні в життя за півроку: рішення про перейменування вулиць та площ ухвалюється на місцевому рівні, що ж до зміни назв міст, то остаточне рішення за парламентом.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Назарова

    Співпрацює з Радіо Свобода з 2015 року. Народилася в 1985 році у Запоріжжі. У 2007 році закінчила історичний факультет, а у 2011 році – аспірантуру Запорізького національного університету. Має ступень кандидата історичних наук. Із 2013 року працює у сфері журналістики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG