Доступність посилання

ТОП новини

Скасувавши вибори до Київради, можна скасувати й президентські – Соболєв


Київ – Сьогодні відкривається остання сесія чинної Київради, яка 2 червня завершує свої повноваження. Громадські активісти переконані, що міські депутати весь час каденції працювали хіба що над розкраданням столиці й продовжуватимуть це робити. Тим часом у Київраді відкидають такі звинувачення і запевняють, що за цей час було здійснено чимало реформ. А експерти вважають, що для зміни ситуації мають втрутитися самі кияни.

Для того, щоб вирішити реальні проблеми Києва, Київрада не зробила нічого, вважає громадський активіст та журналіст Єгор Соболєв. Влада продовжує ділити місто, триває хаотична забудова, а міська інфраструктура занепадає, незважаючи на ухвалені закони, каже він.

«Я б сказав, що ніякої Київради не було, було збіговисько пацюків, які їли місто – шматочками, але дуже швидко. І їм, в принципі, було все одно, хто при владі», – переконаний Соболєв.

Тим часом депутат Київради, представник Партії регіонів Володимир Філіпов у коментарі Радіо Свобода наголосив, що за цей час було проведено чимало корисних для киян реформ. Однак їхню ефективність можна буде оцінити лише за кілька років. Серед досягнень Київради депутат називає запровадження «картки киянина», муніципальні виплати лікарям та вчителям та будівництво нових розв’язок. Зокрема, на засіданні у середу розглянуть питання створення для підприємців дозвільних центрів у всіх районах міста для спрощення бюрократичних процедур.

«Деякі депутати надто політизують деякі проектні рішення, що розглядаються в Київраді, ігноруючи їхні соціальні та економічні аспекти. Проблем, звичайно, залишається багато, але вони є у будь-якому місті», – зазначає Володимир Філіпов.

Вибори нічого не змінять – Монтян

Юрист Тетяна Монтян, у свою чергу також вважає, що Київрада здебільшого «дерибанить» місто, а можливі зміни у її складі жодним чином не вплинуть на ситуацію. За її словами, все залежить від киян, які мають почати цікавитися своїм майном у межах будинку та мікрорайону.

«Тоді вони зможуть всерйоз поцікавитися майном територіальної громади. А те, що вони цього не роблять, і дозволяє депутатам Київради від усіх політичних сил цинічно його розкладати», – наголошує юрист.

Єгор Соболєв також зауважує, що попри вимоги опозиції, вибори до Київради депутати Верховної Ради найближчим часом не призначать. І одна із причин цього – пасивність киян. «Дуже багато людей в оточенні президента думають, що якщо вдалося скасувати вибори до Київради, то і президентські так само можна скасувати або провести їх так, щоб вони були просто формальністю. Люди все це «хавають», – каже Соболєв.

Активіст повідомив, що громадські організації закликають людей 2 червня зібратися біля Київради і підписати заборону депутатам діяти від імені киян.
  • Зображення 16x9

    Євгенія Олійник

    Кореспондент і карикатурист, працюю на Радіо Свобода з серпня 2011 року. Водночас здобуваю освіту в Інституті журналістики КНУ імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG