Доступність посилання

ТОП новини

Мінкульт блокує діяльність державного мистецького видавництва – колектив


З липня працівники припинили отримувати зарплату, xоч у бюджеті гроші на це закладені. Міністерство запевняє, що про закриття не йдеться

​Олена Харитоненко

Київ – Українські мистецькі видання – у конфлікті з Міністерством культури. У 2015 році практично припинили виходити журнали «Музика», «Театрально-концертний Київ», «Пам'ятки України», «Українська культура», «Український театр» та газета «Кримська світлиця», які входять до Національного газетно-журнального видавництва. Причина – невчасно проведені тендери. У колишнього генерального директора Національного газетно-журнального видавництва Романа Ратушного 18 травня закінчився контракт. Нового очільника Міністерство культури призначило за два місяці, ним став Богдан Мазницький. Але колектив запевняє, що бачив лише копію наказу про призначення, на якому навіть немає підпису міністра, а сам новий директор на роботі не з'являється.

Цього року вийшов друком тільки один примірник щомісячного журналу «Музика». Така ж ситуація і з п'ятьма іншими журналами, які видає Національне газетно-журнальне видавництво. При цьому, електронні версії вже зверстаних журналів є, запевняє головний редактор «Музики» Ольга Голинська. Вона пояснює, що друкувати видання припинили, бо планові тендери в Мінкультури у січні не провели. Більше того, не створили навіть тендерний комітет.

Непроведений тендер, «мертві душі» у штаті, порушення трудового законодавства – усе це виявили працівники видавництва, коли отримали доступ до документів. Але попри те, що у Романа Ратушного 18 травня сплив термін контракту, ще півтора місяці він не віддавав печатку видавництва і продовжував підписувати документи.

Наказ, підписаний Романом Ратушним після закінчення терміну його контракту
Наказ, підписаний Романом Ратушним після закінчення терміну його контракту
Ми склали акт відмови передачі печатки. Після цього подальші дії пана Ратушного були дуже прості – він забрав цю печатку з собою і залишив приміщення видавництва
Руслан Онопрієнко

«У присутності свідків я затребував у Ратушного печатку видавництва, – розповідає про події 26 червня заступник директора з творчих питань Руслан Онопрієнко. – На це мені була конкретна відповідь, що поки заступник міністра пан Карандєєв (куратор видавництва від Міністерства культури Ростислав Карандєєв – ред.) не дасть наказ звільнити місце, ніяких дій стосовно печатки пан Ратушний робити не буде. Ми склали акт відмови передачі печатки. Після цього подальші дії пана Ратушного були дуже прості – він забрав цю печатку з собою і залишив приміщення видавництва». Печатку Роман Ратушний таки повернув 2 липня.

Оскільки видавництво працювало без директора, працівники 9 липня звернулися до Міністерства культури – на посаду виконувача обов'язків вони пропонували Руслана Онопрієнка. Але 17 липня колективу представили нового керівника – ним став Богдан Мазницький.

Юрист видавництва Артем Михайленко запевняє, що у них і досі немає копії наказу про призначення. Є лише фотографія нового керівника. «Це наказ Міністерства культури без жодних підписів безпосередньо самого міністра або уповноважених осіб. Підставою призначення є заява пана Мазницького, всупереч закону, який передбачає, що підставою може бути лише контракт, укладений між міністерством і кандидатом. Я вже не буду говорити, що міністерство обіцяло відкритий конкурс», – говорить Артем Михайленко.

Проте, керівник прес-служби міністра В’ячеслава Кириленка Дарія Гущенко пояснила Радіо Свобода, що, відповідно до інструкції з діловодства, копії звіряються з оригіналом наказу, і на них ставиться печатка, а на оригінальному документі ­– підпис.

Працівники видавництва запевняють, що на роботу Богдан Мазницький не приходить. «Він заявляє, що ми йому не дозволяємо прибути на своє робоче місце, хоча це неправда. Він заходив у видавництво, дивився приміщення, ми навіть показали, де кабінет директора. Ми не залишаємо надії на конструктивний діалог і вирішення цього питання. Ми запрошували його на прес-конференцію, але наші спроби марні», – пояснює Артем Михайленко.

За керівництва Романа Ратушного фактично видавництвом управляв Анатолій Сєриков, запевняє Руслан Онопрієнко. Сєриков – заступник генерального директора, і у відкритому листі до міністра В'ячеслава Кириленка колектив і профком висловили йому недовіру. За словами Руслана Онопрієнка, на це зголосилися 39 з 52 фактично працюючих.

Сам Анатолій Сєриков це прокоментував так: «Мова іде, на жаль, не про весь колектив, а лише про певну його частину, і це не така типова засаднича річ, щоб про неї детально говорити. Вони можуть мати свою точку зору», – зазначив він.

Обіцяний конкурс на посаду Міністерство культури все ж оголосило. Відповідний наказ датований 16 липня.

Елементарну професійність не можна компенсувати протестами, криками, погрозами тієї частини працівників, які й досі виступають проти призначення Богдана Мазницького і сподіваються на реванш синьо-білої полови часів Януковича
Анатолій Сєриков

Припинив працювати і портал видавництва cultua.media. Його редактор Ліліана Фесенко говорить, що мала доступ лише до стрічки новин – контентом займався Анатолій Сєриков.

Сам заступник директора Анатолій Сєриков на своїй сторінці у Facebook пише, що «невмотивоване відключення домену, не менш поспішне створення замінника порталу під назвою «Культура» засвідчили, що елементарну професійність не можна компенсувати протестами, криками, погрозами тієї частини працівників Національного газетно-журнального видавництва, які й досі виступають проти призначення Богдана Мазницького в.о. генерального директора видавництва і сподіваються на реванш синьо-білої полови часів Януковича».


Серед працівників порталу Ліліана Фесенко знайшла так звану «мертву душу»: «Він півроку у бігах, ховається від прокуратури, на нього заведені кримінальні справи», – обурюється Ліліана Фесенко. Це виявився не єдиний працівник, який ніколи не з'являвся у видавництві – у документах знайшли ще кілька таких людей.

З липня працівники припинили отримувати зарплату. Вони переконані: таким чином на них тиснуть. У казначействі, яке обслуговує рахунки видавництва, вони дізналися, що там отримали повідомлення від Міністерства культури не приймати фінансові документи за підписом перших осіб, окрім керівника видавництва.

«Діє «телефонне право», і ми сприймає це, як факт шантажу і залякування», – говорить Руслан Онопрієнко.

Голова профкому Ольга Голинська зауважує, що це пряме порушення бюджетного законодавства. Артем Михайленко теж запевняє, що Міністерство культури не має права зупиняти потік грошей у ручному режимі.

Мінкультури обіцяє розблокувати роботу видавництва

Міністерство культури у відповідь на запит підтвердило, що в бюджеті закладені кошти на заробітну плату співробітникам видавництва.

У міністерстві заперечують фінансовий тиск на видавництво. «За липень вони вчасно отримають свою заробітну плату. Наша позиція щодо фінансування видавництва і його проектів не залежить від симпатій медіа, чиновників чи керівників міністерства. Все здійснюється відповідно до бюджетних планів», – роз’яснює прес-секретар міністра Дарія Гущенко.

Ольга Голинська називає ще одну версію, чому у працівників немає зарплати – заступник міністра Ростислав Карандєєв написав доповідну записку на ім'я міністра про те, що видавництво не виконує своїх статутних завдань – випуск друкованою продукції.

«Наприкінці минулого року ми зустрічались із Карандєєвим, де він прямо висловлювався, що це зайва розкіш для держави – випускати такі видання друком, що всі ми маємо перейти в інтернет. Але нас перестали видавати тому, що не був проведений тендер», – переконує головний редактор журналу «Музика».

Вже півроку не отримує зарплату і редакція «Кримської світлиці», яка і досі працює на окупованому півострові. Як розповідає Руслан Онопрієнко, під час зустрічі з Ростиславом Карандєєвим колективу в ультимативній формі поставили вимогу негайно звільнити головного редактора Віктора Качулу, провести конкурс на цю посаду, а редакцію перевести до Києва.

«При чому, у терміни, які суперечать чинному законодавству. Ми повідомили Мінкульту, що ми не можемо це зробити. Нам м'яко натякнули, якщо ми не здатні впоратись, можливо, нам знайдуть заміну або якийсь десант для того, щоб усі ці рішення були ухвалені», – пояснює Руслан Онопрієнко.

Редактори журналів наполягають на тому, що друкована версія потрібна, адже журнал «Музика» видається уже 92 роки, «Театрально-концертний Київ» – 79 років, а «Кримська світлиця» – вже 23 роки.

Наші видання, звичайно, не для найпростішого рівня читачів, але це потрібно
Надія Соколенко

Головний редактор журналу «Український театр» Надія Соколенко говорить, що видання вводять вітчизняну культуру у світовий контекст: «У пресі останнім часом зменшується відсоток культурної складової. Відповідно, процес іде, але ніде не відображається і фіксується. Наші видання, звичайно, не для найпростішого рівня читачів, але це потрібно», – ­вважає Соколенко.

Я впевнений, я знаю точно, що міністри і їх заступники, чиновники, які працюють в Міністерстві культури, жодного разу не читали ні «Пам'ятки України», ні «Українську культуру»
Руслан Онопрієнко

Культурні журнали особливо необхідні в умовах інформаційної війни, переконує Руслан Онопрієнко: «Я впевнений, я знаю точно, що міністри і їх заступники, чиновники, які працюють в Міністерстві культури, жодного разу не читали ні «Пам'ятки України», ні «Українську культуру», ні решту видань. Просто тому, що їм це не цікаво. Не тому що журнали погані або некваліфіковані».

Проте, за словами прес-секретаря міністра культури Дарії Гущенко, міністерство у жодному разі не виступає проти існування друкованих версій мистецьких журналів.

Ми вживаємо усіх заходів для того, щоб розблокувати роботу державного підприємства
Дарія Гущенко

«Ми зараз у порядку відкритого конкурсу обираємо людину, яка має нові концепції цих друкованих видань, і вживаємо усіх заходів для того, щоб розблокувати роботу державного підприємства», – зауважила вона в коментарі для Радіо Свобода.

27 липня колектив видавництва влаштував акцію протесту біля Кабінету міністрів, але реакції на висловлення недовіри Анатолію Сєрикову та вимогу визнати призначення Богдана Мазницького незаконним немає. Коли з'явиться можливість випустити чергові примірники, у видавництві поки не знають.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG