Доступність посилання

ТОП новини

Чи використовували хімічну зброю в Сирії?


Справа з можливим використанням хімічної зброї якоюсь зі сторін конфлікту в Сирії залишається відкритою. У комісії ООН, яка намагається розслідувати це питання, наголосили, що впевнених підтверджень цього наразі немає. Одна з членів комісії напередодні заявила, що таку зброю вживали в Сирії повстанці.

Створена ООН Незалежна міжнародна комісія для розслідування ситуації в Сирії заявила, що не має переконливих доказів використання хімічної зброї будь-якою зі сторін конфлікту. Комісія наголосила, що не даватиме інших коментарів із приводу інтерв’ю однієї з її членів, яка по суті звинуватила сирійських повстанців у використанні смертельно отруйного газу зарину, хоча й додала, що ці дані не остаточні.

Немає об’єктивних доказів того, що вона сказала. Опозиція проти використання хімічної зброї, яку має влада Сирії
Мульгам ад-Друбі
Самі сирійські повстанці теж виступили з запереченнями заяв Карли дель Понте, відомої за однією зі своїх попередніх посад, головного прокурора Міжнародного кримінального трибуналу у справах колишньої Югославії. Член керівництва опозиційного об’єднання Мульгам ад-Друбі заявив агентству Reuters: «Ця заява не підтверджена. Немає об’єктивних доказів того, що вона сказала. Щоб мати об’єктивні докази, треба знати місце і час, а також мати неупереджених свідків». За його словами, опозиція проти використання хімічної зброї, яку має влада Сирії, і не прагне здобути її собі.

Про відсутність даних щодо можливого використання хімічної зброї в Сирії заявили і в НАТО. Генеральний секретар Андерс Фоґ Расмуссен наголосив на прес-конференції: «Ми не маємо підтвердженої інформації з приводу того, хто міг би використати хімічну зброю».

Карла дель Понте: повстанці могли вдатися до зарину

Такі реакції надійшли на заяву однієї з членів Незалежної міжнародної комісії для розслідування ситуації в Сирії, дипломата зі Швейцарії Карли дель Понте. В інтерв’ю одному зі швейцарських телеканалів, яке вийшло в ефір у неділю, вона заявила: «В перебігу розслідування злочинів проти людяності і воєнних злочинів ми зібрали деякі свідчення очевидців, із яких може випливати, що хімічну зброю, зокрема, нервово-паралітичний газ, певною мірою таки використовували. За результатами нашого розслідування виглядає, що її використовували опоненти влади, повстанці».

За її словами, є «конкретні підозри» про використання нервово-паралітичного газу зарину. Але самих цих підозр дель Понте не назвала. Щоправда, вона додала, що ці підозри ще не є незаперечно доведені.

Дель Понте також заявила, що свідчень про використання хімічної зброї владою Сирії наразі немає ніяких. Але, сказала вона, й така можливість не виключається, і розслідування ще далеко не закінчене.

Незалежна комісія щодо подій у Сирії, створена ООН два роки тому, досі не була допущена до самої Сирії і не отримала можливості розслідувати всі події конфлікту в цій країні на місці.

Карла дель Понте кілька років тому вже викликала міжнародний скандал, коли опублікувала книжку спогадів про своє перебування на головній прокурорській посаді Гаазького трибуналу. В ній вона, зокрема, навела твердження, що наприкінці косовського конфлікту сотні цивільних, переважно сербів за національністю, були викрадені бійцями Армії визволення Косова до сусідньої Албанії, де багатьох убили, а їхні органи продали за кордон. У самому Гаазькому трибуналі тоді заявили, що ці звинувачення були перевірені, і підтверджень їм не знайшли.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG