Доступність посилання

ТОП новини

Відбудова Донбасу коштом волонтерів: чому держава мовчить?


Відбудувати інфраструктуру Донбасу: справа волонтерів чи завдання держави?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00

Відбудувати інфраструктуру Донбасу: справа волонтерів чи завдання держави?

«Ще восени 2014 року Кабмін створив Державне агентство з відновлення Донбасу, проте ця структура ще не функціонує, а існує лише на папері»

Завдяки волонтерам діти зруйнованого сепаратистами міста Миколаївка на Донеччині змогли піти до школи, будівлю якої відбудували активісти й батьки школярів. Однак таких зруйнованих шкіл на звільненій території Донбасу багато. Держава ж, кажуть місцеві жителі, досі не організувала процес відбудови зруйнованих будівель на сході України.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Школа №3 у місті Миколаївка на Донеччині, у якій навчаються близько 200 учнів, була у повній розрусі й непридатною для навчання: зруйнований дах, вибиті двері і вікна. Відбудувати школу вирішила група волонтерів з організації «Новий Донбас», яка привезла будівельні матеріали і разом з учнями, батьками й учителями взялася за відновлення будівлі.

Паралельно з ремонтними роботами для дітей влаштовували майстер-класи з акторської майстерності, пантоміми, кіномистецтва, графіті, проводили уроки арт-терапії. А вже наприкінці ремонту дітям організували свято Святого Миколая, роль якого зіграв німецький режисер Георг Жено. Як результат – люди змінили свою точку зору, стали більш проукраїнськими, говорить один із волонтерів «Нового Донбасу» Олександр Фоменко.

Вони бачать, що ніхто за них не відбудує цю школу, ніхто не вирішить, хто у них буде мером міста
Олександр Фоменко

«У це місто впродовж останніх 20-30 років ніхто не приїжджав, окрім тих, хто там живе. Тому для них відчуття якогось альтернативного існування стало поштовхом до того, щоб почати самим змінюватись всередині. Для них було важко усвідомити, що з Миколаївки можна кудись поїхати. Десь є якийсь світ, якась там Україна, якийсь Київ, Львів, а у нас тут – Миколаївка і все. Для них те, що до них приїхали люди на волонтерських засадах, це вже подія. Вони не розуміють, як це взагалі можливо – волонтерство. У такому безпосередньому спілкуванні вони починають про щось задумуватись, вони починають змінюватись. Вони бачать, що ніхто за них не відбудує цю школу, ніхто не вирішить, хто у них буде мером міста», – сказав Олександр Фоменко.

Держава наразі не допомагає волонтераму цьому проекті, кошти шукають у закордонних грантодавців. Загалом, за словами волонтера, вартість відновлення школи сягає близько 15-20 тисяч доларів.

Темпи відбудови зруйнованих міст та сіл на сході України – повільні, каже в коментарі Радіо Свобода народний депутат України Олексій Рябчин. Ще восени 2014 року Кабмін створив Державне агентство з відновлення Донбасу, яке мало виробити державну політику стосовно вирішення проблем регіону. Проте ця структура ще не функціонує, а існує лише на папері, каже депутат.

«Для мене ідеальна ситуація – коли буде відповідальна людина на рівні віце-прем’єр-міністра, яка може координувати усі служби, яка може виробляти політику в цій сфері. Це повинна бути структура, яка буде відповідальна за цю сферу. Тому що зараз у нас відповідальні всі, а разом з цим не відповідальний ніхто. Для мене залишається питанням: чому волонтери, громадянське суспільство і донори роблять все швидко, а держава, яка повинна їм допомагати, робить усе так повільно?» – зауважив Олексій Рябчин.

До прикладу, з державного бюджету виділили 10 мільйонів гривень на Маріуполь, та 5 мільйонів – на Слов'янськ. Але ці кошти, за словами депутата, міста ще не отримали. І це незважаючи на те, що там залишаються зруйнованими житлові будинки, а міська рада Маріуполя досі перебуває в руїнах.

Коли ми боремось за серця і уми людей, ми не будемо будувати таку пропускну систему, яка тільки сприяє контрабанді, ми будемо під час мінських перемов враховувати позицію проукраїнського Донбасу
Олексій Рябчин

«Коли ми боремось за серця і уми людей, ми не будемо будувати таку пропускну систему, яка тільки сприяє контрабанді, ми будемо під час мінських перемов враховувати позицію проукраїнського Донбасу. А зараз ми бачимо, що жодної людини з проукраїнською позицією з Донбасу немає на перемовах. Там немає людей, які дійсно люблять Донбас і людей Донбасу. І хочуть повернутись і жити там», – сказав Олексій Рябчин.

Обласна адміністрація у районі Станиці Луганської вже ініціює відбудову шкіл, говорить Олександр Фоменко. Але, в основному, відновлення інфраструктури зруйнованих війною міст все ж лягає на плечі саме волонтерів.

Без волонтерів я не знаю, як би ми вижили рік тому. Тому що перші, хто нам допомагав були волонтери зі всієї України. Вони їхали, привозили продукти харчування, бронежилети, тепловізори
Ірина Верігіна

«Без волонтерів я не знаю, як би ми вижили рік тому. Тому що перші, хто нам допомагав, були волонтери зі всієї України. Вони їхали, привозили продукти харчування, бронежилети, тепловізори. Я їм дуже вдячна за це. Це неоціненний вклад, який вони зробили, щоб ця територія була зараз звільнена», – сказала Радіо Свобода екс-голова Луганської ОДА Ірина Верігіна.

Уже наприкінці серпня волонтери «Нового Донбасу» планують поїхати у три інші міста в Луганській та Донецькій областях, щоб відновити школи дітям.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG