Доступність посилання

ТОП новини

Жителі Прикарпаття не пустили земляків на Схід воювати без якісної амуніції


Івано-Франківськ – Рада оборони Івано-Франківської області ухвалила рішення не відряджати територіальний батальйон оборони для участі в АТО, поки він не буде забезпечений індивідуальними засобами захисту – бронежилетами. Відповідне звернення спрямоване президенту України і начальнику генерального штабу Збройних сил. Рада оборони області вимагає зібрані прикарпатцями кошти виділити на закупівлю бронежилетів, касок і внести зміни до договірно-тендерних процедур.

У понеділок прикарпатський батальйон територіальної оборони повинен був рушати на Схід. За кілька днів до того на сесії обласної ради заговорили про те, що у бійців нема найнеобхіднішого – засобів спецзахисту.

Журналіст Володимир Безгачнюк це підтверджує. Він бував і в Делятині, де дислокується батальйон, і їздив на полігон в сусідню область.
Там половина людей, які ніколи зброю в руках не тримали. Є патріотизм тих людей, вони хочуть служити в армії. Але, на жаль, вони не мають ніякої амуніції
Володимир Безгачнюк

«Такі батальйони краще не створювати. По-перше, там половина людей, які ніколи зброю в руках не тримали. Є патріотизм тих людей, вони хочуть служити в армії. Але, на жаль, вони не мають ніякої амуніції. У них не те, що бронежилетів, спеціальних касок немає, у них форми немає, хлопці прийшли практично у своїй формі», – каже Володмир Безначнюк.

З голими руками на звіра не йдуть

Виступи депутатів і журналістів викликали широкий резонанс. У понеділок матері солдатів блокували військову частину в Делятині. Люди проти того, щоб беззахисних бійців посилати туди, де фактично йде війна.

– Гроші виділені, а де ті бронежилети, де ті каски? Це однаково, що голими руками йти на звіра, поїхати в Африку і йти на охоту голими руками.

– Як це так – голих, босих посилати? Як це може бути? Це не має значення, чи ми, чи східняки – це все наші діти,
– кажуть вони.

У неділю ввечері, напередодні відправки батальйону на Схід, зібралося екстрене засідання Ради оборони області і ухвалило рішення не направляти бійців в зону бойових дій. Відповідне звернення спрямоване президенту України і начальнику генерального штабу Збройних сил України.

Рада оборони вимагає, щоб зібрані прикарпатцями кошти – понад 2,5 мільйони гривень, які передано у вигляді субвенції Міністерству оборони для Івано-Франківського військового комісаріату, – пішли на закупівлю 423 бронежилетів четвертого класу захисту. Наразі є проблеми з договірно-тендерними процедурами на придбання бронежилетів.

З нинішнім укомплектуванням не можна бійців направляти на Схід, зазначив голова обласної держадміністрації Андрій Троценко.
Ми не готові піти на такий крок і відправити наших хлопців, які фактично не укомплектовані абсолютно бронежилетами
Андрій Троценко

«Ми, на сьогоднішній момент, не готові піти на такий крок і відправити наших хлопців, які фактично не укомплектовані абсолютно бронежилетами, які не укомплектовані касками – таким чином відправка їх в зону бойових дій на Схід нашої держави призведе, на нашу думку, до значних втрат в особовому складі і здоров’ї наших прикарпатців, які висловили свого часу бажання вступити в п’ятий батальйон територіальної оборони», – сказав Андрій Троценко.

Наказ Генштабу про відправку скасовано

Як повідомив Радіо Свобода депутат обласної ради Юрій Романюк, саме він порушив на сесії питання забезпеченості бійців засобами захисту. Тепер наказ Генерального штабу Збройних сил України про відправку прикарпатського батальйону скасований. За словами Романюка, така шифрограма надійшла з генштабу в понеділок, і батальйон залишається за місцем постійної дислокації в Делятині.

Юрій Романюк також повідомив, що вимагатиме від Кабінету міністрів ухвалення дозволу місцевим органам виконавчої влади самостійно визначати постачальників бронежилетів та касок відповідного класу, за власні кошти, за кордоном, а виконавцем визначити обласну держадміністрацію, а не військовий комісаріат.
  • Зображення 16x9

    Галина Добош

    Радіо Свобода співпрацюю з 2007 року. Власкор по Івано-Франківській області. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG