Доступність посилання

ТОП новини

Активісти знають, як воїнів АТО забезпечити житлом


Плакат Юрія Неросліка
Плакат Юрія Неросліка

Пропонують, щоб воїни АТО проходили реабілітацію, будуючи для себе житло

Київ – Проект соціалізації військових, що включає в себе психологічну реабілітацію, соціальну та професійну адаптацію, запропонували державі активісти організації «Вільна генерація». Цей проект підтримали учасники АТО, громадські активісти та волонтери і підписали офіційний лист-звернення до президента України з проханням підтримати ініціативу та напрацювати державну політику для надання цільової підтримки бійцям АТО, що повертаються до мирного життя.

Активісти знають, як воїнів АТО забезпечити житлом
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Програма «Крокуючи до миру» пропонує інноваційну методику психологічної реабілітації військовослужбовців, в результаті якої військові отримають житло, роботу та нову професійну кваліфікацію одночасно, розповідає автор проекту Олексій Сатов. Військові, які повернулись з АТО, будуть разом, під наглядом професійного інструктора та психолога, споруджувати для себе котеджне містечко та логістичний комплекс, що створить робочі місця для самих військових та сільської громади.

На практиці вже побудований пілотний макет такого будівництва. 5 років ми його розробляли, тестували і зараз він готовий до впровадження
Олексій Сатов

«На практиці вже побудований пілотний макет такого будівництва. 5 років ми його розробляли, тестували і зараз він готовий до впровадження. Якщо держава нас підтримає і дасть можливість використання державних коштів – земля буде придбана за два тижні. У Київській області плануємо від 20-ти до 50-ти кілометрової зони», – говорить Сатов.

Пілотний проект розрахований на 150 родин. Людей для втілення ще не набирали. Для того, щоб набрати їх, організація співпрацює з ветеранськими організаціями та Державною службою України у справах ветеранів війни та учасників АТО, говорить директор громадської організації «Центр міжнародної безпеки» Валерій Кравченко. На першому етапі активісти просять допомоги у держави, адже з отриманням земельної ділянки виникли проблеми, каже Кравченко.

Ми вже вели перемовини з сільськими головами. Хочуть люди селищної громади надати землю, просто є бюрократична перепона – ця процедура займає близько року
Валерій Кравченко

«Ми вже вели перемовини з сільськими головами. Зокрема є Гребінківська селищна рада, є Житомирська траса. Хочуть люди селищної громади надати землю, просто є бюрократична перепона – ця процедура займає близько року. Саме тому нам простіше, щоб це було ефективно, за невеликі кошти купити цей клаптик землі, десь 3 гектари. Він коштуватиме близько 20 тисяч доларів», – зауважує Кравченко.

Подібного проекту Державна служба України у справах ветеранів війни та учасників АТО не веде, говорить помічник голови цієї служби Валерій Батенко. За його словами, служба співпрацює з багатьма організаціями, але забезпечує лише реалізацію державної програми. Сюди часто звертаються з різними пропозиціями, але кожна серйозна пропозиція потребує фінансів і часу, яких не завжди вистачає, каже Батенко. На даний момент служба працює з регіонами, щоб забезпечити житлом в регіонах тих, хто цього потребує.

Є програма забезпечення житлом бійців, які втратили функціональні можливості нижніх кінцівок. Також отримують житло сім’ї загиблих, і ті, хто потребує поліпшення житлових умов. Тобто не всі учасники АТО. До того ж, вони повинні стати в чергу
Валерій Батенко

«Є програма забезпечення житлом бійців, які втратили функціональні можливості нижніх кінцівок. Також отримують житло сім’ї загиблих, і ті, хто потребує поліпшення житлових умов. Тобто не всі учасники АТО. До того ж, вони повинні стати в чергу. Незалежно від того, скільки він там стоїть, але без цього законодавчого елементу не можна забезпечити людину житлом. Є проекти, такі як містечко для учасників АТО, будівництво, надання земельних ділянок, але це вже вирішують місцеві адміністрації», – додав Батенко.

За словами активістів, будівництво житла і створення робочого місця будуть коштувати державі 6 тисяч гривень за 1 квадратний метр з урахуванням внутрішніх та зовнішніх оздоблювальних робіт. Для здійснення проекту потрібно від 7 до 12 місяців. На їхню думку, така трудова добровільна реабілітація є набагато ефективнішою формою психологічної допомоги, ніж лікування психолога.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG