Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисник: втрати Росії на Донбасі можуть складати 4 тисячі осіб, України – понад 8 тисяч


Реальні втрати російської сторони в збройному протистоянні на Донбасі можуть складати 4 тисячі солдатів й офіцерів, з українського боку – більше 8 тисяч. Про це сьогодні в Дніпропетровську заявила російська правозахисниця, засновниця групи «Вантаж-200» Олена Васильєва.

«Ваші хлопці йдуть у бій як герої, б’ються, як леви. Наші… Після реформування армії – стали приходити за контрактом. Вони знали, що час мирний, можна собі отримувати заробітну плату. А тепер за цю заробітну плату їм пропонують загинути. Моральна перевага на вашій, на українській стороні», – сказала Васильєва.

Вона також заявила, що серед неідентифікованих тіл солдатів, які наразі перебувають у моргах Дніпропетровська і поховані на Краснопільському кладовищі як невпізнані герої, можуть бути не тільки українські солдати, а й російські, переодягнуті в українську форму.

«Ми бачили велику кількість мішків, до яких звалено фрагменти тіл, які по суті ідентифікувати вже не можна. В дніпропетровських моргах перебуває загалом близько 400 загиблих і більше сотні не ідентифіковано. Після цього ми поїхали на кладовище, де зараз ховають невідомих солдатів. На кожній табличці написано, що це невпізнаний український солдат, хоча, знову ж таки, це може бути хтось переодягнутий», – сказала Васильєва.

Олена Васильєва заявила, що свою групу «Вантаж-200» в соціальній мережі створила для того, щоб «люди, одурманені російською пропагандою, могли бачити кінцевий результат війни».

«Завдання пряме – спонукати матерів, родичів звернутись до влади в будь-якій формі, аби припинити цю війну», – сказала Васильєва.

Також правозахисниця повідомила, що найближчим часом планує відвідати українські міста Донбасу, вже визволені від окупації, а на своїх зустрічах у Києві буде піднімати питання про спрощення процедур ідентифікації загиблих в зоні АТО.

Олена Васильєва з Мурманська, координатор військового блоку російської опозиції. Нещодавно в Facebook вона створила групу «Вантаж-200», метою якої є зібрати якомога більше достовірної інформації про загиблих російських військових і виявити місця їх поховань. Ця група однією з перших в Росії опублікувала дані про сотні і навіть тисячі цинкових трун, які в’їхали з України в Росію.

XS
SM
MD
LG