Доступність посилання

ТОП новини

«Час єднатись»? Про вибори в зоні АТО


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)
(Рубрика «Точка зору»)

Судячи з усього, передвиборна кампанія в Донбасі з виборів до Верховної Ради й далі вестиметься чисто номінально. У цьому плані нічого принципово нового в регіон не принесла ні революція, ні війна. Хіба що тепер політичні ігри тут не відбуваються лише в одні ворота. Яскраві передвиборні баталії сьогодні повністю поступилися місцем підкилимним домовленостям, які системно практикуються на місцях партіями влади, – нової київської або старої регіональної. Ні про яку чесну конкуренцію мова не йде. Політсили, які не мають у своєму розпорядженні достатнього фінансового капіталу і адмінресурсу, нахабно виводяться за рамки виборчого процесу. Так само як і незалежні мажоритарники-самовисуванці.

Нові віяння

Сьогодні основна боротьба ведеться не стільки за реальні голоси виборців, скільки за контроль над виборчими комісіями. Мистецтво спотворення результатів голосування вийшло на іншій, вищий рівень. Фальсифікація виборів вже на стадії підрахунку голосів і складання протоколів менш ризикована, трудомістка і надійніша, ніж трюки з масовим вкиданням пачок бюлетенів у виборчі урни чи «каруселі».

Для того, щоб схема запрацювала, зацікавленій в ній політсилі потрібно лише подавити у виборчу комісію якомога більше відданих їй членів, які формально представлятимуть на виборах різні партії. Паралельно потрібно максимально нівелювати контроль виборного процесу з боку своїх опонентів. Зазвичай подібних результатів вдається досягти за рахунок підкупу. Там, де не допомагають гроші, виручає адмінресурс.

Відмінною ілюстрацією моїх слів послужить ситуація, що склалася сьогодні на одномандатному виборчому окрузі №45. До його складу увійшли Київський район Донецька, міста Ясинувата і Авдіївка, та Ясинуватський район Донецької області.

Коміcія-примара

Ще 7 жовтня окружна виборча комісія переїхала зі свого звичного місця розташування в Донецьку до селища Желанне – подалі від артобстрілів. Відтоді про її подальшу долю знають лише присвячені. Дивно, але ні голова місцевої сільради, ні директор школи, в якій повинні засідати члени ОВК, а головне кандидати в народні депутати, які обираються від даного округу, до числа щасливчиків не належать. Останні втратили навіть можливість подати списки членів дільничних комісій і спостерігачів на розгляд.

У Києві ж роблять круглі очі і всерйоз стверджують, що окружна комісія працює в штатному режимі. При цьому член Центральної виборчої комісії Олександр Шелестов, який відповідає за Донецьку область, не може виразно пояснити, як можна зв’язатися з його колегами з окружної комісії. У зв’язку з цим, як мінімум один із кандидатів-самовисуванців, ясиноватський фермер Євгеній Іщенко-Гіллер, направив до ЦВК заяву про надання йому контактів керівництва ОВК і продовження термінів подачі списків членів дільничних виборчих комісій і спостерігачів. Чекає на відповідь.

За інформацією моїх власних джерел, окружна комісія все ж збиралася на засідання. Воно відбулося в п’ятницю, 10 жовтня, але зовсім не в Желанному, а в Слов’янську. Не біда, що не всі члени комісії змогли взяти участь в заході. Кворуму в дві третини членів ОВК цілком вистачає для протоколу.

Показово, що з 18 членів комісії, які фігурували в списку ОВК спочатку, на сьогоднішній день замінені аж 14. Керівний склад, представлений партіями «Нова політика», «Зелена планета» і «Зелені», оновився повністю. Найімовірніше, суб’єкти виборів вже досягли якогось консенсусу в переговорах. Можливо, їм навіть вже відоме ім’я стовідсоткового переможця виборів по «мажоритарці».

Старий «донецький» vs патріоти України

Безумовний фаворит нинішньої передвиборної гонки, 81-річний регіонал Юхим Звягільський завжди відрізнявся своїм прагматизмом. І не будь у нього переконливих гарантій щодо своєї перемоги, він би не ризикнув серйозно витрачатися на передвиборну кампанію. Адже в останні дні на вулицях населених пунктів Ясинуватського району все частіше стали бачити вантажівочки з «агітпродукцією» у вигляді безкоштовного вугілля, що роздається мало не всім бажаючим.

Фінансових і матеріальних можливостей у фактичного власника найбільшої української шахти, розташованій в Донецьку, вистачить з надлишком. Схоже, що і в цьому випадку офіційний Київ в особі ЦВК пішов назустріч ветеранові Партії регіонів. За інформацією, що є в моєму розпорядженні, на 45-му окрузі в день виборів відкриється не більше ніж 5-10 виборчих дільниць. В той час як елементарний аналіз карти бойових дій в зоні АТО дає на виході зовсім іншу цифру. Простіше кажучи, зі 110 виборчих дільниць 45-го округу близько трьох десятків розташовані на територіях, контрольованих Україною.

За умови дотримання чесних правил гри, доволі високі шанси на перемогу є і у вже згаданого мною Євгенія Іщенка-Гіллера. Адже саме в Ясинуватському районі здійснює свою діяльність керована ним велика сільськогосподарська фірма. Тутешнім жителям добре відома висока якість продукції «Бета-Агро-Інвест». Багато хто з них працює на цьому підприємстві.

Проте, нинішній українській владі набагато вигідніша присутність у Верховній Раді осіб, на зразок Звягільського, який завжди відрізнявся особливою здатністю домовлятися, ніж таких незручних новачків, яким є незалежний ясинуватський фермер. Свою політичну принциповість Іщенко-Гіллер довів у постійній нерівній боротьбі з регіоналами, перебуваючи свого часу на посаді мера районного центру.

Напевно, ще менше нинішня влада хотіла б побачити у парламенті воїна-афганця, який боровся у лавах донецької міліції з організованою злочинністю в 90-х – Володимира Шилова, який також балотується сьогодні в окрузі №45. Його, бойового командира 5-ї роти добровольчого батальйону «Дніпро-1», який отримав важке поранення в бою під Пісками, не так давно усунули від керівництва підрозділом. Мотивом такого рішення влади стала критика дій керівництва АТО, з якою Шилов пройшовся по столичних телеканалах відразу після свого часткового одужання.

Прогноз на найближчі півтора тижні

Скептично налагоджений читач заперечить мені, що, мовляв, не можна робити далекосяжні висновки з ситуації на одному з десятка округів, які працюватимуть на цих виборах у Донецькій області.

Відповім наступним чином.

По-перше, я маю в своєму розпорядженні подібну інформацію і щодо низки інших округів. Просто її складніше підтвердити. По-друге, неперевершеними майстрами у мистецтві фальсифікацій виборів до цього дня залишаються «донецькі». Нинішня ж влада чи не у всіх своїх вчинках та діях керується багатим досвідом своїх попередників. Щоб зрозуміти це, досить просто стежити за новинами у ЗМІ. І, по-третє, нас розсудить найближчий час.

Ризикну прогнозувати, що партії, лідери яких сьогодні знаходяться на самій верхівці владного Олімпу, наберуть в Донбасі більший відсоток голосів виборців, ніж їхні ще вчорашні політичні соратники. Звісно, я порівнюю Блок Петра Порошенка і «Народний фронт» з одного боку, і ту ж «Батьківщину» або «Свободу» з іншого.

Що ж до виборів по мажоритарці, то тут, поза всякими сумнівами, переможуть все ті ж самі представники старих місцевих еліт. Навіть не дивлячись на те, що за часи безперервної війни довіра жителів Донбасу до регіоналів і комуністів, традиційно орієнтованих на Росію, істотно зменшилась. Про це говорить хоч би те, що навіть такі провідні політики «донецького» розливу, як Сергій Клюєв, Сергій Тарута, Юхим Звягільський, Леонід Байсаров, Ігор Шкіря, Валерій Коновалюк, син Анатолія Блізнюка Сергій – всі вони йдуть на вибори самовисуванцями.

Артем Фурманюк – журналіст

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

  • Зображення 16x9

    Артем Фурманюк

    Народився в 1981 році у Ростові-на-Дону в журналістській родині. Все життя прожив у Донецьку, в березні 2014 року разом із родиною переїхав до Києва. Журналістську кар’єру розпочинав у донецькій опозиційній газеті «Остров» та прес-секретарем Донецького обласного осередку ГО «Пора». Згодом писав для багатьох як регіональних, так і всеукраїнських друкованих та цифрових видань. Спеціалізується на жанрі журналістських розслідувань, є одним зі співавторів забороненої на Донбасі книги «Донецька мафія. Перезавантаження». Дописувач до рубрики «Точка зору» на сайті Радіо Свобода із 2010 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG