Доступність посилання

ТОП новини

Оголошені Яценюком кадрові зміни в уряді потрібно починати з економіки – політолог


Український прем'єр-міністр Арсеній Яценюк в парламенті, 4 червня 2015 року
Український прем'єр-міністр Арсеній Яценюк в парламенті, 4 червня 2015 року

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк пообіцяв новий склад і «ефективну структуру українського уряду» у вересні

Київ – Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що у вересні запропонує парламентській коаліції новий склад Кабінету міністрів. За словам прем’єр-міністра, на центральному рівні потрібно провести серйозні зміни, щоб запрацювали механізми дерегуляції. Яценюк додав, що за результатами оцінки діяльності кожного міністра він запропонує парламентській коаліції новий склад Кабміну та «нову, ефективну структуру українського уряду».

Кадрові зміни в уряді потрібно було робити ще рік тому, зауважив в ефірі Радіо Свобода політичний експерт Олександр Палій. За його словами, кадрові чистки (і не лише серед міністрів, а серед керівників інших центральних органів виконавчої влади) є нагальним питанням, яке може кардинально змінити ситуацію в країні. Експерт запевняє: в першу чергу має йти мова про зміну керівників «ключових відомств, які пов’язані з функціонуванням української економіки».

Чи вдасться Яценюкові зробити український уряд ефективним?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:32 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Олександр Палій
Олександр Палій

– Пане Палій, що, на Вашу думку, слід змінити у структурі уряду, щоб він працював більш ефективно загалом, і у напрямку дерегуляції зокрема?

Головне – це кадрові зміни, мається на увазі не просто структура, а зміна конкретних міністрів, керівників інших центральних органів виконавчої влади, які не є в достатній мірі енергійними в цій сфері
Олександр Палій

На мій погляд, головне – це кадрові зміни, мається на увазі не просто структура, а зміна конкретних міністрів, керівників інших центральних органів виконавчої влади, які не є в достатній мірі енергійними в цій сфері. Тобто багато чиновників розглядають втрату повноважень своїх або власних інституцій як якусь катастрофу. Вони не здатні віддавати більше повноважень суспільству, не здатні взагалі пускати деякі повноваження на стихійне саморегулювання. І, звичайно, треба цих людей міняти. Але треба було б це зробити трішки раніше, хоча б рік тому, наприклад.

– Як вважаєте, чому заява прем’єр-міністра щодо необхідності оновити склад уряду пролунала саме тепер, а не півроку чи рік тому?

Назріває суспільне розуміння того, що реформи можна проводити більш енергійно і якісно. І це розуміння вже дійшло і до міністра
Олександр Палій

– Мені здається, що назріває суспільне розуміння того, що, скажімо, реформи можна проводити більш енергійно і якісно. І це розуміння вже дійшло до такої міри межі, що і до міністра теж дійшло. Окрім того, вибори.

– Які саме відомства Ви мали на увазі, коли говорили, що треба змінювати керівництво?

Особливо, звичайно, це – ті ключові відомства, які пов’язані з функціонуванням економіки... Саме вони можуть або покращити радикально діяльність тих, хто працює в сфері економіки, або її погіршити
Олександр Палій

– Відомств є багато. Особливо, звичайно, це – ті ключові відомства, які пов’язані з функціонуванням економіки. Тому що вони стикаються з основними діячами, які діють в сфері економіки. Тобто ці відомства насамперед мають піддаватися якійсь реформі, тому що вони працюють з величезною кількістю фірм, інших економічних агентів, іноземних в тому числі, які в країні на сьогодні працюють. І саме вони можуть або покращити радикально діяльність тих, хто працює в сфері економіки, або її погіршити.

В умовах, коли економіка перебуває не в надто доброму стані, потужного імпульсу, який дав би їй можливість розвиватися – немає. А можливості такі є
Олександр Палій

У нас зараз складається така ситуація: практично ні туди, ні сюди. В умовах, коли економіка, в зв’язку з війною, це зрозуміло, перебуває не в надто доброму стані, такого потужного імпульсу, який дав би їй можливість розвиватися, який би компенсував впливи цієї війни, агресії Росії і допоміг працювати в цих умовах дуже таких екстремальних – немає. А можливості такі є.

Адже якщо ми згадаємо, в яких країнах був економічний бунт, то ми побачимо, що дуже багато і дуже часто це було саме в тих країнах, які перебували, скажімо, в ризикованій зоні інвестицій і в яких, по суті, була війна або загроза постійної війни. Я маю на увазі і Західну Німеччину, і Південну Корею. І це практично найбільш успішні на сьогодні економіки світу, які показали, як дуже швидко можна реформуватися і стати дуже ефективними. Тому Україна може це зробити. Це роблять інші країни.

– Як Ви вважаєте, чи погодиться парламентська коаліція на пропозицію Яценюка, зокрема щодо змін персонального кладу Кабінету міністрів?

Яценюк назвав себе «камікадзе», але виходить якийсь надувний «камікадзе», який весь час зважає на те, що скажуть партнери по коаліції, як це відобразиться на рейтингах
Олександр Палій

– Все буде залежати від конкретики, по-перше. По-друге, зрештою в парламентській коаліції найбільш чисельними є дві фракції, які мають нести всю відповідальність за цю річ. Зараз багато може бути різноманітних кроків з боку менших партнерів по коаліції, тому що вони перед виборами робитимуть багато популістських кроків. Але, мені здається, давно настав час припинити на це зважати, тому що Яценюк назвав себе «камікадзе», але виходить якийсь надувний «камікадзе», який весь час зважає на те, що скажуть партнери по коаліції, як це відобразиться на рейтингах тощо. Здається, що зараз уже час працювати з реальністю зовсім іншого походження, насамперед, орієнтуватися на результат.

  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG